Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy da się zrobić taki wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy da się zrobić taki wzmacniacz

Witam!!!

Słuchajcie chciałbym zrobić sobie taki zestaw do kompa 2+1

monitorki
    2xGDWT-8-150-4-PJ
    2xGDM-14-100-8-SS

sub
    GDN-22-120-8-SS

i teraz tak miało by służyć głównie do słuchania muzyki z kompa (pomieszczenie 16mk2) i teraz moje pytania

1. Jaki wzmacniacz dać (chodzi mi o to że te monitorki miały by być podłonczone pod wzmacniacz w subie a ten wzmacniacz podpięty pod kompa, chyba że taniej wyjdzie coś kupić w stylu radmor)
    2. Nie jestem przekonany co do tych wysokotonowych może macie jakieś inne rozsądniejsze propozycje. Słyszałem że te wysokotonówki stx są strasznie ostre.
    3. jaką dać gotową zwrotnice do tych monitorków sam nie potrafiłbym zrobić
    4. I teraz jakiego tego suba zrobić chciałbym z BR (bass jest ciągnący a na tym mi też zalezy) i teraz jaka skrzynia ile L wymiary liczenie w tych programach mi nie wychodzi.

Ogólnie powiedzicie mi jak zrobić taki zestaw żeby drogo nie wyszło kompletnie nie orientuje się w tych wzmacniaczach sorry za maja amatorszczyzn ale dopiero zaczynam się tym interesować . Moja motywacją są wasze projekty niektóre (wieksząść) poprostu zwala mnie z nóg są poprostu swietne

pozdro dyga

2xGDM-14-100-8-SS
    średniotonowy ?
    daj gdn 14 50 ...
    patrz. monitorki GRZESIA :)
    Jaki wzmacniacz dać (chodzi mi o to że te monitorki miały by być podłonczone pod wzmacniacz w subie a ten wzmacniacz podpięty pod kompa, chyba że taniej wyjdzie coś kupić w stylu radmor)
    2 x lm 3886 + mostek tda na suba.
    wszystko może być napędzane z jednego trafa 250 - 300va 2x24vac.
    2. Nie jestem przekonany co do tych wysokotonowych może macie jakieś inne rozsądniejsze propozycje. Słyszałem że te wysokotonówki stx są strasznie ostre.
    masz racje - możesz dać np ARV lub SC10n, te drugie lepsze.
    ale wtedy wypadałoby dać inne nisko-średnio...
    3. jaką dać gotową zwrotnice do tych monitorków sam nie potrafiłbym zrobić
    możesz skopiować konstrukcję GRZESIA - wtedy miałbyś już gotowe schematy,
    ew możesz poprosić kogoś z forum o pomoc.
    4. I teraz jakiego tego suba zrobić chciałbym z BR (bass jest ciągnący a na tym mi też zalezy) i teraz jaka skrzynia ile L wymiary liczenie w tych programach mi nie wychodzi.
    poszukaj na forum - ten temat był wielokrotnie poruszany...
    tak wogóle to zacznij od monitorków, a z subem to warto poczekać na jakąś okazje
    jeśli chodzi o głośnik, bo 22 120 to jakiś świetny nie jest...

powiedz jeszcze ile konkretnie masz kasy na to.
    Pozdrawiam i życzę sukcesów :)

Skomentuj

słuchajcie tylko jest problem to by była moaj pierwsz konstrukcja i własnie niech ktoś wytłumaczy mi jak to jest z tymi wzmacniaczami jak krowie jakiś poradnik opisy z rysunkami co to trafo co to jest 2 x lm 3886 + mostek tda i ogólnie czy da się tak zrobic że taki zestaw z wzmacniaczem i pod kompa podpiąć jakie dać zwrostnice do tych monitorków gotowe jakieś tanie

Skomentuj

wpisz w szukajce lm 3886 tda 7294,znajdz strone elenoty(w google wpisz elenota)
        w niej wpisz to samo,sciagnij pdf i sie dowiesz....

Skomentuj

dyga, skoro nie wiesz takich rzeczy to może zleć to komuś lub kup gotowe,
          a zacznij od mniej skomplikowanych konstrukcji...
          bo może się okazać że wydasz kupe kasy i niewiele będziesz z tego miał...
          pozatym robisz błąd pragnąć aby pierwsza Twoja konstrukcja była niewiadomo czym,
          to błąd zważywszy na to że jeszcze nie masz ŻADNEGO doświadczenia...
          zacznij od czytana forum, przeglądania konstrukcji oraz czytania artów - ciągłego
          dokształcania się ...
          potem zacznij myśleć o diy...
          nie chce Cię zniechęcić, ale nie chodzi tu o to żeby utopić mase kasy w średnim projekcie...
          sam zobaczysz jak szybko przychodzi wiedza.

Skomentuj

ja to wszystko wiem koledzy na forum siedze regularnie codzienie tylko nawet jak bym zrobił jakiegoś prostego suba to nie mam wzmacniacz żebym mógł go podczepić i sprawdzić jak chodzi więc potrzebny mi jest jakiś wzmacniacz taki na dwie kolumny plus sub

Skomentuj

pogadaj z Irkiem - wyślij Mu PW w sprawie np wzmacniacza do suba na tda...
              wychodzi dość tanio, a do niedużego głośnika wystarczy :)

Skomentuj

więc tak czy coś takiego przejdzie z racji tego że moja wieża mi wystracza w zupełności bass jest super i ogólnie bardzo dobrze chodzi ale jeszcze bym chciał do niej zrobić sub takie pseudo 2+1 czy takie podłonczenie jakie na rysunku pokazałem bedzie dobre??

wiec tak czy coś takiego przejdze z racji tego że moja wieza jest non stop podłączona pod kompa to takie cos mógłbym zrobiś sub był był na stx-150-8-ss i na tda (irek elektroda) i teraz z suba wychodzą 2xchinczi potem to w jednego jacka stereo i Z wiezy wychodzą 2xchincz i też w jednego jacka stereo potem te dwa jack wkładamy w przejściówkę która z tych dwóch robi jeden i pod kompa czy cos takiego bedzie dobre??

Skomentuj

tak - będzie dobrze.

Skomentuj

połączenie może i będzie dobre ale będzie grało 2x ciszej :(

Skomentuj

a to niby dlaczego ??

Skomentuj

mam dokladnie w ten sposob zrobione w domu i wcale nie gra ciszej :>

Skomentuj

miałem tak podłączone u siebie i było połowe ciszej :p więc mowie

Skomentuj

bava, ciekawi mnie jak to sprawdziłeś że było ciszej o połowe...

Skomentuj

Czaruję...
                            X