Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TPA 3118 szum przy stereo. Jak to rozwiązać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TPA 3118 szum przy stereo. Jak to rozwiązać?

Cześć, czy ktoś ma do polecenia dobry jakościowo wzmacniacz PCB o mocy 60 W RMS w klasie D zasilany 24V z funkcją MUTE, który nie szumi i jest dostępny do zakupu w PL? Testowałem teraz to https://allegro.pl/.../tpa3118-wzmacniacz-mocy-audio-60w...
    Gra ok, ale strasznie piszczy. Chyba gain jest za wysoki i nie wiem jak się tego pozbyć. Próbowaliśmy już chyba wszystkiego.
    Ewentualnie czy ktoś podjąłby się zaprojektowania takiego wzmacniacza? Mono, albo stereo z dostępnych do zakupu na naszym rynku komponentów?

Jak zasilasz więcej niż jedną taką płytkę z jednego zasilacza to musisz je zsynchronizować za pomocą pinu SYNC. Niestety ten sygnał nie jest wyprowadzony na płytce więc trzeba przylutować kabelek. Bez tego będzie słychać takie dziwne świdrujące szumy.

Skomentuj

Dzięki, ale to niestety wymaga zbyt dużej ingerencji w płytkę, zmiana rezystorów itd. Nie ma na to innego sposobu?

Skomentuj

Niektórzy twierdzą, że stosując dobrze odfiltrowane, stabilne zasilanie również uzyskuje się dobre rezultaty - ja tego nie próbowałem, bo miałem do dyspozycji tylko kiepski zasilacz. Ale nawet na nim po zastosowaniu opisanej wcześniej modyfikacji jest w głośnikach cisza.

Skomentuj

Sprawa jest bardzo prosta. Należy ze sobą zsynchonizować ukłądy. Jeden z nich ma być jako maste a drugi jako slave. Inaczej będą interferencje na skutek przenikania pozostąłości takowania przez połaczenia masy i zasilania. Te płytki mają jeszcze dwa istotne blędy. Wybrano większą czułość nie zwiększając wartośc kondensatorów wejrściowych adekwatnie do zmniejszenia impedancji wejściowej wejść układu TPA. Drugi poważny byk to fakt, ze użyto kondensatory ceramiczne z dielektrykiem X5R lub gorszym. Realna pojemność kondensatorajest znacznie niższa na dodatek zależy od chwilowej wartości napięcia. Ten efekt szumienia to dowodzi jeszcze o słabym odsprzężeniu zasilania układów TPA3118 oraz kiepskim layoucie PCB.

Jak dokonac z miany to predatawia karta kalogowa układu TPA3118. Są podane wartości rezystorów tworzących dzielnik napiecia dla wyboru konfiguaci pracy ukłądu zaś samo poączenie jest proste, zwykłe płączenia pinów 16 ze sobą.

Ta wada to szczegołnie się ujawnia w każdym z modułów z Aliexreps gdzie są użyte dwa układy TPA. Dodakowy powód to fakt, że radiar wspolny dla obydwu układów nie jest połączony z masą a powerpad powinien mieć połączenie z masą ukłądu.

Ponadto ogólną bolączką płytek z Aliexpresu jest niska jakość płytek drukowanych, mało optymalny layout ale co gorsza cienka wartwa miedzi. Rówbie pewnym jest, że tam gdzie konieczne nie uzyto kondensatorów o dielektryku C0G a dielektrykami X7R, X5R, Y5R. Brak jest starannego odsprzężenia zasilania. Inne zastrzezęnia to postawy brak obliczwenia jak pojamnioeć ma być na wejściach jak zwiekszajać czułość zmijeszją impedancję wejściową.
          Last edited by STUDI; 05.04.2023, 09:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez La'Mefenzo Zobacz posta
            Jak zasilasz więcej niż jedną taką płytkę z jednego zasilacza to musisz je zsynchronizować za pomocą pinu SYNC. Niestety ten sygnał nie jest wyprowadzony na płytce więc trzeba przylutować kabelek. Bez tego będzie słychać takie dziwne świdrujące szumy. penalty kick online
            To jest dla mnie dość skomplikowane. Czy jest jakieś inne rozwiązanie?

Skomentuj

Nie ma. To jedyne skuteczne i najprostsze. Prosty link. Tylko trzeba umieć przylutować kynar do pada kości TPA.

Skomentuj

Czaruję...
              X