Mam pytanko ile mój wzmak Sanyo JA 566 może mieć watów ? Pobór mocy 270W. Do radiatora jest przykręconych 7 tranzystorów: po 2 NEC D1289 i NEC B966 - są duże jeszcze 2 jakieś malutkie tranzystory nie wiem co na nich jest napisane bo śruba zasłania. I jest jeszcze jakaś jedna końcówka pojedyńcza z prawej strony grzejnika ;] Na googlach nic nie ma :(( Dzięki za odpowiedzi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ile ten wzmak ma WatóW ? :D
Collapse
X
-
Patrząc po poborze to jakieś 2x120W(?)Licze delikatnie ale bym sie nie zdziwił jak by miał więcej,o ile inne bebechy nie są prądożerne.A poza tym zależy w jakiej klasie pracuje,ale nie sądze aby sanyo sie zapedzało.Zeby targów nie było to ja mu daje na pewno 2x100,a jak sie myle to niech mnie poprawią.
PZDR
-
Przecież jak tranzystory końcowe mają moc strat max 80W to jak wy chcecie uzyskać więcej, a pobór mocy może być nawet 1KW, może w środku są jeszcze chalogeny podświetlające :) jak byśmy wiedzieli jakie jest napięcie zasilajace stopień końcowy to byśmy wiedzieli ile można uzyskać watów a tak to se można gdybać.
Skomentuj
-
Panowie, najwiekszy błąd polega na tym ze porównujecie rzeczy nieporównywalne.
Moc jaka pobiera urządzenie, a wiec w zasadzie trafo wyraza sie w VA (a nie w Watach)
moc jaka oddaje wzmacniacz wyraza sie w RMS.
Kto z was potrafi dokładnie zdefiniować obydwa te sposoby pomiaru otrzyma odpowiedz.
Jesli chodzi o moje ampli to tak właśnie jest.
Miesięcznik Audio podał takie właśnie poziomy mocy zmierzonej w lab. na testowym obciązeniu rezystancyjnym w postaci 120 W 1 kanał , 98 na dwa a dalej juz bardzo spada bo jednak wzmacniacz (a raczej zasilacz) to nie high end i wydajnosc pradowa skromna.Ale to przeciez celowe skalibrowanie zasilacza, wiec nie ma o czym gadać.
Wazne jest ze producent trzyma sie swojej obietnicy i wzmacnaicz rzeczywiście jest oparty na 5 identycznych stopniach mocy z których kazdy jest w stanie oddać 100 (w moim przypadku nawet 20 więcej) Watów RMS.
Skomentuj
-
ditomek, spoko, Twój wzmacniacz może mieć taką moc, ale nie przy poborze mocy jaki podałeś. Jeśli jest to moc pozorna, a nie wiem jakie tam może być przesunięcie prądu względem napięcia, załóżmy, że 30 stopni (cos(pi/6)=0.87) co według mnie to dużo, wtedy oddając 120W masz 65% sprawności, jeśli wysterujesz większą ilość knałów, to nie uzyskasz 100W na każdym z nich przy takim samym poborze mocy.
Myślę, że Audio w pomiarach podało moc pobieraną w warunkach pomiaru, tzn. przy wysterowaniu jednego kanału. Jak używasz pięciu kanałów naraz, to pewnie ciągnie więcej prądu (oczywiście, jeśli słuchasz na maxa).
Skomentuj
-
Czemu nikt nie wspomniał o tym że trafo (szczególnie toroid)może oddac nawet dwa razy większą moc od nominalnej???? jaka jest definicja mocy RMS ?? panowie moc 2x120W na trafie 270W jest jak najbardziej możliwa do uzyskania. Z tego co się orientuje diora WS504 ma moc 2x80W i trafo 150VA .
pozdrawiam!
Skomentuj
-
Zygmunt, mój ampli niegdy nie odda 5x100 W na raz, każdy kanał z odobna jest w stanie oddać 120 ale nie tyle we wszystkich kanałach na raz.
Audio nie zajmuje się tym ile wzmacnaicz pobiera, ten parametr wyczytałem z tabliczki znamionowej.
Jesli obciązymy wszystkie kanały to sumaryczna moc także nie osiągą tych 200W.
Mówie z pamięci wiec nie jestem do końca pewny ale w Audio otrzymali bodajrze 5x28 W, to wskazuje ze zasilacz ma stosunkowo wysokie napiecie a małą wydajność prądową co po przemnożeniu (P=U*I) daje około 200W.
być moze pobór pradu na poziomie 210 W przez urzadzenie jest pobożnym życzeniem producenta, ale podobne jak nie lepsze myki można spotkac u innych równie "poważnych" producentów. A być może nie do końca rozumiem róznice pomiędzy RMS a pobieraną VA?
Pozdrawiam
PS
A sprawdz tabliczke znamionową suba Yamahy s serii Digital Pro (od modelu 320 wzwyż), to dopiero się zdziwisz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ditomekPanowie,
Moc jaka pobiera urządzenie, a wiec w zasadzie trafo wyraza sie w VA (a nie w Watach)
moc jaka oddaje wzmacniacz wyraza sie w RMS.
trafo w normalnym zasilaczu wzmacniacza audio pobiera tylko moc czynną, więc VA=W
moc wyjściowa zawsze jest w W (RMS-root mean square, jest tylko określeniem sposobu pomiaru mocy, prądu, napięcia, czegokolwiek)
max moc pobierana przez wzmacniacz określa wydolność zasilacza, ile jest on w stanie pobrać z sieci średniej mocy w odcinku czasu co najmniej 10 minut. tę wartość (jak pisze Zygmunt) można sobie rozłożyć na poszczególne kanały, pomnożyć przez sprawność końcówek 50-90% i wiemy czego można oczekiwać. wszystko jest proste, logiczne i w watach.
a tak btw pod względem przysiadania yamaha bije wszelkie rekordy. ktoś wreszcie chyba powinien ich zaskarżyć. co mi z tego, że amplituner do kina domowego posiada 5 końcówek z których każda może oddać po 100W. w kinie jak coś się dzieje głośnego to we wszystkich kanałach, więc dlaczego kupując ampituner 5x100W klienci yamahy dostają 5x25W?
[ Dodano: 2004-09-25, 00:20 ]
Zamieszczone przez panterka2SD1289 SI-N 120V 8A 80W
2SB966 -120V -8A 80W(Tc=25?C)
Po parametrach tranzystorów już wiadomo ile można wycisnąć
Skomentuj
Skomentuj