Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

buczenie z głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

buczenie z głośników

witam. zachciało mi się podłączyc tuner satelitrany philips 3010 do wzamcniacza. chciałem żeby dźwięk szedł przez lepszy sprzęt grający niż tylko przez tv. i teraz mam problem. otórz jak tylko podłacze kabel chinch pod jedno i drugie urządzenie to z głośników dobiega dźwięk przypominającu buczenie. co to może byc i ewentualnie jak to zlikwidowac. pozdrawiam

Urwany przewód masy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Molibden
      Urwany przewód masy.
      tzn żę gdzieś w dekoderze masa jest do "D" tak ??

Skomentuj

Nie - chodzi o przewód którym łączysz oba urządzenia.

Skomentuj

tak też mi sie zdaje że to masa jest oderwana bo miałem też taki mały porblem

Skomentuj

Chodzi o to ze w kablu sygnałowym odlutowała sie masa i przez to powstaja buczenia.

Skomentuj

po długim czasie bezczynności postanowiłem powalczyć dalej z tym buczeniem. wcześniej podejrzenie padło na kabel łaczący dekoder ze wzamcniaczem. niestety to nie kabel. wina nie leży też po stronie dekodera (mój dekoder podłączony moim kablem do inego wzmacniacza).
              wina spadła na wzmacniacz (Kenwood KAF-1030), to on jest tu winowajcą. co ciekawe inne urządzenia jak CD, tuner bądż mp3 player podłaczony pod niego działają bez problemu. jedynie jak podłączam dekoder to słychać denerwujący dźwięk.
              jeden znajomy troche bardziej kumaty w elektronice poradził mi na próbę połączyć obudowy obu urządzeń wspólną masą. niestety to też nic nie dało.

więc moje pytanie brzmi: co może być przyczyną mojego problemu i ewentualnie jak ją usunąć. pozdrawiam

Skomentuj

A prubowałeś uziemić jedno z urządzeń?Np.podłączyć do kaloryfera-oskrobanego.Ale najlepiej mieć dodatkowe zero w gniazdku.

Skomentuj

A czy masz je podpięte pod to samo gniazdko? Czy tuner ma zasilacz impulsowy? Któreś z urządzeń jest uziemione i ma kabel sieciowy 3-żyłowy (chodzi mi o wzmacniacz gł.)?

Skomentuj

niestety ani tuner ani wzmacniacz nie mają przewodu trzy żyłowego. zasilane są z osobnych gniazdek. w gniazdku , do którego podłączony jest wzmacniacz jest bolec uziemienia.
                    chyba musze pokombinować z uziemieniem wzmacniacza. jak się nie uda to będę kombinował dalej.

Skomentuj

Czaruję...
                    X