Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica ARN150+ARV104

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica ARN150+ARV104

Witam
    Postanowilem zbudowac konstrukcje oparta o wymiary yoshiego ale mam problem ze skompletowaniem elementow zwrotki.Czy ktos moglby mi w tym pomoc lub podsunac gotowy schemtach.
    Pozdro

Jaki ARN i jaki model ARV. Irek kiedyś mierzył ARN 150-03/8 i ARV 104-00/8. Jak coś to do niego sie zgłoś.

Skomentuj

no jesli mozna to ja tez bym prosil o jakies informacie o tym :). chodzi o zwrotnice do glosnika centralnego : 2 X ARN 150/03/4 + ARV 104/03/8 :). zobaczymy jak mi to wyjdzie :), jak bedie lepiej to wymienie te swoje jambo moze .

[ Dodano: 2004-09-27, 14:41 ]
      znalazlem taka strone: http://slave.e-edukacja.pl/~drzepsuj...rojp/projp.htm , dobra ona jest? mam robic zwrotnice w/g tego co tam pokazuje?

Skomentuj

Tam są tylko podstawowe wzory do obliczenia najprostrzej zwrotnicy, aby zrobić dobrą zwrotke potrzebne są pomiary.

Skomentuj

winsd oblicza zwrotnice. tam jest taka zaklądka "calculator" (chyba) wybieraz rodzaj zwrotnicy 1 rząd lub 2 rząd i aktywna pasywna podajesz parametry tj. impedancja głosnika i częstotliwość odcięcia i on wylicza. pytanie czy dobrze.

Skomentuj

dobra tam, niewazne. zrobie tak: do wysokotonwego ARV 104/03/8 jest na stronie sklepu empire podane jaki kondensator zastosowac i jakiej indukcyjnosci cewke, teraz mam problem teraz z ARN ;/. moze ktos mi to podac? pierwszy raz bede robil zwrotnice i nie mam zielonego pojecia o tym, co prawda chodze to technikum elektrycznego, no ale.... teoria teorią a praktyka praktyką. jak cos to duzo nie strace, oby glosnikow nie popalic

Skomentuj

To bedą 2xARN 150-03/4 domyślam sie połączone szeregowo.

[ Dodano: 2004-09-27, 21:37 ]
              Bo nic nie napisałeś.

Skomentuj

Teoretycznie nie da sie zrobic zwrotnicy. A zrobienie tej EMPIRE niczego dobrego nie wrozy bo to jest zwrotnica testowa do ustalenia mocy glosnika.
                Mierzylem tylko jeden ARN150 z ARV104 oba 8omowe. Prawdopodobnie dolaczenie do mojej zwrotnicy dwoch ARN150 4omowych polaczonych szeregowo nic nie zmieni. Bedzie tylko trzeba nieco zmodyfikowac tlumik dla wysokotonowki.

Wartosci elementow nie musza byc tak dokladne jak napisalem ale cewka 0,13mH musi taka byc bo jest to uklad rezonansowy do tlumienia pasozytniczego rezonansu glosnika.
                Załączone pliki

Skomentuj

O właśnie o ten schemat mi chodziło.

Skomentuj

Zamieszczone przez sparco
                    O właśnie o ten schemat mi chodziło.
                    hm, o jaki schemat? ja tu zadnego schematu nie widze ;/. a przydal by mi sie troche :).
                    P.S.
                    jakie kondensatory zastosowac? duza jest roznica miedzy MKP i MKT? czy przy tych glosnikach (ARN+ARV) nie bedzie roznicy?

[ Dodano: 2004-09-27, 23:00 ]
                    ok, juz widze schemat :)

Skomentuj

do wysokotonwego ARV 104/03/8 jest na stronie sklepu empire podane jaki kondensator zastosowac i jakiej indukcyjnosci cewke
                      nie!! ja na tej zwrotce spalilem moje arv po tygodniu, one są cięte na jakies 2500hz, a to dla nich morderstwo! Teraz mam zwrotke zaprojektowana przy pomocy irka zwrotke ale dalem dodatkowo rezystor 4ohm i zaprojektowalem zwrotke dla glosnika 8ohmowego kondensator 2,2uF i cewka 0,39mH

Skomentuj

hm, no i srobilem w kocu taka zwrotnice jak na schemacie, cewki nawijalem sam, sprawdzalem metoda techniczna ich indukcyjnosc no i prawie sie zgadza jak na schemacie. gra to gra, ale wysokotonowego glosnika prawie wcale nie slychac ;/. Jambo, ktore mam w kolumnach lepiej graja :(./
                        Srednie tony sa, i to sporo, no ale wysokich nic!, a to jest zwrotnica do glosnika centralnego, wiec one sa tu chyba najwazniejsza :(.

Skomentuj

A czy da sie jakoś łatwo przerobić tą zwrotnice do zastosowań wersji 4 omowych? bo kaurat takie mam na stanie:)

Skomentuj

Ten schemat od "irek" jest dobry czy nie bo buduje takie glosniki i chcialbym zeby dobze graly.[2xARN 150 - 03/4 szereg+ ARV 104 - 03/8]
                            Jesli nie to bylbym wdzieczny za dobry schemat

Skomentuj

Witam po raz pierwszy.

Mam już kolumny na 2xarn150-03/4 + gdwk - czy w sekcji niskotonowej zastosowanie cewek o 2x większej indukcyjności i 2x mniej pojemnych kondensatorów załatwi sprawę przerobienia zwrotki na 8ohm? Co z rezystorami?

i odnośnie xw165 - chciałbym zrobić podłogowce na 2x xw165 4 ohm + gdwk10/80/19 - czy ktoś z Was ma gotowy i sprawdzony projekt takich koumn? Czy xw maja lepszą średnicę niż 150ki?

pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                              X