Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc prz zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc prz zwrotnicy

Postanowiłem odnowić stare głosniki Unitra/Tonsil.
    Z tego co pamiętam to ich brzmienie podobało mi się chociaż napewno nie należało do naturalnych szczególnie jeśli chodzi o tony wysokie. Jak wiadomo w kolumnach tych( mowa tu o ZG 10c ) piankowe zawieszenie głośnika niskotonowego jest bardzo słabe i dzisiaj już nie istnieje. Postanowiłem je wymienić w całości ( nie mam zamiaru naprawiać)
    Tu moje pierwsze pytanie. Oryginalnie są tam głośniki GDN 20/30 gdzie 30 to moc a w chwili obecnej najłatwiej można kupić 20/40 czyli o 10W wieksza moc. Czy mozna taki głośnik zastosować i jaka będzie różnica. Czy zwrotnica może zostać ta sama???
    Jeśli tak to co można w niej poprawić http://diyaudio.pl/forum/files/zwrotnica_133.jpg
    Te kabelki zastąpie miedzianymi i coś jeszcze?? Na kolumnie jest również przełącznik ?
    Do czego on służy i czy można się go pozbyć. Jak widać jestem zupełnie początkujący i traktuje to jako nauke do poważniejszych późniejszych projektów, niemniej chce zrobić wszystko co sie da z tymi kolumnami żeby grały jak najlepiej.
    pozdrawiam i dziękuje za wszystkie rady.

moim zdaniem nie ma to zupelnego sensu... albo kup orginalalne glosniki i zostaw zwrotke albo poprostu zrob nowa cala konsturkcja wyjdzie w podobnej cenie a mozesz miec cos ciekawego

Skomentuj

Czyli mam rozumieć że wymiana jakiś poszczególnych elementów sie nie opłaca i wstawić poprostu głosniki i złożyć do kupy??

Skomentuj

ale oryginalne glosniki. Czyli 20/30

Skomentuj

Nie widziałem nigdzie 20/30 i tak jak napisałem musze zastosować 20/40 czy to dużo zmieni??

[ Dodano: 2006-04-01, 08:20 ]
          Rozumiem że temat już został wyczerpany i nikt żadnych pomysłów nie ma i nie podpowie??

[ Dodano: 2006-04-02, 22:30 ]
          Ok więc głośniki zastosuje już takie jak napisałem i zwrotka powinna sie nadać.
          Wczoraj polutowałem wszystko (pierwszy raz w życiu:))) Przetestowałem do czego służy ten przełącznik ( bo nikt nie odpowiedział:((( i wywaliłem jeden rezystor jak sądze który za sprawą tego przełącznika odcinał całkiem wysokie tony. Wymieniłem też kable na nowe oraz cewki w wysokotonowcach. Apropo nich czyli GDWK 9/40 chcę wyciąć ten krzyzyk który zasłania (nie wiem może też jakiś podtrzymuje) kopułke. Chyba gorzej nie będzie???
          I jeszcze jedno. Kolumny stały w piwnicy i odnowić obudowy to prawie jak zrobić od nowa. PYTANIE: Jaki efekt spowoduje zwiększenie litrarzu????????
          z góry dziękuje za podpowiedzi każda cenna zważywszy na ich ilość:(

Skomentuj

Czaruję...
          X