Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny aktywne do miniwieży...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam ponownie!
    Radio sprawuje sie z TDA dobrze (po wymianie radiatora na większy bo się przegrzewał) jednak największą wadą jest głośne puknięcie w głosnikach przy włączaniu.
    Czy jest na to jakiś sposób?

Skomentuj

układ opoznionego załaczania

Skomentuj

wystarczy wykorzystać nóżkę 14 układu: mute-stand-by przy napięciu 8.5V na tej nóżce wzm się włancza (normalnie podpięta pod zasilanie), więc wystarczy poprostu zastosować układ całkujący (rezystor kondensator) o żądanej stałej czasowej
        Pozdrawiam

Skomentuj

Dzieki za podpowiedź ale prosiłbym o dokładny opis co i jak powinienem dodać bo jeszcze jestem lajkonik

Skomentuj

"Stała czasowa R1C4 określa czas opóźnienia włączenia wzmacniacza po podaniu napięcia zasilania. Tuż po włączeniu napięcia zasilania, kondensator C4 jest rozładowany i napięcie na nóżce 14 jest równe zeru. Kondensator ten będzie stopniowo ładowany przez rezystor R1 Dopóki napięcie na nóżce 14 będzie zawierać się w granicach 0...2V, kostka jest całkowicie wyłączona jest to stan zwany STANDBY. W zakresie napięć 2...5V układ scalony jest w gotowości, ale jeszcze nie przepuszcza sygnału – jest to stan zwany MUTE. Dopiero przy wyższych napięciach kostka zachowuje się jak normalny wzmacniacz."
            Fragment artykułu EdW kit AVT−2104/1
            2104_1.pdf

Ja też zaczynałem od tego układu ... :)

To będzie wyglądało tak:

R1= 47kΩ
            C4= 100μF
            Załączone pliki

Skomentuj

Wielkie dzieki za pomoc!!!
              Czy moge zostawic kondensator C4=10000μF czy zastapic go 100μF?

Skomentuj

jak sie domyślam C4 to u Ciebie kondesator filtrujący napięcie zasilania, ja zaznaczyłem jako C4 (wg opisu z edw) kondensator służący tylko do opóżnionego załączania. Nic nie zmieniaj w swoim układzie tylko dodaj rezystor i kondenstator.
                Rezystor przylutuj do nóżki 14 i 13 (albo 5 -plus zasilania) a kondensator do 14 i 11 (lub 3/7 - masa)

Skomentuj

Zamontowałem układ i działa wyśmienicie!
                  Koszt - 20 gr a efekt - bezcenny:)
                  Ogromne dzieki za wszelką pomoc!!!

Skomentuj

To teraz możesz spróbawać czegoś trudniejszego i większej mocy ]:->

Skomentuj

Czaruję...
                    X