Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki moduł do BT audio z I2S?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki moduł do BT audio z I2S?

Witam,

Poszukuję modułu BT z wyjściem I2S do połączenia z DACiem ES9023, na razie nawinęło mi się przed oczami coś takiego jak BTM525 lub CSR8811, miał ktoś z tym styczność?
    Nie musi to być jakiś ogromny hiend, ale moim celem byłoby uzyskać odrobinę lepszą jakość niż z najprostszych modułów, mających tylko wyjścia analogowe.

Fajna by też była możliwość zmiany odtwarzanego utworu oraz odczytania takich informacji przez zewnętrzny uC, ale na tą chwilę nie jest to obligatoryjne, bo do takich celów pewnie będzie trzeba szukać jakiś bardziej zaawansowanych modułów ewentualnie przerabiać soft.

Pozdrawiam.

Nie wiem czy tak mogę linkować, jak nie to sory dla adminów

Podpytaj użytkownika Gavron04
    Sam mam od niego moduł bluetooth z selektorem cyfrowym, bardzo fajna rzecz!

Tu masz link do strony jego projektów
    http://gavron04.diyaudio.pl/?bluetooth

Skomentuj

Ja używam takiego zamiast Amanero https://pl.aliexpress.com/item/1005002628756583.html. Ma wbudowany upsampler, nie sprawia problemów nawt przy hi-res.
      Last edited by devshin; 11.02.2022, 12:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez devshin Zobacz posta
        Ja używam takiego zamiast Amanero https://a.aliexpress.com/_mt4LTYo. Ma wbudowany upsampler, nie sprawia problemów nawt przy hi-res.
        A jak z Mclock? Działa? Stały, czy rozpoznaje sample rate i dostosowuje? Nic nie piszą na ten temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta

A jak z Mclock? Działa? Stały, czy rozpoznaje sample rate i dostosowuje? Nic nie piszą na ten temat.
          MCLK jest stały 24,576MHz z generatora na płytce. Upsampluje sygnał za pomocą CS8421.

Skomentuj

Dzięki Panowie, teraz już wiem by szukać czegoś na CSR8675, jeszcze nie wczytywałem się w zagraniczne internety, ale coś wspominali o możliwości programowania tego.

Skomentuj

Skomentuj

Czyli do zmiany FW z SPDIF/I2S potrzebuję taki programator, są wersję z aktywnym jednym i drugim wyjściem/opcją ręcznego przełączenia? (Bo z tego co patrzyłem, to trzeba kliknąć przy zakupie...)

Skomentuj

Nie da się mieć 2w1. Albo jedno, albo drugie.
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Jak widać z mojej strony temat przeleżał ponad rok, ale z tego co widziałem ostatnio pojawił się wysyp modułów na QCC3003 i QCC5125, ten pierwszy podobno da się programować po samym USB, rozgryzał ktoś temat?

Jest też trochę płytek gotowców z DACiem na PCM5102 albo z wyjściem SPDIF na CS8406, warto w to iść?

Skomentuj

Mam takiego z PCM5102. Działa u mnie na codzień do słuchania w tle. Nie wiem co ci napisać. Działa. Nie przeszkadza. Słyszałem lepiej brzmiące. Gorzej brzmiące też. Do słuchania poważniejszego mam daca Holgina na PCM58/61. Ten brzmi lepiej. Ale różnica nie jest rzucająca na kolana. Więc powiem tak: zależy do czego. Do codziennego plumkania są ok, jeśli szukasz audiofilskiej jakości, to szukaj lepszego daca.

Skomentuj

Tego PCMa miałem pod Orange Pi PC i było to całkiem poprawne granie, więc dlatego trochę mnie to zachęciło.

Do poważniejszych zabaw nie wiem czy nie wziąć tego z wyjściem SPDIF, najwyżej oba się zamówi, przy SPDIF większe pole do popisu.

Skomentuj

Ja mam coś takiego https://pl.aliexpress.com/item/4000829735430.html - sprawdza się całkiem nieźle, jak na BT.

Do wyboru masz wersję I2S LDAC lub I2S SPDIF LDAC, po sparowaniu z telefonem musisz w ustawieniach zmienić, że wolisz lepszą jakość, niż stabilność ;-)

Jak kupowałem, to w zestawie była jeszcze antenka...

Jak masz tego DAC'a podłączonego pod OrangePi, to nie lepiej zainstalować np. Volumio i puszczać muzę z aplikacji?
                          Jak zainstalujesz dodatki, to będzie działał spotify connect i tidal connect, więc obsługa będzie bezpośrednio z firmowych apek i nie będzie problemu z muzyką, jak pójdziesz z telefonem gdzieś dalej.
                          Last edited by jucez; 17.01.2023, 22:10.

Skomentuj

Na tym OrangePi mam MPD, a BT chcę dołożyć po to by mieć dźwięk od czasu do czasu z YT.
                            Zdecydowałem się na QCC5125 w wersji SPDIF (tu będę musiał się pobawić, bo to sam moduł) oraz QCC3003 ze wspomianym PCM5102, ten który gorzej zagra może trafi do auta.

Skomentuj

Pierwszy przyszedł gotowiec QCC3003 z PCM5102, starczyło podpiąć zasilanie i zagadał, jedynie odciąłem przekaźnik, bo klikał i denerwował.

Drugi przyszedł goły moduł QCC5125 z wyjściem SPDIF, w pierwszym momencie lekkie zdziwienie, bo dźwięk przerywał, jak telefon nie leżał obok samego modułu, z pomocą przyszła antena jak do WiFi, tzn. zwykły "patyk", teraz zasięg jest nawet przez strop i bardzo stabilne odtwarzanie.
                              Jakby kogoś interesowało takie podpięcie, to można pisać, może też się skuszę nad zrobieniem swojego PCB pod taki moduł.

Skomentuj

Drugi moduł zrywał, bo nie masz anteny wbudowanej na PCB tylko i wyłącznie gniazdo pod antenę zewnętrzną :)
                                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Ulepiłem na szybko takie coś:

I jest całkiem nieźle, zero zacięć na razie. Jedyne co mnie zastanawia, to czy sprzedawca aktywował LDAC w tym module, bo Android pokazuje mi tylko AAC (ew. kwestia zbyt starego Androida lub BT po stronie telefonu).

Skomentuj

Czaruję...
                                  X