Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BMS do ogniw 18650

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BMS do ogniw 18650

Postanowiłem zregenerować swoją starą wkrętarkę na ogniwach 18650

kupiłem na aliexpress balanser 5s

Podłączyłem naładowane ogniwa, wszystko ładnie działa, aż do czasu kiedy ogniwa się rozładowały...
    po podłączeniu do ładowarki nic się nie dzieje!
    myślałem że to wina ładowarki do ogniw Ni-Cd. kupiłem ładowarkę do li-ion i nadal nic

i teraz dopiero przeglądam schemat tego balansera

tutaj kupiłem
    https://pl.aliexpress.com/item/32838...%2315618%23972
    ladowanie i rozladowanie na jednym padzie

a tutaj widze ze podlaczaja oddzielnie

https://pl.aliexpress.com/item/32843...%2315618%23972

a moze to wina zabezpieczen? i nalezy ladowac prostym zasilaczem?

zna sie ktos na tym?

Ja wiem tylko o dwu tematach, jeden to jeśli któreś ogniwo jest uwalone i pokazuje znacząco inne parametry - wydaje mi się że chodzi o napięcie po rozładowaniu, BMS nie pozwoli naładować takiego pakietu - jakies zabezpieczenie.
    Druga rzecz że po złożeniu pakietu trzeba podłączyć go do prądu żeby zastartował - ale to już zrobiłeś.
    Może spróbuj przemierzyć napięcia na każdym z ogniw, jesli któreś mocno odbiega to może tu jest kłopot i trzeba wymienić.

Skomentuj

Do ilu wolt zostało rozładowane każde z pięciu ogniw?
      Jaką ładowarka masz ni-cd a jaka liion?
      Ile ogniw wcześniej było ni-cd?
      Last edited by PanJarek; 13.04.2021, 11:07.

Skomentuj

Jak masz balanser to nie musisz mieć specjalnej ładowarki, podłącz zasilacz 21V 1A i sprawdź jak wygląda pobór. Czy jakiś jest.
        To PCB co ty masz ma balanser i zabezpieczenie przed zwarciem. Jeśli któraś z cell osiągnie wartość ponad 4,3V to będzie rozładowywana przez rezystor. Tam wychodzi coś chyba 30mA prądu rozładowania.
        Sprawdź napięcia aku. jeśli któraś z cell będzie miała napięcie poniżej 2,5V BMS nawet nie załączy Ci ładowania. Podładuj ją z osobna i wtedy podaj napięcie na ładowania.
        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Paweł, chyba kupiłeś nie ten balancer co trzeba. Po pierwsze prądy za duże. Ogniwa 18650, nawet te najlepsze mają prądy maksymalne ok 30A. A ten balancer jaki kupiłeś jest pod ogniwa LiFePo4, one mają inne napięcia. Chińczyk błędnie umieścił w opisie, że nadają się do 18650 Lion.
          Zwróć uwagę na napięcia jakimi ładuje ogniwa.

"Pojedyncza komórka przeładowanie akumulatora chroni napięcie: 3.61-3.69 V"
          Maksymalnie do 3.61-3.69 V. Ogniwo Lion ładuje się do 4V z haczykiem.

"Pojedyncza komórka nadmierne rozładowanie akumulatora chroni napięcie: 2.27-2.43 V"
          Ogniw Lion nie powinno się rozładowywać poniżej 3 V

Skomentuj

Zamieszczone przez czarodziej Zobacz posta
            "Pojedyncza komórka przeładowanie akumulatora chroni napięcie: 3.61-3.69 V"
            Maksymalnie do 3.61-3.69 V. Ogniwo Lion ładuje się do 4V z haczykiem.

"Pojedyncza komórka nadmierne rozładowanie akumulatora chroni napięcie: 2.27-2.43 V"
            Ogniw Lion nie powinno się rozładowywać poniżej 3 V
            Ogniwa 18650 max napiecie 4,2 - 4,3V w zależności od producenta
            minimalne napięcie odcięcia 2,75V a nawet niektóre do 2,5V również w zależności od tego co podaje producent danego ogniwa.

Skomentuj

nie mam czasu zeby do tego siasc
              ani nie mam zasilacza 21v :/

ale na drugim balanserze jest faktycznie naklejka "3,2v pass" a li-ion roboczej maja 3,7v :/

Skomentuj

Jakiś czas temu przerabiałem swoje baterie we wkrętarkach.

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...789#post510789

Do ładowania używam ładowarki modelarskiej ImaxB6. Zasilanie 12V a ładuje do 6S. Tą samą ładowarką ładuję baterie w modelach i akumulator w samochodzie. Warto coś takiego w domu mieć. Kosztuje grosze.

