Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr pasywny 2 - rzędu dla subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr pasywny 2 - rzędu dla subwoofera

Witam,

Idą już do mnie elementy do zwrotnicy pasywnej (filtra) 2-rzędu do subwoofera na 2 GDNach 25/40 - cewki 10mH oraz kondensatory 270uF. Będzie to grało z kolumnami podłogowymi ale tylko w filmie, w muzyce nie lubię dudnienia, więc będzie wyłączany.

Ale właśnie, sporo czytałem w internecie, oglądałem filmy na Youtube, ale dalej pewności nie mam, i nie mogę spać przez jeden problem... Przesunięcie fazowe subwooferów w przypadku zastosowania filtra 2 rzędu przy tak niskiej częstotliwości cięcia. O ile przesunie się faza subwooferów względem podłogówek, czy się opóźni, oraz czy będę musiał zmienić polaryzację? Dodam, że subwoofer będzie oddalony względem kolumn o jakieś 2-3m. Mam możliwość dostrojenia korekcji czasowych, ale nie wiem czy warto.

Mój kalkulator zwrotnicy sugeruje, że przesunięcie fazowe w tym przypadku będzie wynosiło 90 stopni, a z tego co czytałem, wynika, że o 180 stopni, co by wymuszało już zmianę polaryzacji głośnika.

Proszę znających się na temacie o odpowiedź na moje pytania, jestem laikiem, i za mało jeszcze wiem, a chciałbym zacząć się z tym oswajać. :)
    Last edited by apoc; 29.09.2021, 06:39.

pasywny filtr 2 rzędu do subwoofera , szykuje się rewolucja w pojmowaniu roli subwoofera
    https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
    :D

Skomentuj

Możesz rozwinąć? Jak zmieni się brzmienie tych niefiltrowanych - najniższych częstotliwości, po zastosowaniu filtra?

Skomentuj

myślisz że jeśli zastosujesz filtrowanie pasywne to będziesz miał ,,lepsze brzmienie ,, nikt nie stosuje w subach pasywnego filtrowania i w dodatku 2 rzędu , choć tu takich fanów da się znaleźć i nie należę do nich .
        https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata

Skomentuj

Zamieszczone przez apoc Zobacz posta
          Witam,

Idą już do mnie elementy do zwrotnicy pasywnej (filtra) 2-rzędu
          Najpierw robi a potem pyta :)

Zamieszczone przez apoc Zobacz posta
          w muzyce nie lubię dudnienia, więc będzie wyłączany.
          Zapewne dlatego że nie słyszałeś poprawnie grającego subwoofera.
          A takowego nie zrobisz pasywnie, subwoofer powinien być aktywny, z osobnym, mocnym wzmacniaczem oraz stromymi filtrami (zazwyczaj 4 rzędu).
          I tu nie ma co wydziwiać. Kupujesz panel do subwoofera i sprawa załatwiona.
          Z fazą tez nie będzie problemu ponieważ panele za kilka stów posiadają już płynną regulacje fazy.
          I nawet w muzyce fajnie zagra (o i le same głośniki będą spoko a obudowa będzie poprawnie zaprojektowana).

Last edited by marian; 29.09.2021, 09:55.

Skomentuj

A tak z ciekawości, jaka cewkę kupiłeś?
            Domyślam się że rdzeniową, ale o jakiej rezystancji i grubości drutu?

Skomentuj

Kupił, to nic nie stoi na przeszkodzie wypróbować.

Natomiast regulację fazy możesz załatwić przesuwając syna względem frontów. Może akurat uda ci się ustawić tak że będzie ok.
              No i koledzy mają rację, dudniący sub to źle zgrany sub. Poprawnie zgrany sub skleja się z kolumnami i całość brzmi spojnie.
              Kolega kupił suba, po paru dniach walki dzwoni "pomóż ustawić bo nie daje rady". Pojechałem, ustawiliśmy (samemu faktycznie trudno, jeden musi słuchać a drugi kręcić) i był zadowolony. Przez tydzień, bo żona przy myciu podłogi poprzestawiał, pokrętłami nakręciła i cały wysiłek w piach :) trzeba było jeszcze raz.

Skomentuj

choćby nie wiem jak przesuwał syna to pasywny filtr 2 rzędu do subwoofera nie ma sensu

Skomentuj

cewka będzie jak grzałka do gotowania herbaty i pół mocy wzmacniacza na to pójdzie .

Skomentuj

Czaruję...
                  X