Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moduły do stworzenia wzmacniacza HDMI / ARC / CAC - preferowanie 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moduły do stworzenia wzmacniacza HDMI / ARC / CAC - preferowanie 5.1

Rozważam zakup soundbara (z przyczyn estetycznych/miejsca w salonie) do TV, jednak chciałbym jako jedną z opcji przeanalizować też budowę własnego soundbara.Chodzi mi po głowie po prostu skrzynka, z dwoma lub pięcioma szerokopasmowcami (coś w stylu Fountek FE86, ewentualnie rozbicie na 2 drogi, ale wtedy koszta zwrotnic) i może czymś na basie z membramą bierną, lub nawet osobna mała skrzynka z niedużym głosnikiem z dobrym basem typu Tangband W5-1138SMF.
    Koncepcyjnie coś w stylu Teufel CINEBAR ULTIMA.

Zmierzając do sedna - najważniejsza jest dla mnie jedna istotna cecha takiej ralizacji - aby podłączyć to do telewizora i o tym zapomnieć. Żeby włączało się razem z TV (albo co najmniej było energooszczędne - klasa D i nie szumiało) i wyłączało, żeby regulacja głosności TV automatycznie wpływała na ten zestaw, w skrócie aby działało to jak soundbar/wzmaczniacz z ARC/CAC. Wstępnie rozważam po prostu jakiś HDMI extractor i kilka TPA3116 czy też inne tanie gotowe moduły klasy D. Chciałbym tego urządzenia nie dotykać, ani nie mieć żadnego dodatkowego pilota - i zasadniczo używać tego zawsze, jako "upgrade głośników TV".

Pytanie tylko jaki moduł HDMI zastosować, aby cieszyć się głośnością regulowaną telewizorem (pilotem z telewizora)? Rozumiem, że moduły HDMI-TOSLINK odpadają, gdyż na optyku nie będzie informacji o głośności.

Niektóre moduły/skrzyneczki które widziałem mają wyjścia RCA, ale czy na tych wyjściach moc sygnału będzie zależna od głośności TV? (jeżeli np. moduł obsługuje ARC). Ponadto gdybym chciał umieścić głośnik centralny, i z boku (jak w Teufelu) głośniki surround, to potrzebowałbym takiego modułu 5.1, od biedy wielokrotność modułu i jakiś "rozdzialcz" HDMI.
    Jeżeli nikt nie zna takiej opcji na 5.1 to od biedy ujdzie 2.1. Rozumiem też, że istotne jest też jakie cyfrowe sygnały (dolby itd) jest taki extractor w stanie obsłużyć?

Wiem, że jest jeszcze opcja Bluetooth, ale boję się tutaj o stabilność, szybkość łączenia, stratę jakości, albo o jakieś głośne odgłosy parowania/połączenia na pełnym poziomie głośności bo "chińczyk tak wymyślił". Bluetooth jako ostateczność.
    Last edited by kajluser; 10.06.2021, 22:44.

Strasznie ciężko z tymi modułami, teraz szperałem bardziej bo "boxach" już w obudowie i rozesłałem trochę zapytań do sprzedawców, czy wyjścia RCA mają głośność sterowaną z TV.

Zaczynam natomiast wątpić w sukces tego przedsięwzięcia przez brak modułów i tutaj pojawia się koncept - DIY wizualnie jako szeroki soundbar, a tak na prawdę bardziej 2.0, ale z zewnętrznym wzmacniaczem. I tutaj pytanie - jaki znacie najtańszy wzmacniacz z HDMI / ARC / CAC?

Skomentuj

Jezeli 2.1 jest akceptowalne... i regulacja glosnosci zewnetrzna to w niskiej cenie masz sta350. Gotowe plytki poddomowego "sound bara"

Wysłane z mojego telefonu

Skomentuj

Coś Ci znalazłem
        https://www.axiomedia.it/en/digital-...+arc&results=2

Skomentuj

LubMich Dzięki za znajdźkę. Cena zaporowa tego modułu, ale mimo to rozważę jego zakup, bo na razie nie ma alternatywy, to itak taniej niż kompletny wzmacniacz z HDMI ARC. Natomiast co do STA350 to jak rozumiem, jest to sam moduł wzmaczniacza - bez HDMI ARC.

Skomentuj

To masz komplet dsp i wzmacniaxz... ale wejscie spdif elektryczne i opt. Plus chyba jes tam dorobione wejscie usb.
            Nie bedzie wiec reagowal na polecenia z telewizora... a ma własny pilot.

Skomentuj

Na ten moment mam pomysł, żeby po prostu polować na uszkodzony soundbar, w którym płyta główna do odbioru HDMI była by ok.

Skomentuj

Dowolne moduły na rynku z HDMI na pokładzie tanie nie będą ze względu na konieczność wykupienia licencji HDMI.

Skomentuj

Czaruję...
                X