Skomentuj

Paweł S., jeśli nadal szukasz odpowiedniego BMS-a, to zerknąłem na allegro i jest tam układ 100A wyglądający identycznie jak ten który kupiłeś - ale opisany jako BMS do ogniw Li-Ion (Ty niestety się pomyliłeś, jak napisał wcześniej czarodziej - i kupiłeś do Li-FePO, a to jest inna chemia i napięcia). Pierwsza z brzegu aukcja: 9740364103 27,99zł, układ ma dużo ocen pozytywnych, a także sprzedający ma 100%. Chyba świeży oferent, mało ma sprzedaży, więc się jeszcze stara Ogólnie ceny tych BMS 100A na allegro zaczynają się od 25zł.
                  Prąd balansowania powyższy układ ma 60mA, to raczej typowa wartość, one nie są duże.
                  Podaję przykład 100A BMS-a, ale jak również już napisał czarodziej, to zbyt wiele dla akumulatorowego narzędzia - choć nie szkodzi w niczym, tylko zabiera miejsce w pudełku z akumulatorami. Jeśli ono jest (miejsce), to nie ma przeszkód w zastosowaniu BMS-a o większym prądzie. Tym bardziej że np. układy 20-30 amperowe kosztują około 16zł. Wystarczyłby zapewne i taki, bo nie podejrzewam żeby silnik Twojej regenerowanej wkrętarki pobierał więcej - ale zapas szmocy przepuszczanej przez BMS zawsze się przyda, a układ nadzorujący będzie pracował w luksusowych warunkach.
                  Ładowarka najlepiej dedykowana do Li-Ion 5S, ale ponieważ ładowanie baterii będzie nadzorował BMS z balanserem (bo powinien mieć wbudowany balanser) - to każdy zasilacz ~21,5-22V będzie dobry (bo 4,3Vx5).
                  Co do ograniczenia prądu w zasilaczu/ładowarce, to zależy od 1. prądu ładowania zastosowanego typu ogniwa i 2. ile będzie ogniw w każdym "piętrze", czyli czy będzie to zestaw 5S1P albo np. 5S3P (Serial, Parallel). Ograniczenie musi być w ładowarce, bo ten 100A BMS puści tyle prądu ładowania, ile mu dasz - ograniczy dopiero gdzieś wysoko, według swojej specyfikacji.

Jeszcze jedno, myślę że to istotna informacja i może się przydać niejednemu Koledze - ceny "sklepowe" ogniw Li-Ion są chore, szczególnie tych markowych, wysokowydajnych. Można je kupić naprawdę tanio tam, gdzie ludzie zużywają tego setki, czyli na forach e-rowerowych. Są to najczęściej nowe ogniwa, czasem tylko rozpakietowane z fabrycznych pakietów, i używane do budowy naprawdę dużych i wydajnych baterii rowerów elektrycznych (moce silników np. 3kW nie są rzadkością).
                  Nie chcę łamać regulaminu linkami - nie wiem, czy mogę je tu zamieszczać? - ale jedno to >forum.arbiter.pl< zaś drugie to >pojazdyelektryczne.org<
                  Niektórzy użytkownicy tych forów specjalizują się w sprzedaży ogniw i dbają o reputację, z oczywistych powodów - więc ich jakość jest przeważnie bardzo dobra (ale również z oczywistych powodów nie mogę tego zagwarantować ).

PS: Co do zasilacza/ładowarki... co ja Ci będę mówił, pewnie wiesz to lepiej ode mnie: zwykły scalony stabilizator regulowany, kilkuamperowy i trafo 60-100VA. Gotowe.
                  Last edited by pavyan; 25.04.2021, 15:09.

Skomentuj

ale to jest dokladnie to samo!

Skomentuj

Hmm.. nie mogę zagwarantować Ci, że to NIE JEST to samo (zdjęcia mogą być identyczne), ale może też tylko WYGLĄDAĆ tak samo. Jednak opis mówi o Li-Ion.
                      I nie musi to być wcale dziwne - układ elektryczny i płytka może być identyczny, ponieważ układy BMS dla różnych chemii ogniw litowych różnią się głównie tylko "wpisanymi" na stałe progami napięć maksymalnego naładowania i rozładowania. A to polegać może np. na innych wartościach dzielników napięcia układów odczytujących napięcia poszczególnych pięter baterii, tak wiec schemat może być identyczny i różnić się tylko wartościami rezystorów.
                      Tobie potrzeba układu 5S dla ogniw Li-Ion (Umin ~2,8V, Umax ~4,25V ale tu są niewielkie rozbieżności), prądzie kilkadziesiąt amperów i takiego szukaj.
                      Niektóre o dużym "S" mogą być stosowane z mniejszą ilością ogniw, ale to nie jest reguła.
                      Ten sprzedający wygląda na "porządnego" gościa, trzeba zadzwonić/napisać i upewnić się co do rodzaju sprzedawanego BMS-a, zresztą nie trzeba koniecznie kupować u niego.
                      Kilka razy stosowałem BMS-y w różnych aplikacjach, kupowane w Polsce i u chinoli, nie miałem problemów. Ale trzeba się upewnić co do właściwości kupowanego BMS-a, co jest trudne szczególnie z Chińczykami; na kilka szczegółowych pytań odpowiadali mi czasem bardzo wyczerpująco - "OK"

Skomentuj

rozebralem baterie

na balanserze w baterii jest napis "QC PASS 3,7V"
                        a na drugim balanserze (jeszcze luzem) jest "QC PASS 3,2V" :o

tak wiec drugi mi zly wyslali

napiecie na ogniwach trzyma bezpiecnzie powyzej 3v

czyli musze zorganizowac zasilacz...

Skomentuj

Czaruję...
                        X