Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ładowanie akumulatora żelowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ładowanie akumulatora żelowego

Cześć wam,

mam pytanko odnośnie ładowania akumulatora żelowego. Próbowałem znaleźć info w google, ale znajduje głównie jakieś fora motoryzacyjne, a tam co jeden to mądrzejszy.

Do rzeczy: kupiłem akumulator żelowy 6V 14Ah (konkretnie model CSSB LX6140CS) z zamiarem ładowania go bardzo małym prądem, docelowo 1/20C. Nie spodziewałem się zadnych problemów przy tak powolnym ładowaniu. Podłączyłem go do zasilacza warsztatowego ustawionego na 7,5V z ograniczeniem prądowym 700mA. Z info jakie wyczytałem wynika, że 7,5V to trochę za dużo, ale na akumulatorze jak byk jest napisane przez producenta, że napięcie ładowania to 7,2-7,5V.

No i problem polega na tym, że po ok. 2h ładowania napięcie doszło do tego 7,5V, prąd ładowania spadł tylko do 500mA i z akumulatora zaczęło być słychać jakieś lekkie bulgotanie i syczenie. Szybko odłączyłem aku i po chwili przestało, zmniejszyłem napięcie na zasilaczu do 7,2V i po ponownym podłączeniu nadal bulgocze. Akumulator całkowicie zimny.

Czy to jakieś objawy związane z pierwszym ładowaniem? Jest to niebezpieczne? Nie wiem czy mogę kontynuować używanie tego akumulatora czy już po nim.

Przeładowujesz aku, dlatego bulgocze.

Tu masz artykuł o AGM.

https://www.smd-led.pl/blog/jak-ladowac-akumulator-agm/

Skomentuj

Kup u chińczyków ładowarkę imax b6 i będziesz ladowal bez obaw.

Skomentuj

Ja ładuje labolatoryjnym wszytko.. zobacz tu:
        http://jgdarden.com/batteryfaq/carfaq9.htm

i zobacz wykres:
        Gel Cell (Ca/Ca) VRLA

niestety jak doprowadziłeś do bulgotania to uszkodziłeś ten żelowy przynajmniej częściowo nieodwracalnie.. trzeba uważać przy tym akumulatorze na napięcie.. przy Ca/Ca żelowym napięcia na cele nie może przekroczyć 2,35V

[edit] faktycznie opis producenta podaje wyższe napięcie.. trudno powiedzieć co mieli przez to na myśli..
        Last edited by LubMich; 15.06.2021, 10:06.

Skomentuj

LubMich ciekawy artykuł, dzięki

Skomentuj

Czaruję...