Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grundig Finearts V4 - przycięte dolne pasmo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Grundig Finearts V4 - przycięte dolne pasmo

Cześć,
    przy okazji innych pomiarów sprawdziłem, jak wygląda ten finearts i wyszło, że ma mocno przycięte dolne pasmo...

Pasmo dla samej końcówki wygląda tak:

Dla pre:

Dla całości:

Tu dla przykładu pasmo dla i200:

Pomożecie namierzyć, co może być tego przyczyną?

Tu linki do serwisówek:

V4 - sama końcówka - https://elektrotanya.com/grundig_v4_.../download.html

V3 - schemat całego preamp'a - https://elektrotanya.com/grundig_v3_.../download.html

Z pamięci mówię, bo mam takiego, ale do schematu zaglądałem ładne parę lat temu. On tam ma całe mnóstwo kondensatorów elektrolitycznych w szeregu. Jak któryś stracił pojemność, to może ciąć wyżej.

Skomentuj

Witaj Autorze.
      Niestety nie pokażę wykresów, bo je wcięło wraz z padem dysku, ale powiem, że 1,5dB to żadna tragedia. Można szukać, ale czy to da odpowiedni skutek?
      AN7062 jest znany ze swojej "audiofilskości". Przez jednych chwalony, a innych ganiony. Jak się uprzesz to wymieniaj jego okolice, ale z głową i oscyloskopem.
      Ten układ końcówki jest stosowany i w topowych "marantzach" i w dolnopółkowych "technicsach". Nie robi on większego problemu. W scalaku zaaplikowane są lustra i źródła prądowe, więc jest brak dostępu do ich regulacji, ale można to zrobić odpowiednio dobierając elementy zewnętrzne. Ja bym zaczął od pomierzenia wszystkich elektrolitów w jego okolicy, jak pisze Micwoj.
      Nie spodziewałbym się porażających efektów.

Skomentuj

Bo to jest marantz. Robili z tego grundigi, ja to mam pod nazwą "universum" :)
        On ma pomiędzy każdym modułem kondensatory odcinające składową stałą - elektrolity. I tego jest duuużo. Na start może zewrzyj tego na wejściu sygnału do końcówki mocy i zobacz czy cokolwiek się zmieni.

Skomentuj

Tak patrzę na schemat samej końcówki i tam w zasadzie jest tylko jeden elektrolit w torze C505 zbocznikowany przez C510...

Spróbuje go podmienić w wolnej chwili i zobaczymy, czy coś to zmieni.

Skomentuj

Zauważ, że wykresy masz idealnie równe w obu kanałach. Ja przyczepiłbym się do elementów wspólnych obu kanałów, po to wspomniałem ten scalak i jego wnętrze. Źródło prądowe ma wpływ na oba kanały jednocześnie, wewnątrz jest tylko jedno, a potrójne lustra, po jednym dla każdego kanału i wspólne. Ale możliwe, że tak idealnie zareagował na elementy indywidualne dla pojedynczych kanałów.
            Last edited by YasiekCorp; 27.12.2022, 20:09.

Skomentuj

Wykresy są w miarę równe, bo były dostrojone na karcie pomiarowej...

Wymieniłem tego elektrolita ale nic się nie zmieniło w kwestii pasma.

Wg specyfikacji zaczyna się od 5Hz, ale nie podali z jakim spadkiem.

Niestety w necie nie znalazłem żadnych wykresów do tych finearts'ów ani do Marantz'ów na tym układzie...

Skomentuj

Zrób i pokaż uczciwe pomiary, bo jak sam twierdzisz, te są przekłamane. Nie robi się pomiarów po to by pięknie wyglądały, tylko po to by pokazywały stan faktyczny.
                To tak jak byś porównywał lokomotywę spalinową z bolidem F1 po zużyciu paliwa, zarówno lokomotywa jak i bolid spalają 200 l/100km, no tak, to muszą osiągać identyczne prędkości.
                Może trochę kiepskie porównanie, ale mi tak się skojarzyło .
                Wracając do układu ja tam widzę sześć elektrolitów, w tym dwa (C503 i C504) odpowiadające za pracę obu kanałów naraz.

Skomentuj

Pomiary zostały wykonane wg instrukcji gavron'a https://diyaudio.pl/forum/teoretyczn...-za-pomoc-rmaa - tam nie ma przekłamania - w EMU są osobne potencjometry na każdy kanał i ciężko je ustawić idealnie w tej samej pozycji...
                  Wartości na wyjściu wzmacniacza są podobne 2,86 i 2,76V - różnica ok. 3%, a zresztą nie wpływa to na charakterystykę wykresu, a jedynie na jego umiejscowienie na osi...

A wracając do samych kondensatorów to te, które wymieniłeś nie są umieszczone w torach audio i są to jakieś zwykłe elektrolity.
                  Natomiast znalazłem 2 inne C511 i C512 i podobnie, jak C505 i C506 są to osiowe philips'y - coś takiego, jak na tej aukcji https://allegro.pl/oferta/kondensato...uf-10769879528
                  Miały po ok. 50uF zamiast 220uF.

Po ich wymianie na złote nichicon'y (akurat takie miałem) pasmo do razu się poprawiło:

Muszę jeszcze w wolnej chwili przejrzeć pre, bo tu pewnie też coś będzie trzeba powymieniać...

Do wymiany są pewnie jeszcze te w zasilaczu, bo sieje zakłóceniami (wykres dla samej końcówki):

Tu natomiast widać zakłócenia, jakie generuje pre:

Odsłuchowo też brzmi teraz rewelacyjne :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez jucez Zobacz posta
                    Odsłuchowo też brzmi teraz rewelacyjne :-)
                    I w efekcie to jest najważniejsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez jucez Zobacz posta
                      Muszę jeszcze w wolnej chwili przejrzeć pre, bo tu pewnie też coś będzie trzeba powymieniać:-)
                      W prenjest tego w CH... Od samego wejścia są takie pomarańczowe. Pamiętam wymieniłem jeden komplet na wimy i było łaaaał...

Skomentuj

Czaruję...
                      X