Tasior, po stronie pierwotnej transformatora podłączasz 220V 50Hz, a po stronie wtórnej masz 12V 50Hz. Transformator tylko zmniejsza (mówię o Twoim, bo zwiększające też są) napięcie, ale nadal pozostaje ono zmienne. Właściwie to przemienne, ale często mylnie sie je określa zmiennym.
JA ******** CZY JA ******** PISZE NADAL ZE MAM 12v+ ? JA PISZE ZE MAM 12v + masa
GDZIE + OZNACZA "i"...........
czytajcie ze zrozumieniem....rece mi opadaja bo nikt nieumie mi czegos wytlumaczyc,a ja chce wiedziec o co w tym biega...
po wtornej i pierwotnej mam 2 kable,na pierwotne idzie 220v 50 hz a na wtornym mam 1x12 v i mase,jesli niemam tej masy to co mam?
-------------------------------------------
Proponuje inaczej słowa dobierać...
A następnie poszukać podstaw na jednym z wielu portali o tematyce elektronicznej,
który znajdziesz w www.google.pl.
Życzę powodzenia :) [takero]
to jesli mam napiecie zmienne tam to czemu niemam 2x12v? kiedy jest 2x12 v a kiedy 1x? (ogólnie napiecie jakies,12vto przyklad)
2x12V w przypadku trafa oznacza po prostu dwa uzwojenia 12V, a 1x12V oznacze jedno uzwojenie 12V. Czy Ty naprawdę nie możesz zrozumieć zasady napięcie zmiennego?
Jeszcze raz napiszę:
Jeżeli masz 1x12V napięcia zmiennego to znaczy, że masz dwa wystające przewody. Skoro jest to napięcie zmienne to znaczy, że zmienia ono swój kierunek z częstotliwością taką, jaką ma napięcie podłączone do uzwojenia pierwotnego. A skoro napięcie to zmienia kierunek, to znaczy, że raz to napięcie jest w jednym przewodzie, a raz w drugim. W napięciu zmiennym nie ma punktu odniesienia (masy), bo nie istnieje uporządkowany przepływ tegoż napięcia, więc nie można określić gdzie ono się zaczyna, a gdzie ono się kończy. Dlatego mówiąc "12V i masa" robisz cholerny błąd, bo mylisz napięcie stałe ze zmiennym. Masz mówić po prostu, że masz uzwojenie 12V i każdy będzie wiedział o co chodzi. A jak zrobisz sobie zasilacz, który wyprostuje i wygładzi to napięcie, to wtedy musisz użyć sformuowania "ileśtamV i masa"
mhm rozumiem... tylko poprostu z trafa masy sie niepodpina do mostka prost,wiec mi to niepasowalo,co ma stale do masy,jak przeciez masa jest osobno.teraz mysle ze juz kumam(ta jasne :P udaje mądrego hehe ).
Skomentuj