Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potrzebna pomoc przy układach dyskretnych - klon Accuphase C-245

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebna pomoc przy układach dyskretnych - klon Accuphase C-245

Koledzy,

Postanowiałem pobawić się z układami dyskretnymi (dopiero zaczynam). Moim mułem testowym jest ten zestaw płytek (na tyle na ile mogłem sprawdzić pokrywają się one z oryginałem, mam tez serwisówkę):
    https://www.ebay.com/itm/353711582608

Pierwsze zadanie to zamiana oryginalnych, niepordukowanych tranzystorów na coś nowego, co można kupić. Na moje zamienniki wyglądają następująco (na przykładzie stopnia liniowego):

2SC2875 -> BC550
    2SC3329 -> BC550
    2SC1845 -> KSC1845
    1SR139-400 -> 1N4148

Weryfikując to w LTSpice (wszystko standard, tylko podmiana tranzystorów) zauwazyłem niestety problem z biasem w VAS i EF. Tranzystory w tych stopniach były praktycznie odcięte. Udało mi się dotrzeć do momentu kiedy wszystko było poprawnie zbiasowane gdy ponad 3 krotnie zwiększyłem prąd spoczynkowy pierwszego wtórnika. Podejrzewam, że mój problem wynika z braku poprawnej polaryzacji drugiego stopnia bufora diamentowego na wejściu. Napięcie które je polaryzuje to tylko jakieś 530mV, więc za mało, żeby wszystko ruszyło poprawnie. Czy to wynika z innego napięcia Vbe pomiędzy tranzystorami C2875/C3329 i BC550? Jak mogę spróbować z tym zawalczyć? Na pewno mogę dodać rezystory emiterowe dla tranzystorów Q1-6, zbić na nich jeszcze z 100-150 mV, ale to już będzie druciarstwo na płytce i ominięcie problemu, a nie jego zrozumienie.

[/url]

PS
    R10/11 juz skorygowane do 100 Ohm
    Last edited by SomekPoland; 26.12.2021, 18:26.
Czaruję...
X