Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[lame] Filtr dp NE125 i zasilacz +/-40V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[lame] Filtr dp NE125 i zasilacz +/-40V

Witam.

Domyslne zrodlo zasilania dla Ne125 ma miec +/-35V. Ja napedzam swoj piecyk TDA zasilaczem +/-40, i tu pojawia sie moj lamerski problem: czy i co trzeba zmienic w filtrze, by nie poszedl z dymem? ;]

Z gory dziekuje za wyrozumialosc.

--
    wsw

Może być +/-40V. Ja już ten filtr tak zasilałem i śmiga do dzisiaj.

Skomentuj

Dzieki :]

A moze dobrze by bylo zwiekszyc rezystory R7, R8 z 3,3k do powiedzmy 4k, czy nie ma co kombinowac? ;]

--
      wsw

Skomentuj

Nie próbowałem ale to logiczne. Działaj metodą prób i błędów...

Skomentuj

ja nic nie zmienuałem i działał u mnie na +-51,8V o dopuki stk sie nie zjarało !

Skomentuj

Faktycznie, dziala na +/-40V.
            Tylko, ze strasznie brumi, gdy jest wlaczony. Nie moge go z tego wyleczyc :/
            A wszystkie kable mam ekranowane. Moze to dlatego, ze stoi 2 m od suba, z ktorego go zasilam?

--
            wsw

[ Dodano: 2004-09-26, 14:37 ]
            Hyh, brumienie ustalo w momencie, gdy odlaczylem mase zasialania... czyli jedna z dwoch mas (zasilanie, sygnal). Filtr jest podlaczony do wzmacniacza wzorowanego na AVT2153.

I tu pojwia sie ostatnie moje pytanie: czy moge bezpiecznie odlaczyc mase poprowadzona z zasilacza i zamiast tego korzystac z masy idacej kablem sygnalowym do wzmacniacza?

--
            wsw

Skomentuj

Witam

A co jesli ten sam filtr jest zasilany z +-24V czy bedzie dzialac ze standardowymi elementami ???
              Bo u mnie jest cos nie tak wogole cisza...

pozdr

Skomentuj

będzie działać, bo tam są zenerki 12V, a to ze Ci nie działa to gdzieś błąd zrobiłeś.

Skomentuj

WSW a moze byc narysowal jak podlaczyles te masy. W kazdym razie nie robi sie petli z mas bo to pierwsza przyczyna brumow.
                  Filtr powinien pobierac mase z wejscia wzmacniacz mocy a masa sygnalowa powinna byc pobrana z masy filtra (przy wejsciu)

Skomentuj

Czaruję...
                  X