Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica? rozdzielenie sygnału?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica? rozdzielenie sygnału?

Witam
    Sorry ale jestem raczej denatem w tej dziedzinie, stąd pytanie może być może smieszne.
    Trafiłem w domu na stare kolumienki (po Amatorze). Ponieważ szkoda było wyrzucić stwierdziłem, że je trochę reanimuję. Wstawiłem gniazda do podłączenia, nowe głośniki.
    Ale... takich jak były już Tonsil nie robi (obydwa miały po 15W mocy) więc wstawiłem to co jest: wysokotonowy 60W (8 Ohm) i niskośrednio 30W (też 8 Ohm). Gra czysto, dynamicznie ale jest zdecydowana przewaga wysokich tonów. Poradźcie co i jak zrobić aby to zrównoważyć. Jest tam jakiś kondensator (który zostawiłem) w obwodzie, ale on już jest stary no i nie wiem czy odpowiedni.
    Pozdrawiam
    Szymon

jakie głosniki wstawiles?

Skomentuj

denatem
      to najszczersze kondolencje:)
      sory za off topic, al enie mogłem się powstrzymac

Skomentuj

zwrotnica?

Zamieszczone przez Tasior
        jakie głosniki wstawiles?
        Tonsila: GDW 9/60 8 ohm i GDN 16/30 8 ohm

Szymon

Skomentuj

GDN 16/30 8 ohm
          mam nadzieje że to prawdziwy tonsil, a nie jakiś "zamiennik" z allegro ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
            mam nadzieje że to prawdziwy tonsil, a nie jakiś "zamiennik" z allegro ?
            Jak najprawdziwszy i nie z allegro. Dla siebie robię :-). Zresztą nie uznaję podróbek generalnie.

Zdrufko
            Szymon

Skomentuj

GDW ma efektywność 94dB/W/m a GDN 87dB/W/m i trzeba stłumić wysokotonowy dzielnikiem 6.8 (szeregowo z kondenasatorem) i 3 ohmy (równolegle do głośnika). Do niskotonowego przydałaby się szeregowo cewka ok. 0.5-0.6mH by zrobić z tego najprostszą zwrotnicę.

Skomentuj

zwrotnica

Zamieszczone przez Molibden
                GDW ma efektywność 94dB/W/m a GDN 87dB/W/m i trzeba stłumić wysokotonowy dzielnikiem 6.8 (szeregowo z kondenasatorem) i 3 ohmy (równolegle do głośnika). Do niskotonowego przydałaby się szeregowo cewka ok. 0.5-0.6mH by zrobić z tego najprostszą zwrotnicę.
                Dzięki za odpowiedź ale, hmmm gdzie można znaleźć w necie jakiś prosty schemat takiej zwrotnicy? Przejrzałem gugla i nic specjalnego nie znalazłem. Elektronika to nie mój fach. Jak zobaczę schemat to jakoś polutuję. I jaki ten kondensator ma być?

Zdrufko
                Szymon

Skomentuj

2.2 uF powinno być ok. Przecież na górze strony jest przylepiony temat zwrotnice - tam jest pełno schematiow do pobrania, ja sam zamieściłem 2 packi ze zwrotnicami, wiec jak pobierzesz te pliki to zobaczysz jak wygląda tłumik na 2 rezytorach do głośnika wysokotonowego.
                  Akustyka >>> http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=4530

Skomentuj

Zamieszczone przez Molibden
                    2.2 uF powinno być ok. Przecież na górze strony jest przylepiony temat zwrotnice - tam jest pełno schematiow do pobrania, ja sam zamieściłem 2 packi ze zwrotnicami, wiec jak pobierzesz te pliki to zobaczysz jak wygląda tłumik na 2 rezytorach do głośnika wysokotonowego.
                    Akustyka >>> http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=4530
                    Wow
                    Wielkie dzięki. No to teraz do nauki :-)
                    Zdrufko
                    Szymon

Skomentuj

Czaruję...
                    X