Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

crossover - schemat

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

crossover - schemat

Witam

Po wielu poszukiwaniach juz chyba udalo mi sie sprecyzować co chcę
    A chcę crossover 24db/okt 3-way z mozliwością pracy na 2-way, oczywiscie stereo.
    Dadatkowo w obudowie planuje zmieścić jakis preamp oraz opcjonalnie włączany inwerter sygnalu (aby mozna bylo zmostkowac koncowke).

Chcialem zeby xover mial mozliwosc zmiany czestotliwosci, chociaz tej dla LowPass ale niestety nigdzie nie udało mi sie znaleźć schematu (poza rane.com ale tamte są tak skomplikowane ze nie dam rady;>)
    W związku z tym na 90% jestem zdecydowany na ten projekt: http://www.siliconchip.com.au/cms/A_30278/article.html
    Jest tu wszystko czego mi trzeba - dokladny opis, schemat, pcb. Czy ktos robił ten projekt?
    Chce zmienic dolną czestotliwosc na 120, ale juz sobie obliczylem wartosci elementów do zmiany

Nastepna sprawa to mozliwosc przelaczania 3->2 way. Ma to działać tak, ze po przelaczeniu na 2way powinno byc wyjscie do 120Hz oraz od 120Hz do końca pasma. Czy wystarczy zrobic przelacznik zwierajacy filtry mid tak jak tutaj http://sound.westhost.com/p09_fig1c.gif ?

Jaki moglbym zasotosowac preamp do tego? Najlepszy oczywiscie jak najprostszy, bez zadnych regulacji bas/treble tylko wzmocnienie.

Odwracacz fazy bedzie jakby osobnym ukladem, z wejsciem i wyjsciem wyprowadzonym na zewnatrz. Czyli jak bede chcial uzyc mostkowego wzmanciacza na bas, podlaczam sygnal z wyjscia LowPass nr1 na wejscie inwertera i nastepnie z wyjscia inwertera sygnal do wzmanciacza - wszystko kablami na zewnatrz obudowy. Ew jeszcze moznaby dobudowac sumator sygnału.

Kolejny uklad ktory chcialbym tam zmiescic to filtr subsoniczny, na pewno sie przyda. Moze ktos ma jakis schemat?

Pisze tego posta po to, zeby powstal jakis ciekawy wątek na temat crossoverów bo niestety nigdzie nie ma takowego. Bylbym bardzo wdzieczny za wypowiedzenie sie nt prawidlowosci tego co zamierzam wykonać. Rowniez mile są widziane sugestie, schematy, pcb wszystkich rzeczy o ktorych mowilem wyzej (preampy, subsoniki, inwertery itp).

Mam nadzieje ze informacje przydadzą się tez innym uzytkownikom.

A, bylbym zapomniał. Crossover ma sluzyc zarowno do domu jak i jako amatorski sprzet estradowy. Ja wiem ze zeby zbudowac kros dopasowany do glosnikow potrzebna jest ogromna wiedza itp itd ale nie chodzi mi o sprzet dla audiofila. Ma po prostu działać.

pozdr!

[ Dodano: 2006-04-22, 11:19 ]
    nikt, ani słowa?:>

regulowany bedzie ciezko analogowo, ale jezeli znasz czestotliwosci na jakch chcesz ciac to program Filter PRO ktory znajdziesz na stronie ti.com powienien ciebie usatysfakcjonowac.

Skomentuj

120Hz to chyba trochę za mało jak na układ 3-drożny. Głośnik średniotonowy raczej tak nisko nie pociągnie, ajeśli już to pozostaje porblem kompensacji baffle step, co da siłe łatwo zrobic przy wybraniu właściwego podziału ok. 300-300Hz. Regulacja odcięcia w stereo przy 24dB/okt na potencjometrach nie umożliwi precyzyjnego zestrojenia podziału filtru LP i HP. Lepiej regulować potencjometrem na wyjściu LP.
      I lepeij nie stosować TL074 bo w takiej ilości jak tam są użyte zepsują cały efekt.

Skomentuj

Czaruję...
      X