Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

filtr dp dużej stomości (min18dB/okt)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

filtr dp dużej stomości (min18dB/okt)

Potrzebuje złożyć sobie filtr, ale z mojego doświadczenia ten ze strony za słabo tnie (bo podaje z wejścia niefiltrowanego sygnał). Potrzebuje czegoś minimum 18dB/okt a może i więcej i mam pytania. Nie mogę znaleźć na forum takiego który bym mógł sterować 1 potencjomtrem (nawet podwójnym) jak bym dał dwa to czy ma sens regulowanie jednego filtru a drugi ustawić ciągle na najwyższą wartość ( nie będzie miało to jakiś negatywnych skutków?)
    Najlepiej jakby ktoś dysponował schematem filtru regulowanego o takiej stromości, a ktoś ( chyba Irek) mówił, że ma. Za wszelką pomoc wielkie dzięki:)

Irek mnie zainspirował tymi 18dB/okt regulowane jednym potencjometrem i coś takiego zasymulowałem w EWB ( jeszcze go nie robiłem):
    Regulowany potencjomet to ten najbliżej W.O.
    Zrobiłem 47k co widać po skrajnych położeniach 10k i 57k.
    Załączone pliki

Skomentuj

Filtry o duzych stromosciach zedu 12 czy 18dB mozna regulowac jednym potencjometrm ale trzeba sie liczyc ze tylko w ograniczonym zakresie i na skrajach zmienia sie nieco nachylenie filtra.
      Mozna zrobic dwa filtry 12dB jegulowane jednym pot kazdy i polaczyc szeregowo uzyskujac 24dB

Skomentuj

Mozna zrobic dwa filtry 12dB jegulowane jednym pot kazdy i polaczyc szeregowo uzyskujac 24dB
        To by mnie interesowało, irek, sprawdzałeś coś takiego? Znaczy w przypadku 12dB jaki mółbym zakres regulacji uzyskać?
        PS. schemat poproszę, najlepiej z płytką, żebym nie miał jakiś problemów, ze źle poprowadzoną masączy coś:)

Skomentuj

Zakres regulacji powinno sie uzyskac ok 1,5 oktawy czyli np 50-150hz. Mysle ze Sławomir by ci cos takiego zasymulowal z plytka jak zwykle jest problem bo to najgorsza czesc pracy. Zawodowo projektuje plytki wiec prawde mowiac mam ich juz dosc wiec z tym ci nie pomoge.

Skomentuj

Niestety, ja płytki sobie projektuję w jakimś starym i prostym WinBoard wersja demo a to oznacza, że moge maksymalnie 100 pinów dać na płytke :o(
            Mimo to podoba mi sie ta jego prostota. Wszystko ręcznie , żadnego Autorun czy coś.
            Narazie zaprojektowałem sobie płytke pod 2 rodzjae filtrów do suba:
            1 - z rregulowanym subsonikiem 18dB/okt i regulowanym FDP 18 dB/okt i podbijaczem "TT"
            2 - z regulowanym subsonikiem z podbiciem przedstawianym niedawno przez Irka 12 dB/okt i regulowanym FDP 18dB/okt.

Ja płytki robię jeszcze metoda punktaka i pisaka :o)

Skomentuj

To mam jeszcze inny pomysł. Czy ma sens takie coś, robie dwa filtry te standardowe. Jeden ustawiam maksymalny podział (chyba 100Hz) a drugim reguluje, czyli powyżej 100Hz mam 24dB a poniżej 12dB co i tak by mnie ewentualnie ustawiało, ale czy takie połączenie filtrów można stosować? Wydaje mi się, że tak, ale co ja tam wiem

Skomentuj

Polacznie szeregowe filtrow ma tylko wtedy sens gdy sa takie same i nastrojone na ta sama czestosliwosc. Jesli bedziesz mial staly filtr na 100hz to regulujac drugim i ustawiajac go na 150-200hz nadal bedziesz mial czestosliwosc ok 100hz. To dosc zlozony uklad z trudnym do przewidzenia wynikowym podzialem dlatego tak sie nie robi .

Skomentuj

Czaruję...
                X