Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosty Sub

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosty Sub

Chcę zbudować mój pierwszy sub. Chcę na niego przeznaczyć do 100zł. Jestem bardzo początkujący, zależy mi na tym, żeby sub nie miał zwrotnicy, bo nie chcę wchodzić w tą trudniejszą stronę elektroniki. Wolałbym obudowę zamkniętą, bez BR. Ma pomagać na 16mkw I teraz czekam na Wasze rady i odpowiedzi na takie pytania:
    1) Jaki głośnik wybrać?
    2) Ilo litrową obudowę do niego?
    3) Jak to jest z termianalami - w niektórych subach widzę na chinch, a w innych normalne kable głośnikowe - od czego to zależy?
    4) Ogólnie ważne porady pomagające w budowie.
    5) Jak to jest ze strojeniem głosnika?

Wiem, że na pewno nie lubicie początkującyh, ale proszę o wyrozumiałość i szczegółowe rady.

Pozdrawiam

1. stx
    2. z czyjegoś projektu
    3. wg. preferencji
    4. patrz str główna
    5. jest jak jest.
    żeby sub nie miał zwrotnicy
    gdzieś ona musi być.

Skomentuj

eh.. dobra.. nie będe klnął ;]

a wiec... do 100zł to ty sie nie zmiescisz... a to ze zakladasz ze nie ma miec zwrotnicy jest bezsensem.. to ma byc subwoofer i grac tylko na niskich czestotliwosiach a nie calym pasmie.. 100zł to mozesz przeznaczyc na glosnik[tani ;/] + obudowa

no ale odpowiem:
      1) jakiegos stx'a... no niestety innego wyboru to ty nie masz
      2) a to juz zalezy.. sam sobie policzysz korzystająć z artykułów na stronie głownej jak i audiomania.info
      3) albo masz terminal na banany.. taki skrecany - przewaznie w subach pasywnych [bez wzmacnaicza] .. a jezeli jest to subwoofer aktywny [ze wzmacniaczem] to posiada on na którejś ze ścianek panel i do niego sie podlacza sygnal wejsciowy [input] jednym albo dwoma RCA..
      4)nie ma, wszystko w artykułach
      5)to tez jest w artykułach, ale glosnik musisz zestroic tak jak powiedzmy chcesz zeby schodzil. optymalnie do jego mozliwosci.. takiego glosnika jak chcesz kupic [low end] nei stroj nizej niz 35-40Hz bo to nie ma sensu... strojenie odbywa sie przez otwór bass-reflex który oblicza ci program albo sam go liczysz z wzoru [akurat...] albo projektujac obudowe zamknieta wyznaczasz sobie "f" ktore chcesz osiagnac...

...

nie chce mi sie juz produkowac.. to ci powinno wystarczyc...

i modl sie zeby sie nie zagotowali chlopaki ze takie banalne pytania zadajesz, na ktore odpowiedz znalazlbys przez 5min na tym forum i stronie glownej

Skomentuj

Langusta, po prosru dozbieraj...
        bo za 100zł to trudno cokolwiek zrobić ...

Skomentuj

Ale przecież na forum są tacy, co zbudowali np, za 63zł! Posłuchajcie - to ma być mój pierwszy DIY, więc nie chcę pakować kasy, bo zwyczajnie mi szkoda. Jak wyjdzie - robię następny, ale już o ponad połowę większym budżecie.
          Zwrotka - czyli jednak musi być? Czy na pewno nie można zrobić nic bez niej? Na tym projekcie http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=6088 na rysunku nie widać zwrotnicy. A jeśli już jest naprawdę konieczne, sub bez niej nie zagra, to czy mogę gdzieś odpowiednią kupić?
          I jeszcze jedno - zakładając, że wstawie klasyczne terminale głosnikowe, to pod co się je na wzmaku podłącza? Jest specjlane wejście, czy mogę pod zwykłe głośnikowe?

Skomentuj

Ale przecież na forum są tacy, co zbudowali np, za 63zł!
            ale to bez wzmaka.
            masz wzmacniacz ?
            Posłuchajcie - to ma być mój pierwszy DIY, więc nie chcę pakować kasy, bo zwyczajnie mi szkoda. Jak wyjdzie - robię następny, ale już o ponad połowę większym budżecie.
            i tym sposobem zmarnujesz kupe kasy ...
            nie lepiej zrobić coś raz na jakiś rok, za większą kase niż zrobić coś
            co się nie będzie się do niczego nadawało ?
            I jeszcze jedno - zakładając, że wstawie klasyczne terminale głosnikowe, to pod co się je na wzmaku podłącza? Jest specjlane wejście, czy mogę pod zwykłe głośnikowe?
            to specjalne to pewnie niskopoziomowe...

Skomentuj

Chodzi Ci o zwyczajny wzmacniacz? Jeśli tak, to mam - i mogę podłączyć suba to zwykłego wejścia głosnikowego?

