Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz sekcji basowej z DSP i możliwością podbierania sygnału z kabli głośnikowych w kolumnie hybrydowej + kilka pytań odnośnie wzmacniaczy aktywnych subów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz sekcji basowej z DSP i możliwością podbierania sygnału z kabli głośnikowych w kolumnie hybrydowej + kilka pytań odnośnie wzmacniaczy aktywnych subów.

Cześć,
    ostatnimi czasy zastanawia mnie idea kolumn hybrydowych na kształt Paradigm Persona 9H tj. pasywna część średnio-wysokotonowa i aktywna basowa. Gdzie sygnał do posiadającego DSP wzmacniacza w klasie D napędzającego głośniki niskotonowe jest pobierany od kabli głośnikowych.

Mam w związku z powyższym kilka pytań i jeszcze więcej wątpliwości, w tym związane a aktywnymi subwooferami, które mam nadzieje pomożecie mi rozwiać. mianowicie:

Niektóre wzmacniacze subwooferowe mają opcję "podbierania" sygnału z kabli głośnikowych, przy czym niektóre mają tylko wejścia a inne wejścia i wyjścia, te drugie często też chyba stosują na sygnale wychodzącym filtr górnoprzepustowy, czy inne zwrotnice aby do kolumn szedł już sygnał obcięty o bas którym zajmie się subwoofer, dobrze rozumiem? Co jeśli podepnę kolumny i ten sam kabel poprowadzę od kolumn do wejść a wyjścia zostawię niepodłączone? Sygnał musi iść przez, czy może iść tylko do takiego wzmacniacza? Co jeśli są przyłącza na oba kanały (lewy i prawy} a podłączę tylko jeden? Wpłynie to na siłę sygnału? Jeśli tak to czy mogę podłączyć jeden kabel głośnikowy (np. lewy} do obu wejść? Chodzi o to żeby każdy wzmacniacz wzmacniał tylko jeden kanał, bo w tym wypadku są dwa w stereo.

Z tego co mi się wydaje, to najlepszą opcją byłaby mocna klasa D z DSP (jak np: HYPEX FA501} żeby odpowiednio zintegrować oba moduły (pasywny i aktywny} ze sobą, i zastosować wymaganą filtrację basu by uzyskać odpowiednie rozciągnięcie w dół. Więc mogę podłączyć do tego hypexa tylko jeden kanał podłączyć go pod wszystkie wejścia (lewy kanał wpięty i do lewego i do prawego wejścia w przypadku lewej kolumny} czy te dla drugiego zostawić?

Last edited by GHOSTciu; 08.05.2022, 02:57. Powód: Jestem ślepy i nie wiedziałem wejść, usuwam to co nie aktualne.

Z wyjścia wzmacniacza zasadniczego na kolumny podbierzesz sygnał przez dzielnik napięcia, panele subwooferowe tak to mają zrealizowane. I na górę możesz dać pasywną zwrotnicę, a ten panel z DSP będzie robił za wzmacniacz i zwrotnice aktywną dla basu.

Skomentuj

Czaruję...
    X