Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zasilic wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zasilic wzmacniacz

mam takie pytanie czym nalezy zasilic wzmacnicz samochodowy zebyb mi w domu pod estradówki grał jakis zasilacz czy przetwornica prądu mile widziane opiosy i jakies schematy dziękowka z góry

w zaleznosci od wzmaczniacza musisz dobrac transformator na 12-14 v
    do tego mostek i jakas para kondensatorow mile widziana

[ Dodano: 2006-03-09, 21:41 ]
    napisz wiecej co to za wzmaczniacz i ile masz kasy na to ?!?!

Skomentuj

Chyba najprostrzym sposobem jest zakupienie zasilania od kompa około 400W i styka tam jest wygładzony prad i nie ma zadnych zakłucen ani zadnych skokow napieci

Skomentuj

kłuciłbym sie....w zasilaczu od kompa jest duzo syfu...

Skomentuj

tasiorku ale to jest wzmaczniacz samochodowy uzywany w domu ... tu chodzi (chyba) zeby bylo jak najtaniej

Skomentuj

ja tak radio i suba testuje i nie jest źle ;]
            ciekawe gdzie masz ten syf ;]
            widze że audiofil się robi z Ciebie ...

Skomentuj

Jak tanio to zasilacz od kompa nie jest to rewelacja ale jak kolega wyzej wspomonał to wystarczy. Wieksza ilośc gotówki porzadne trafo i bateria kondensatorów(troszke bardziej solidne).

Skomentuj

powtarzam to co przeczytałem lub uslyszalem,ponadto,podpinalem wzmaka takiego od pierdziawek do kompa i byla roznica.
                to ty tak uwazasz,ja wiem swoje :)

Skomentuj

wzmaka takiego od pierdziawek do kompa
                  bardzo miarodajne są pewnie :)
                  podłącz jakiegoś wzmaka CA ;]

Skomentuj

Ja podpinalem kiedys 1562Q do zasilacza AT chyba cos ok. 150W mial max. Jezeli chodzi o dzwiek to nie ma za duzej roznicy :) dopiero przy koncu skali zaczynal charczec bo AT nie wyrabial. Jest jeszcze niewielki problem bo z takiego zasilacza dostaniesz ok. 12V a autku masz ok. 14.4 V [przy wlaczonym silniku] ale mniejsza z tym. Jezeli ma byc jak najtaniej to bierz jakiegos AT lub ATX uzywanego za 10-30 zl kupisz od 50 nowe sie zaczynaja. Jezeli ma ci to grac dluzej to lepiej bedzie zainwestowac w traffo, mysle ze 12 V bedzie w sam raz po wyprostowaniu powinno byc ok. 14 V.

Skomentuj

dopiero przy koncu skali zaczynal charczec bo AT nie wyrabial
                      wg mnie to wzmak nie wyrabiał ;]
                      Jest jeszcze niewielki problem bo z takiego zasilacza dostaniesz ok. 12V a autku masz ok. 14.4 V [przy wlaczonym silniku
                      niby tak,ale jak wzmak ma kabel zasilający 5 metrowy i to jeszcze o małym polu powierzchni przekroju poprzecznego bo to 1562 się nie opłaca innego to spadki napięcia też swoje zdziałają :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        wg mnie to wzmak nie wyrabiał ;]
                        AT nie wyrabial na 100%:P sprawdzalem tez na innym wzmaku[4x75 W RMS dokladniej to dwoch zmostkowanych kanalow ok. 150 W RMS] i z tego AT nie uzyskasz "dobrego impulsu" brakuje tej pojemnosci po odfiltrowaniu . Nie wiem jakiego Ty uzywasz kompoterowca ale moj ma dobre 10 lat moze dlatego.
                        niby tak,ale jak wzmak ma kabel zasilający 5 metrowy i to jeszcze o małym polu powierzchni przekroju poprzecznego bo to 1562 się nie opłaca innego to spadki napięcia też swoje zdziałają :P
                        Niby tak ale kto tu mowi o 5m :P .

Skomentuj

Niby tak ale kto tu mowi o 5m :P .
                          no tyle wychodzi w wozie ;]
                          AT nie wyrabial na 100%:P sprawdzalem tez na innym wzmaku[4x75 W RMS dokladniej to dwoch zmostkowanych kanalow ok. 150 W RMS]
                          tylko 1562q ma 50w raptem ;]
                          i z tego AT nie uzyskasz "dobrego impulsu" brakuje tej pojemnosci po odfiltrowaniu
                          dlatego ma kiepską kontrole to to klasa H;]
                          a wielkiej pojemności nie potrzeba w przetwornicy :P

Skomentuj

no tyle wychodzi w wozie ;]
                            Chyba ze masz wzmacniac z przodu tak jak u mnie byl nawet 2,5m nie mial :P.
                            tylko 1562q ma 50w raptem ;]
                            mysle ze nawet tych 50 nie ma ;], ale podpinalem tez inny wzmacniacz na MOSFETACH [4x75RMS] i nawet 60% mocy nie uzyskalem na AT. poszedlem do kumpla bo ma wypasiony zasilacz Trafo 300W prawie 1F na filtrze i nawet lepiej niz w aucie szedl.
                            dlatego ma kiepską kontrole to to klasa H;]
                            Ten wzmak na mosfetach to juz nie jest klasa H ;] a kontrola i tak lipna :P
                            a wielkiej pojemności nie potrzeba w przetwornicy :P
                            Moze nie potrzeba ale napewno nie zaszkodzi a wrecz odwrotnie . Duzy wplyw w 1562 na odtwarzanie dolnego pasma maja te kondensatory od bootstrapu u mnie bylo prawie 2x 20000 uF. Wedlug mnie dziwny jest ten 1562.

Skomentuj

boostrap to nie przetwornica w której masz 50khz ;]

Skomentuj

boostrap to nie przetwornica w której masz 50khz ;]
                                A kto napisal ze boostrap to przetwornica?;]
                                Ciekawe na co Żelik sie zdecydowal?

Skomentuj

btw fajnie wyglądają charki i f graniczne w zależności od pojemności boostrapu :)
                                  wogóle dla mnie ten wzmak kiepski jest ... cena scalaka też średnio zachęcająca...

Skomentuj

wogóle dla mnie ten wzmak kiepski jest ...
                                    Ja tez uwazam ze nie jest rewalacyjny
                                    cena scalaka też średnio zachęcająca...
                                    Ja mialem dwa z odzysku ;]. Jeden wzmacniacz sprzedalem a drugi scalaczek sobie lezy... ;].

Skomentuj

Czaruję...
                                    X