Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BD243 grzeje się mocno czy się nie spali?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BD243 grzeje się mocno czy się nie spali?

Witam

Mam wzmaka matronix 400W który ma niby 300W sin jest tam takie coś BD243C zamocowane do radiatora http://www.matronix.pl/WST400TP/22000.jpg polewej czarne i teraz pytanie takie bo wzm będe wsadzał w obudowe od suba za obudowę będzie wystawwać tylko radiator a reszta będzie schowana w obudowie od subwoofera w oddzielnej komorze, ale tam jest własnie ten BD243C który się mocno według mnie grzeje bo jak dotkne radiatora to jest zawwsze mocno ciepły i jak ja teraz zamkne zmaa w subwooferze i tam nie będzie sdostępu powietrza to ten BD243C mi się nie przegrzeje i nie spali ??? Jak temu zardzić zrobić dla bezpieczęństwa otworki w obudowie wentylacyjne czy dać wiekszy radiator czy nic nie robić???

http://www.futurlec.com/Transistors/BD243.shtml
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

jesli jest przymocowany do radiatora,a radiator na wierzchu bedzie.....to w czym problem?

Skomentuj

NIe zrozumiaes abo ja zle wytlumaczylem on jest przymontowanu do mniejszego radiatora co podałem link a wystawac tylko będzie ten wiekszy od końcówek mocy a ten BC będzie schowanu w komorze i nie bedzie maił raczej swobodnego przepływu powietrza i się boje że się przeprali bo się przegrzeje.

Skomentuj

chyba masz tam zabezpieczenia ,a w razie czego gware na wzmaka ?

Skomentuj

Mam zabezpieczenia i ma gwarancje ale nie chce na siłe uszkodzic sobie.

Skomentuj

jesli sie bardzo grzeje to ja bym jednak go dał na radiator ten głowny,moizesz na krotkich kabelkach go dac jesli musisz.

gwara jest,wszystko ok.... ale to jest strata czasu,czasem nerwów... pozatym to ze jest gwara to nieznaczy ze trzeba lac na wszystko i wymieniac jak sie zniszczy.

Skomentuj

tylko że ten wzmak jest przeznaczony do pracy wewnątrz obudowy, więc powinien być zaprojektowany tak żeby to wytrzymać...
              ja bym nic przy tym nie majstrował bo jeszcze gware stracisz ;]

Skomentuj

jesli on jest " fabrycznie" ;] na tym malym radiatorku to bedzie ok. ale jesli go chcesz przelozyc to nie... na fotce go niewidac chyba?

Skomentuj

czarny radiator po lewej to on jest przypiety do niego.

Skomentuj

a,teraz widze.tak od boku byla fotka wiec ...

Skomentuj

Tasior, ja nie wiem czy jak damy tranzystor na wspolnym radiatorze z koncowymi to nie zmieni sie stabilizacja termiczna?

Jak mocno ciepły jest ten tranzystor? pośliń go i jak widzisz że wrze to znaczy że jest ponad 100C jak nie to nie masz się czym zbytnio przejmować.

Skomentuj

Coolombo,ja myslalem ze on tam jest standardowo,i myslalem ze autor topicu chce go wrzucic na inny ...

Skomentuj

A co ten tranzystor robi w tym układzie? Ustala prąd spoczynkowy czy co? Radiator ma wielki i właśnie nie powinien być taki gorący.

Skomentuj

Czaruję...
                          X