Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuning CD Denon DCD 655

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuning CD Denon DCD 655

Koledzy - co byście polecili poprawić w Denonie DCD-655, bo kupiłem takowego, bo podobno dobrze się lampizuje ale czy samego w sobie można znacząco poprawić, np modyfikacją zasilania, opampy, kondensatory? Chciałbym najpierw wycisnąć z niego co się da na tej analogówce.
    A może macie jakiś pomysł / schemat do podrzucenia jakiejś analogówki?

Schemat nie chce mi się zaciągnąć :( ale jest tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2655799.html

Witam Niskoszumny generator kwarcowy AUDIO | MuzgAUDIO Moduł lampizacji do CD i DAC | MuzgAUDIO

Skomentuj

A bez "lampwania" co w nim najlepiej poprawić?

Skomentuj

Zegar i osobne zasilanie do niego.

Skomentuj

Dzięki za linki :) Generalnie to chciałbym się trochę "pobawić" tym CD i zobaczyć jak będzie reagował na różne zmiany. Plan jest taki, że będę szedł od najprostszych do ulampienia.
          Na sąsiednim forum znalazłem coś takiego, jak poniższy cytat odnośnie tego samego CD (chłopak ma nawet dokładnie taki sam wzmacniacz jak ja :)) i pytanie czy w przypadku tych przetworników PCM1702 również będzie to działało? Te PCM mają wyjście prądowe. Wzmak (hybryda, para lamp ecc83 w pre) ma impedancję wejściową i czułość
          Input Impedance: 47Kohms
          Input Sensitivity: 500mV at 1KHz and 8 ohms for 100 watt output

Od tego chciałbym zacząć, o ile jest sens. Później zrobić oddzielne zasilanie dla analogu + może ten zegar i wymiana opampów, może nawet na dyskretne się szarpnę :) I na koniec lampy. Zastanawia mnie tylko czy jak w pre są lampy czy czy tej "lampy" w systemie nie będzie za dużo...

"Nie wiem jakie napięcie uzyskuje się po konwersji z tego przetwornika i nie wiem jakie wzmocnienie napięciowe ma twój przedwzmacniacz, jednak może się okazać, że będzie bardzo cicho. Prawie na pewno trzeba będzie zastosować kondensatory separujące napięcie stałe, będą zbędne jeśli pre ma kondensatory na wejściu.

W sytuacji, kiedy chcesz wykorzystać przedwzmacniacz lampowy jako analogówkę do DAC lepszym wyborem będą CD na przetwornikach napięciowych, najlepsze jakościowo będą Wolfsony, jednak cena odtwarzaczy będzie niestety sporo wyższa.

Obecnie właśnie testuję Azura 740C, gdzie wyprowadziłem sygnał analogowy bezpośrednio z Wolfsonów i przez kondensatory Audyn TCM podłaczyłem do klone Lamm. Dźwięk jest o niebo lepszy od tego z oryginalnego wyjścia CD."
          Last edited by Benek vel Zenek; 22.10.2022, 07:57.

Skomentuj

I jak postępy ? Na jakim jesteś etapie ?

Skomentuj

Czaruję...
            X