Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

radiator do wzmacniacza 50w 2n3055

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

radiator do wzmacniacza 50w 2n3055

POŁOWA takiego jak na zdjęciu radiatora czernionego (nie malowany) pociągnie wzmaka 2x50w/8Ω? czyli suma strat=50W
    mam więc do dyspozycji 500cm2. radiator ma byc na zewnątrz obudowy.
    plecy radiatora mają 4mm grubosci.

Pytanie byłoby głupie, gdyby nie to ze wzmacniacz będzie stereo, kazdy kanał na 1 parze 2n3055 czyli w sumie 4 tranzystorach. troche sie to komplikuje.

i jeszcze jedna sprawa. tranzystorki będą przyczepione za pomocą przystawki (foto) to jeszcze pogorsza przepływ ciepła. kątownik jest z 3mm aluminium.

Czy jedna para 2n3055/kd3055 pociągnie 50W czyli około 2,5A prądu skutecznego inaczej 3,5A prądu szczytowego?
    w nocie one mają 20-25A ale ze starociami to juz...
    ile tak naprawde mozna z nich prądu wziac?

wielkie dzieki za policzenie niepoliczalnego!

[ Dodano: 2006-03-23, 15:00 ]
    sorki, czy moglby mi ktos odpowiedziec??

dodam ze obowiazkowo pasta silikonowa pod tranzystory i kontownik. ja otym wiem
    Załączone pliki

Powinno być dobrze, jakim napięciem to zasilasz? Kątownik mógłby być trochę szerszy od strony styku z radiatorem, wtedy wymiana ciepla się polepszy, to jet tu wąskie gardło, ale bez obaw. Czemu 2N3055, na nich można uzyskac chyba więcęj mocy, a więc straczyłyby dużo mniejsze tranzystory.

Te tranzystory muszą być izilowane od radiatora (kątowników) bo ich korpus to kolektor,a więc inaczej będziesz miał zwarcie, nie tylko między kanałami, ale między + zasilania a wyjściem. Potrzebne są podkaldki silkionowe lub mikowe pod obudowę TO-3 tranzystorów i izolowane śróby np. z nakladkami-kolnierzami z poliamidu albo teflonu.

Skomentuj

tak jakos sie złozyło, ze z rozbiorki zasilacza impulsowego odzyskałem tez radiator wraz z kątownikami, odkładkami i tymi na sruby.

Skomentuj

ja bym znalazł kogoś kto ma frezarke i wyfrezował miejsca pod tranzystory bezpośrednio na radiatorze jak nieznasz nikogo kto ma dostęp do takich zabawek to w ostateczności moze tak być mimo to dał bym kontownik z 5mm i o dłuzszym boku który styka się z radiatorem....

Skomentuj

Czaruję...
        X