Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilanie filtra

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilanie filtra

sciagnalem z netu schemacik i opis do filtra aktywnwgo. mam problem, bo nie wiem, jak jest z zasilaniem. w instrukcji napisali, ze :

"Uklad jest zasilany bezposrednio ze wzmacniacza mocy"

Nie znam sie na elektronice, wiec nie wiem, gdzie mam podlaczyc ten filtr. CZy do samego zalilacza wzmacniacza, czy do samego wzmacniacza... Chcialbym zrobic wzmacniacz na TDA7294.

pomozcie

zamieść ten schemat myśłisz że znamy wszystkie filtry na pamięć :P ale stawiał bym na jakieś zasilanie stabilizowane.....

Skomentuj

nie wiem gdzie jest ten zalacznik. zalaczalem archiwum rar-a, ale cos go nie widze, probowalem dwa razy, moze to blad w phpbb

Skomentuj

Nie znam sie na elektronice
        tak jak soporo ludzi:) Właśnie dla takich są gotowe zestawy do składania:) Jeśli masz problem już z zasilaniem to pewnie będziesz miał sporo innych. Może kup kity, albo kup cały panel u Igoda wyjdzi tanej niż np. kilka razy coś przerabiać. Co do schematu (który powinieneś dołączyć), to pewnie filtr ma wbudowany zasilacz.

Skomentuj

moim celem nie jest pojscie na latwizne i kupowanie gotowego panelu... chcialbym sie nauczyc czegos nowego. krok po kroczku. umniem drukowac plytki, lutowac elementy, itp... jednak nie znam elektroniki od strony procesow, ktore maja miejsce w poszczegolnych podzespolach. :-) chacha, tak latwo sie nie poddam, przerobie nawet 10 razy !

a tego schematu nie moge dalej dolaczyc... :-(

To byl filtr z artykulu " Przestrajany filtr aktywny do subwoofera" Elektronika Praktyczna 6/2001 str. 32

Skomentuj

Proponuję przed budową filtra przeczytac duzo o wzmacaniczach operayjnych. Chodzi mi to o ten zakres wiedzy jaki jest wtłaczany uczniom średnich szkół technicznych. Ta wiedza z pewnoscią pozwoli Ci zrozumiec zasadę działania filtru i nie tylko. Ale chyba najbardziej podstawowa wiedza jaka jest niezbędna przy bodowie suba to jak działa tranzystor.
            Zasilony tego rodzaju wiedza zrobisz suba na zasadzie "wiem" a nie "zgaduję". To znacznie pomaga, skraca czas powstawania projektu i co tu ukrywać oszczędza pieniądze.
            Choc z pewnościa nie da sie na poczatku uniknąc kilku zwarć i spaleń :-)

Pozdrawiam

Skomentuj

do wypowiedzi ditomka dodam: znajdź w jakiejś książce od elektroniki lub w internecie zagadnienia o wzmacniaczu operacyjnym a dokłądniej o: wzmacniaczu odwracającym, nieodwracającym, całkującym i różniczkującym. Jak wklepiesz sobie tą wiedzę to filtry będziesz miał prawie w jednym palcu.
              pozdrawiam

Skomentuj

i to jest pomoc..... extra panowie!! ja tez chyba zaczne lekture...

Skomentuj

serdeczne dzieki :-), poczytam, poczytam, zanim zrobie wzmacniacz z filtrem :-) Moj problem polega na tym, ze nie konczylem szkly technicznej, tylko zwykly ogolniak :-( Ale damy rade, z matmy mialem 5 :-) pozdro i jeszcze raz dzieki za pomoc

Skomentuj

W takim razie dolicz prawo ohma, kirhoffa, itp.
                    Gratuluje 5 z matmy ale sama piątka to nie wszystko.
                    Mam natomiast nadzieję ze w związku z tą piątką jesteś chłonnym uczniem i temat opanujesz raz dwa.
                    Jednakże pamiętaj: najpierw teoria, potem czyny. Inaczej mozesz coś niepotrzebnie napsuć.

Pozdrawiam i zycze sukcesów w nauce :-)

Skomentuj

Jezeli planujecie zaprojektowac cos od podstaw tak zeby to wszystko działało to życze powodzenia głównie w technice audio. Kumpel projektował wzmacniacz przestudiował 2 ksiazki jakies 800stron. Z czego 1/3 jest o temperaturze jak zrobic aby wzmacniacz zachował swoje parametry bez wzgladu na temp w jakiej pracuje. I udało mu sie zrobic po 5 misiacach wzmacniacz który jakością lekko przerasta TDA7294. Ale jak na pierwszy wzmak to i tak niezle. Jezeli ktos nie ma cierpliwosci i pieniedzy to kożystajcie z gotowych schematów. Duzo czasu i pieniedzy zaoszczedzicie. Ja bym tak zrobił ide do sklepu kupiłbym to tda7294 i zamiast 5 miesiecy poswieciłbym max 2 dni

Skomentuj

Musisz jak sie nie myle pokłączyc go prze rezystory 1 k ohm za zasilaczem głuwnym. Potem wystabilizowac prąd przez stabilizatory 78xx , 79xx i na koncu przefiltrowac przez kondenstatory 47 uF i 100nF na strone.
                        Tak to wygłada w duzym skrucie.

Skomentuj

z rezystorem jest o tyle gorzej, ze trzeba najpierw zmierzyc amperomierzem prad, a potem dopiero dobrac rezystor, ale jest prostszy sposob: mozna zamiast rezystora wstawic diode zenera 24V tylko wiekszej mocy i potem juz na stabilizator 7815 lub 7915

Skomentuj

Najlepszym sposobem bedzie właśnie rezystor i dioda zenera 24V

Powiedzmy ze napiecie główne z trafa za mostkiem z kondziami jest 35V to rezystor musi być:

Obliczanie wartości rezystora:

1. 35V - 24V = 11V
                            2. 11V / A (pod A wpisujesz ile chcesz A (mA)) 11V / 0.05A = 220 om

Obliczanie mocy rezystora i diody zenera

1. 0,05A * 11V = 0,6W

To jest oczywiscie bardzo uproszczona wersja obliczeń. Jezeli rezystor wyszedł ci np 0,6W to lepiej daj 1W.

Skomentuj

z opisu wynika ze jest to kit ne125 i tam stabilizacja jest zdaje sie ze jest juz stabilizacja (dioda i rezystor) i trzeba tylko podac +-35v, ja to obeszlem i podlaczylem pod zasilacz stabilizowany na 7815 i 7915 - po prostu nie montowalem r7,r8,d1,d2,c7,c8 i podlaczylem sie za r7 i r8 i dziala, bo ten filtr jest na tl072 (mi dali tl062) stad +-15v

pozdrawiam

Skomentuj

TL062 w poruwnaniu z 072 pobiera 10X mniej pradu ale i prawie 10X wiecej szumi!

Skomentuj

Czaruję...
                                X