Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz lampowy DIY, trudny wybór.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz lampowy DIY, trudny wybór.

Temat do rozgryzienia przez szanownych forumowiczów i dyskutantów, nawet tych "nie znam się , ale powiem" .

Pojawił się po paru miesiącach przemyśleń nad potrzebą posiadania tak owego.
    Konkrety:
    K1- wzmacniacz SE na 1x ECL86 z driverem 1x ECC83, koszt 2x mono blok to 1300pln,
    K2- wzmacniacz PP na 4x EL34 z driverem 2x ECC81, koszt 2x mono blok to 3500pln, do tego koszty obudów, których nie brałem narazie pod uwagę.
    Konkret 1, to mam dwie płytki wywleczone z dwóch ZK120 (100pln), kupię trafka zasilające 2x TSL15/001 (200pln), trafka głośnikowe 2x LO-SE15-2/1 (500pln), dobrana para ECC83 (110pln), dobrana para ECL86, tudzież PCL86 (150pln), nowe kondensatory i rezystory (240pln).
    Konkret 2, to zakup dwóch WM BIS101 (1000pln), 2x trafo głośnikowe 1650RA 100W (1400pln), 2x kwadra EL34 (600pln), 2x para ECC81 (300pln), reszta elementów ok. 200pln.

Pytanie brzmi, co byście wybrali?
    Przypomnę, pasmo przenoszenia zależne od traf głośnikowych i paru mniej istotnych elementów w torze audio. Moc pierwszego wzmacniacza, ok. 8W/8R/ch w zupełności mi wystarcza do zasilenia 97dB'owych 3Way kolumn, natomiast moc drugiego, ok.100W/8R/ch wystarczy do zasilenia 85dB'owych 3Way kolumn.

Chciałbyś kupić terenową Toyotę albo Fiata 500?
    Jedno auto jest duże i terenowe a drugie malutkie i miejskie.

Tak mniej więcej rozumiem Twoje pytanie.
    Musiałbyś rozwinąć jednak i opisać jakie kolumny już masz, to co napisałeś jeśli chodzi o napędzanie kolumn tymi wzmacniaczami to mniej więcej ok.

Gdybyś rozpoczął od tego jakie masz faktycznie kolumny do napędzenia to jednak byłoby bardziej po ludzku, tak jak auto wybierasz pod kątem tego gdzie chcesz jeździć :)
    α β Σ Φ Ω μ π °C √ < ≤ ≥ > ^ Δ ∞

Skomentuj

nie chcesz na początek zrobić czegos budżetowego i zobaczyć czy to jest to czego chcesz? niż od razu wydać niecałe 4k :) ?
      PP moim zdaniem łatwiejszy w budowie i uruchomieniu - mozesz zacząć od samej końcówki mocy lampa + trafo i zasilić z DACa z duzym napięciem wyjsciowym
      ale tak jak kolega napisał, co chcesz tym napędzać ?

[edit]
      chodziło mi o single ended, nie PP
      Last edited by suszi; 25.01.2022, 12:43.

Skomentuj

"toyotę" przysłowiową mam, stoi w garażu od paru lat nie używany. "fiata500" też, ten w postaci Merivy II na parkingu w ciągłym użyciu.
        Do sedna, pomysł się zrodził z podjęciem decyzji o budowie 3-way z tubą na niskim i współosiowcem w średnio-wysokim. Na początku przemyśleń był pewnik, że lampa tak, ale do odgrody, a nie takiej spanialuśkiej tuby . No a potem coraz bardziej przekonywałem się do owej lampy. Oczywiście kolumny jeszcze nie powstały, bo jak zwykle cały czas brakuje czasu, no i tu gdzie słucham pracując, używam systemu aktywnego.
        A, nic nie pisałem o DAC'u, otóż w ciągłym użyciu jest MOTU 828mk3 fw i nie narzekam na niego. Do sprawdzania samych głośników mam DATS V3, a kolumn ECM-8000 i DSP-8024, więc nie brakuje mi mierników. Głośników, wzmacniaczy i kolumn też mam dostatek i nie wiem które przedstawić tutaj.

Skomentuj

Ad BIS101:

Ten wzmacniacz ma bardzo wysokie nap. zasilania. Współcześnie produkowane EL34, zaznaczam - według mnie, się do tego nie nadają.
          Tam świetnie poradzą sobie stare EL34 z RFT - to solidnie wykonane lampy, które katalogowych 800 V się nie boją (w BISIe 101 jaki ja posiadałem anodowe to było ok 750-760 V).
          Zatem ryzyko, że dla spokoju ducha w BISach musiałbyś poprawić zasilanie anodowe stopnia końcowego (czyli obniżyć) - ewentualne usterki będą drogie jeśli uszkodzą się lampy, współcześnie produkowane EL34 nie są tanie (a jeszcze mogą pociągnąć na dno transf. wyjściowy).

Ale jeśli poprawisz dodatkowo jeszcze filtrowanie zasilania to taki wzmacniacz bez problemu obsłuży w domowych warunkach wszystko co mu podepniesz, nawet czułe kolumny.
          Bedzie też dobrą bazą do dalszych eksperymentów, ponieważ ja osobiście bym przerobił w nim układ wejściowy oraz sterujący stopniem mocy.

Ad SE na ECL86:

To będzie słabe i nada się jedynie do niegłośnego słuchania na właśnie wysoko efektywnych kolumnach.
          Od strony sonicznej to może wyjść nawet nieźle, ale ogromnie dużo będzie zależeć od kolumn, np. jak u nich będzie z przebiegiem impedancji.
          Jeśli nie masz doświadczenia z lampami, to taka wprawka z ECL86 będzie akurat w sam raz.
          Ale jak to bywa z układami SE - będziesz zapewne walczył z przydźwiękiem, szczególnie gdy czułe kolumny podepniesz.

I tak, wszystko kończy się na tym, że mamy Ci zaproponować jaki masz mieć wzmacniacz i na których kolumnach masz go słuchać?

To może jednak najpierw te zespoły głośnikowe swoich marzeń zrobisz, zobaczysz co wyjdzie i wtedy dobierze się do nich lampowca?
          α β Σ Φ Ω μ π °C √ < ≤ ≥ > ^ Δ ∞

Skomentuj

Nie no, pytanie brzmi "co byście wybrali".
            Krzysztofie jestem wdzięczny za cenne rady, z lampami to tak u mnie raczej mniej niż średnio, więc są naprawdę cenne.
            Kolumny marzeń już mam, 3-way JBL 4429 z aktywacją 3-way, od 6 lat. Wspomniane natomiast, to takie tam domówki z tego co mam w domu, a i te wzmacniacze też do domu raczej niż na imprezę.
            Ale jest dużo racji w twierdzeniu "To może jednak najpierw te zespoły głośnikowe swoich marzeń zrobisz, zobaczysz co wyjdzie i wtedy dobierze się do nich lampowca". Więc narazie czekam na dużą ilość wolnego czasu, buduję wspomniane kolumny i dopiero się odezwę po poradę "co wybrać".
            Pozdro dla wszystkich.

Skomentuj

Czaruję...
            X