Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PIONIER DC-200Z __ BUCZY ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PIONIER DC-200Z __ BUCZY ??

Hmm mam sobie Wzmacniacz Pionierka troche stary ale jest, około 60-70W na kanał (2kanały), i mam taki problem że buczy !!

Problem polega na tym ze jak podpinam jakikolwiek głośnik to on BUCZY !! dośc głośno, moge te buczenie regulowac potencjometrem razem z muzyką...

Czy ktoś wie co mogło paśc i co moge wymienić ??
    nie jestem zbyt dobrym znawcą elektroniki i nie wiem co to może być POMOCYY :))

Jak narazie to tylko poprawiłem częsc lutow ale to nic nie dało dalej jest to samo...

Skoro daje się regulować to prawdopodobnie pochodzi z wejścia. Odepnij wszystkie "kabelki" od wejść i zobacz czy nadal buczy. Jeżeli tak to problem leży we wzmaku jeżeli nie to poza nim. W pierwszym przypadku mogą to być wyschnięte kondensatory (skoro wzmak jest stary), albo np. ktoś w nim grzebał i skopał coś z połączeniami masy. W drugim przypadku wina może leżeć po stronie źródła lub samych "kabelków" połączeniowych.
    Sprawdź najpierw z którym przypadkiem mamy do czynienia, to będziemy kombinować dalej.

Skomentuj

hmm bardzo ciekawe, mam 2 rozne kable (2x czinch === jack) no i podpiołem drugi i jest ok, nie buczy ale minimalnie syczy ale to jest nie wyczuwalne prawie

P.s
      hmm za szybko wpadam w panike
      pozatym moze troszke pomoglo poprawienie wiekszosci lutow, szczegulnie tych przy wejsciach i wyjsciach :)

Dzięki. Pozdrawiam :)
      sprzecik jest stary pewnie cos w nim padnie niedlugo to sie odezwe :P
      teraz musze jakies kolumny machnac do niego

Skomentuj

Najprawdopodobniej to coś z połączeniem masy w jednym z kabelków.
        To że stary to nie znaczy że zaraz coś padnie. Niektóre stare sprzęty przeżyją jeszcze nie jeden współczesny chłam ;-)

Skomentuj

Kable chinch za 2zł z super chińskiej miedzi to jest to heheehehe

Skomentuj

Czaruję...
          X