Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr subsoniczny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr subsoniczny

Przeczytałem artykuł na stronie i doszedłem do wniosku, że to bardzo fajna sprawa. Mam tylko pytanie czy ktoś może nie posiada schematu płytki i rozmieszczenia elementów?? Myśle tu o filtrze dla 20, 25cm głośników. Pozdrawiam

p.s. może ktoś robił taki filtr, jeżeli tak prosiłbym o wyrażenie jakiejś opinii itd. itp.

Kup płytkę uniwersalną, bezproblemowo rozmieścisz sobie elementy, to jest kilka elementów na krzyż.
    Dzięki temu filtorwi bas zyskuje na dynamice co przy dobrym zrobieniu filtra jest jak najbardziej odczuwalne i słyszalne.
    pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszcze projekt jaki igod zamieścił w tym wątku na starym forum

Skomentuj

Coś źle się to ściąga, wyślij mi to na adamcz@interia.pl

Skomentuj

witam:-)

pamietaj zeby kondy byly dobrej jakosci (mkt lub cos takiego) bo tutaj ciecie jest ostre

Skomentuj

Niestety pliku nieda sie sciagnac :( Ete moglbys to wrzucic na jakis serwer?

Skomentuj

jutro to wrzuce na jakis serwer

[ Dodano: 2004-06-26, 11:14 ]
              Nie moge dojść do ładu z serwkiem, dajcei maile to wam porozsyłam.
              O ile oczywiscie autor filtra nie ma nic przeciwko:)

Skomentuj

W sumie jeszcze jedna rzecz mnie zainteresowała w tej sprawie. Czy wytrzymałość mocowa głośnika się zwiększy przy zastosowaniu tego filtra, w sensie, że bez filtru przy odpowiednim wzmaku i po przekroczeniu pewnej głośności uszkodzilibyśmy głośnik, a stosując filtr, potencjometrem moglibyśmy dać głośniej i głośnik by pracował prawidłowo... Czy dobrze to rozumiem??

Skomentuj

Wydaje mi sie, ze zalezy na jaka częstotliwość ustawisz go. Bo jak wytniesz troche pasma przy jakim byly robione pomiary fabryczne to sie powiena zwiekszyc wytrzymalosc, ale jak tylko wytniesz smieci (bo po to jest subsonik) to chyba raczej fabrycznej wytrzymalosci nie przebijesz.

Skomentuj

poszukaj takich filtri na allegro bo chyba kiedys takie cos widzialem a jak nie to wejdz na http://axetyk.republika.p i napisz do autora
                    pozdrawiam

Skomentuj

To naprawde nikt nie dodawal do gotowego napedu - filtra subsonicznego?
                      Ponawiam prosbe o ewentualne opinie. Raczej odsluchowe, niz teoretyczne.
                      Przymierzam sie do zlutowania tegoz ustrojstwa - tylko czy warto?
                      Grzesio - nie kilka elementow - a kilkanascie (17?) chyba ze mowisz o jakiejs innej
                      aplikacji, niz ta na stronie.

Skomentuj

tu można poczytać o poczynaniach igoda przy budowie filtra subsonicznego

http://subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl/...hp?p=4734#4734

Skomentuj

qpa - mi cos takiego wyskakuje: Error in submit checking forum access
                          DEBUG MODE :-(

Skomentuj

Czy stosowanie tak stromego filtra nie pogorszy charakterystyki impulsowej ?

Skomentuj

Jeśli jesteś w stanie to usłyszeć to...
                              ...sam nie wiem... chyba kupie kwiaty i zrobie sobie ołtarzyk z Twoim zdjęciem :-)

Pozdrawiam

Skomentuj

Schemat filtru:
                                http://angrenost.org/~eteria/sub_tes...sonic_36db.zip

Skomentuj

Albo mi sie wydaje, albo ideowy rozni sie od plytki tam sa dwa TLXXXX a na plytce jest jeden.. Dla czego :(

Skomentuj

na schemacie nie są dwa TL072 tylko 2X po 1/2, a TL072 zawiera w sobie 2 wzmacniacze operacyjne, więc na płytce jest tylko jeden scalak.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X