Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raspberry + hifiberry brumienie w glosnikach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Raspberry + hifiberry brumienie w glosnikach

Cześć.
    Posiadam wzmacniacz diy i jako źródło dźwięku używam raspberry z nakładką hifiberry.
    Gdy nie gra muzyka z głośników wydobywa się brumienie.

Problem występuje tylko gdy sygnał idzie z nakładki hifiberry, gdy kabel sygnałowy podłączony jest bezpośrednio pod minijack raspberry w głośnikach panuje cisza.
    Cicho jest również gdy korzystam z innego źródła.
    Co może być przyczyną zakłóceń nakładki hifiberry i jak ja wyeliminować?

Jeżeli brumienie pojawia się po np sekundzie od zakończenia odtwarzania może to być jakiś mechanizm, który wyłącza hifiberry przez co wejście wzmacniacza "wisi"

Skomentuj

Na to wygląda, że tak właśnie jest.
      Jeżeli między wzmacniacz a raspberry dałbym przedwzmacniacz to wejście wzmacniacza przestałoby "wisieć"?

Skomentuj

A przypadkiem nie idzie tego zmienić w ustawieniach?
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Oczywiście, że się da. Jaki system masz zainstalowany? Sam mam nakładkę na PCM5122 i konieczne jest właściwe ustawienie.

Skomentuj

Volumio.

Skomentuj

akurat najmniej znam. Szukaj opcji "Close output settings"(przynajmniej tak nazwany jest ten parametr w ALSA) - trzeba ustawić na 0.

Skomentuj

Czesc

To moj pierwszy post, czyli Witam Wszytkich serdecznie.

W sumie mialem pisac nowy temat, ale chyba podepne sie tutaj. Mam dokladnie taki problem jaki jest opisany przez kolege scythe1123 kilka postow wyzej. NA PI konkretnie z CM4 na waveshare CM4-IO-BASE-B mam zaistalowane Moode 7.3.0 i to polaczone z DAC opartym o AD1865 (w Moode wybrany DAC to Generic-1 (aczkolwiek wybieralem rowniez inne)) i to sobie dziala. Dziala do momentu zakonczenia odtwarzania/pauzy, wtedy wlacza sie staly sygnal o roznej czestotliwosci, jakby byl w jakis sposob skorelowany z ostatnim przetwarzanym dzwiekiem. Czy da sie to jakos wylaczyc w Moode? Czy tez moze to byc jednak jakis problem sprzetowy?

pozdr
                solter

Skomentuj

Czaruję...
                X