Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz cyrus 3i wymiana kondensatorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz cyrus 3i wymiana kondensatorów

Dzień dobry wszystkim
    jestem tu nowy nie wiem czy to odpowiedni dział
    Mam pytanko posiadam wzmacniacz Cyrus IIIi są tam dwa duże kondensatory cyrusa 7000uf 50v w sumie sa to 2 takie same kondy największe w tym układzie prawdopodobnie są to kondensatory od sekcji zasilania.
    Czy mogę je zamienic na mundorf 10000uf 63v bo takowe mam rozmiarem i osadzeniem sa takie same tylko czy parametr coś zmieni ? Proszę o odpowiedź z góry dziękuję
    Mundorf M-Lytic AG takie 2szt posiadam
    Poproszę o wasze opinie i sugestie.
    ps . Pewnie zapytacie czemu chce je zmienic wzmacniacz dziala i gra bardzo dobrze nie byl nigdy wcześniej otwierany naprawiany itd ale pomyślałem sobie ze te elektrolity mają juz ponad 20 lat i że taka zmiana moze być tylko na plus.
    Mundorfy mam 2 szt nowe więc czy warto je tam wlutować ?

Witam ponownie i jak Panowie jakieś podpowiedzi ?

Skomentuj

Zamieszczone przez szefnuter Zobacz posta
      Witam ponownie i jak Panowie jakieś podpowiedzi ?
      Zmień, posłuchaj i zdecyduj czy zostają.

Skomentuj

Ok tylko czy coś sie nie uszkodzi te mundorfymaja większą pojemność no i dc 63v a te stare 50v

Skomentuj

Wyższe napięcie znamionowe w niczym nie przeszkadza, to nawet lepiej (jeśli wymiary nie są większe i kondensatory mieszczą się na płytce).
          Nieco większa pojemność spowoduje przede wszystkim zwiększenie zapasu energii dostępnej dla końcówek, to korzystne przy dużej mocy wyjściowej, przy impulsach; spowoduje to także lekkie wydłużenie czasu ładowania tych kondensatorów po załączeniu wzmacniacza - ale tego drugiego w praktyce nie zauważysz.
          Bardzo ważne jest, byś nie popełnił pomyłki podczas wlutowywania i zachował biegunowość kondensatorów - inaczej zniszczysz wzmacniacz (błędnie podłączone "wybuchną" i zachlapią płytki, a zawierają elektrolit przewodzący prąd - przeważnie "lecą" wtedy inne elementy).
          Poza tym, gdybym coś takiego robił w jakimś wartościowym wzmacniaczu, to najpierw przećwiczyłbym te kondensatory stałym napięciem 55-60V przez kilka dni (z ograniczeniem prądu ładowania, tzw. formowanie). Są zapewne nowe, więc to może nie jest bezwzględnie konieczne - ale strzeżonego Pan Bóg strzeże.

Skomentuj

Zamieszczone przez szefnuter Zobacz posta
            Dzień dobry wszystkim
            jestem tu nowy nie wiem czy to odpowiedni dział
            Mam pytanko posiadam wzmacniacz Cyrus IIIi są tam dwa duże kondensatory cyrusa 7000uf 50v w sumie sa to 2 takie same kondy największe w tym układzie prawdopodobnie są to kondensatory od sekcji zasilania.
            Czy mogę je zamienic na mundorf 10000uf 63v bo takowe mam rozmiarem i osadzeniem sa takie same tylko czy parametr coś zmieni ? Proszę o odpowiedź z góry dziękuję
            Mundorf M-Lytic AG takie 2szt posiadam
            Poproszę o wasze opinie i sugestie.
            ps . Pewnie zapytacie czemu chce je zmienic wzmacniacz dziala i gra bardzo dobrze nie byl nigdy wcześniej otwierany naprawiany itd ale pomyślałem sobie ze te elektrolity mają juz ponad 20 lat i że taka zmiana moze być tylko na plus.
            Mundorfy mam 2 szt nowe więc czy warto je tam wlutować ?
            Jeśli wzmacniacz działa, to ta zmiana nie ma wielkiego sensu. Dźwięku nie poprawisz, a mozesz cos zepsuć - skoro zadajesz takie pytanie to raczej nie masz wiedzy i doświadczenia.

Skomentuj

Wymieniaj lub zleć wymianę komuś natomiast wiem że wymiana to obowiązkowa bo sam mam dużo klocków cyrusa z tamtych lat i jedno co mogę Ci powiedzieć to to że sam we wszystkich wymieniałem elektrolity na nowe gdyż po tylu latach połowa z nich była wyschnięta. W PSU np są 4szt takie i dwie z nich były w miarę jednen wyschnięty a w jednym elektrolit strawił nogę… i sprzęt dalej „działał” więc komentarz (jak działa to nie ruszaj jest bez sensu) generalnie po tylu latach na pewno do niczego się te elektrolity nie nadają i pozostawienie ich tam to proszenie się o awarie. Po wylutowaniu mogę powiedzieć że część z nich ważyła połowę tego co nowe a folia wewnątrz latała sobie jakby luzem w dużo za dużej obudowie.

Skomentuj

Jeśli połowa kondensatorów po 20 latach jest wyschnięta i jest to regułą dla Cyrusa, to źle świadczy o firmie. Jak są spuchnięte to oczywiście trzeba wymienić, ale wymiana dla zasady, nie ma sensu. Najlepiej wylutowac i sprawdzić kilka elektrolitów, a potem ewentualnie decydować się na wymianę

Skomentuj

Po pierwsze 20 lat temu była inna technologia po drugie to jednak 20 lat, dzisiaj z żywotnością jest tylko gorzej… (a sprzęt cyrusa działa mimo wyschnięcia) po trzecie nie powiedziałbym że źle świadczy to o cyrusie a raczej jeśli już to producencie kondensatorów. Choć ciągle pozostaje mimo wszystko te 20 lat… obecnie cyrus ma inne kondensatory, czy lepsze czy nie to nieistotne ale np w zasilaczach psx sami zmienili pojemność z 4x7000uf na 4x10000uf. Mimo że cały zasilacz nie uległ innym zmianom. Ja u siebie zmieniłem właśnie na 4x10000uf bo idealnie pasowały wymiarem. Tak czy siak kondensatory po 20 latach nie mają prawa trzymać parametrów…

a tu kilka fotek z mojej zabawy. Różnie ludzie podchodzą do „zabytków” ja podchodzę tak że to co się zużywa to się wymienia a nie na siłę trzyma bo tak wyjechało z fabryki. Jak wspomniałem większość kondensatorów była powysychana i nie miały prawa trzymać parametrów więc wymieniłem każdego elektrolita. Nawet w zasilaczach w których kondensatory były w dobrym stanie po ich zmianie i odłączeniu zasilacza od sieci napięcie trzyma sprzęt 2 razy dłużej. To tylko tak wtrącając. Wiem że przez tą wymianę sprzęt pożyje zdecydowanie dłużej. Przy okazji (trzeba było tranzystory odkręcić od radiatora) więc wymieniłem podkładki i pastę pod nimi, oczyściłem sobie wszystko wewnątrz obudowy i na nowo ustawiłem w końcówkach prąd spoczynkowy. Taki gruntowny serwis 10 klockom ze stajni cyrusa przeprowadziłem, przy okazji dokupiłem do streamera dac-a qx i zrobiłem upgrade.
                  Last edited by daniel69; 01.06.2022, 23:36.

Skomentuj

Czaruję...
                  X