A o moją kasę się nie martw :P

Skomentuj

sub za 63zł.. to chyba za sam glosnik+terminale, b-r, kable itp...

jezeli masz rzeczy typu wkrety, kleje, fornir/okleine, kable, terminale, b-r, wytlumienie, meterial na obudowe ze starych mebli, nie wspominajac o narzedziach typu wiertarka i wyzynarka to fakt - zbudujesz suba za cene glosnika... powodzenia ;]

Skomentuj

63zł byłoby dobrze, ale mogę zainwestować 80czy90zł. Ale proszę o porady. Czy glosnik STX'a GDN-22-120-8-SC będzie dobry do obudowy 35cm/35cm/35cm? Czy warto dodoać BR? I jak połączyć głosnik z terminalami? Czy Sorry za (dla Was) oczywiste pytania, ale dotychczas nie zajmowałem się kompletnie budową sprzętu grającego - jak zobaczłem za ile mozna miać suba, to od razu się napaliłem.

Skomentuj

Langusta, w dziale z konstrukcjami znajdziesz kilka na tym glosniku...

ja go mam go w 42x32x32 b-r strojony na ok 35Hz [nie pamietam juz]...

no podlaczysz go normalnie z terminalem kablem dwuzylowym ;]

tylko tego glosnika ampli to nie ruszysz.. u mnie dostaje ze wzmaka samochodowego 130w rms teraz to dopiero potrafi zagrac...

Skomentuj

Mhm, no to gorzej... Tyle mocy nie mam :( Ale skoro nie trzeba zwrotki to rozumiem, że głośnik sam idzie do np.100hz i później się odcina?

Skomentuj

Langusta, nie, glosnik bedzie ci ciagnal tyle ile da rade.. spojrz w pasmo przenoszenia w danych glosnika... i wlasnei dlatego stosuje sie zwrotnice, zeby ograniczal jego pasmo np. tylko do 120Hz... to sie nazywa filtr dolnoprzepustowy tak naprawde...

jak chcesz to mozesz robic suba na tym glosniku.. ale w kosztach sie nei zmiescisz jezeli nie masz wiekszosci elementow potrzebnych do budowy obudowy [cos za rym ;]] a efekt bedzie jaki bedzie.. moze tobie bedzie sie podobalo... jak mu podasz 50w to costam uslyszysz.. poprostu nie wykorzystasz jego potencjalu

[ Dodano: 2006-02-07, 17:24 ]
                        PS. ostatnio z vip'em meczylismy wlasnie ten glosnik matronixem ktory ma 220W RMS przy 8ohm i stx przy wysterowaniu 3/4 wzmacniacza juz nie wytrzymywal i cewka dobijala ;]

Skomentuj

nie glosnik nie odcina sie

za 63zl nie da sie dobrej obudowy z wykonczeniem zrobic.......

jak chcesz suba pasywnego to musisz miec zwrotnice pasywna a jak suba aktywnego to wtedy wypada zrobic filtr aktywny to chyba nie jest az takie trudne do skumania

widac ze nie czytales artow na glownej i na audiomanni

Skomentuj

To w takim razie jaką zwrotkę mi polecasz? (podaj od razu link, gdzie można ją kupić)

Skomentuj

zadnej nie polecam bo to rozwiazanie do kitu jest

Skomentuj

To było pytanie do Digitala, ale co Tobie nie pasuje? Chcę zrobić mojego pierwszego suba i dzisiaj lub jutro zamawiam głosnik. Co powiecie na STX'a GDN-22-120-8-SC? I chyba obudowę zrobię z BR o wymiarach 4dm/4dm/4dm.

Skomentuj

To mi nie pasuje ze jestes leniwy i nawet artow nie przeczytales a to o co pytasz bylo walkowane milion razy na forum i wystarczy uzyc opcji szukaj i bys rozwial wszystkie swoje watpliwosci, glosnik byl opisywany wiele razy i pytania co do pierwszego "suba" zreszta tez.

Mowisz ze chcesz zrobic pierwszego suba to zrob suba a nie pudlo z glosnikiem....

Jak chcesz STXa to lepiej zamow dzis bo oni tylko w srody wysylaja paczki

Skomentuj

Posłuchaj - czytałem arty, skorzytsałem z wyszukiwarki - jednyne co znalazłem to to, że zwrotka wcale nie jest potrzebna! Znam już wymiary, wiem, że z BR, głosnik tez już chyba wiem który. A Wy po prostu nie potraficie pomóc początkującemu i mnie nazywasz leniwym. Kto tu jest leniwy?

Skomentuj

Znasz wymiary a jeszcze nie wiesz jaki kupisz głośnik... dziwne ?
                                      Bierz stxa 22 sc, mam takiego w 30 l. br i gra git

Arty może i przeczytałeś ale czy wogole zrozumialeś co tam jest napisane ?

Skomentuj

Arty może i przeczytałeś ale czy wogole zrozumialeś co tam jest napisane ?
                                        taa jak zrobic suba za 63zl

w sumie to nie potrzebujesz zwrotnicy prawda, ale watpie czy masz skad podac na wzmaka sygnal odfiltrowany dla suba......... zastanow sie czy ma to byc sub bo dla mnie sub to gra do max 120Hz a krytyczne max 150Hz a i tak zawsze mam obcietego na 80Hz

Skomentuj

Czaruję...
                                        X