Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Komercyjny odtwarzacz strumieniowy do Apple Music

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Komercyjny odtwarzacz strumieniowy do Apple Music

Szukam odtwarzacza strumieniowego do odtwarzania muzyki z serwisu Apple Music, czegoś przyzwoitego, ale w sensownych pieniądzach. Może być z wbudowanym przetwornikiem C/A, albo bez. Jeden tylko warunek, żeby było to urządzenie niezależne od jakiegokolwiek sprzętu firmy Apple. Aktualnie używam Tidal i planuję rezygnację na rzecz Apple Music.
    Czytałem o RassperyPi, ale z tego co się orientuję do odtwarzania jest potrzebny telefon Apple i AirPlay. Można strumieniować muzykę z telefonu z Androidem z aplikacją do AM przez bluetooth, ale to słabe rozwiązanie.
    Znalazłem coś takiego jak Rose RS150B. Wygląda na to, że ten sprzęt potrafi samodzielnie odtwarzać muzykę z Apple Music, ale cena 19 tyś zł trochę zniechęca.
    Aktualnie korzystając z serwisu Tidal, mam aplikację do obsługi tego serwisu na telefonie z Androidem i słuchawki bluetooth, to w terenie. To da się zrobić także dla Apple Music, jest aplikacja na Android.
    W domu mam Up2Stream Pro V3. Jakością odtwarzanej muzyki może nie powala, ale jest bardzo funkcjonalny i można go używać niezależnie od telefonu. Wystarczy za pomocą aplikacji na telefonie wybrać czego się słucha, wyłączyć telefon, a muzyka leci już z Up2Stream.
    Takiego rozwiązania właśnie szukam dla Apple Music.
    Gdyby ktoś miał jakiś pomysł, albo używa jakiegoś sprawdzonego sprzętu, który ma taką funkcjonalność, byłbym wdzięczny za podpowiedzi. :)

Ciężko cokolwiek innego znaleźć niż streaming z telefonu... I najprościej właśnie z telefonu przez BT. Jak nie to zostaje sprzęt apple - ale tak prawdę mówiąc to chyba nie ma czego się bać.

Skomentuj

Rozważam takie możliwości, ale jako ostateczność. Przesyłanie przez bluetooth ma ograniczenia jakościowe, a kupowania sprzętu od Apple wolałbym uniknąć.

Skomentuj

Mam Primare NP5 Prisma - ma wbudowany Google Chromecast, AirPlay, Bluetooth i nawet ma własną aplikację.
        Apple Music na Android współpracuje z Chromecast (korzystałem). Na iPhone działa tylko przez AirPlay (korzystam obecnie). Przez AirPlay czasem słychać jitter, przez Chromecast jitter-u nie pamiętam. Z drugiej strony Chromecast lubi zgubić urządzenie i trzeba ponownie łączyć się.

Kilka lat temu miałem jeszcze Chromecast Audio. Okazało się, że ma wyjście optyczne przez gniazdo 3.5. Więc gdy znajdziesz taki, to będzie tania opcja do odbioru Apple Music z Androida.

Jedna uwaga: według moich pomiarów, Chromecast nie jest bit-perfect. Chociaż może to być wina odbiornika optycznego, z którego korzystałem.
        Last edited by chebum; 07.02.2023, 19:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez czarodziej Zobacz posta
          Rozważam takie możliwości, ale jako ostateczność. Przesyłanie przez bluetooth ma ograniczenia jakościowe, a kupowania sprzętu od Apple wolałbym uniknąć.
          Sprzęt apple wcale nie jest zły A z tego co pamiętam to w tych nowych do daca już śle w wyższej jakości.

Skomentuj

Dzięki Panowie. Poczytam o tym Chromecast. Może znajdzie się jeszcze coś innego

Skomentuj

Chromecast raczej nie odbierze nic więcej ani lepiej niż telefon z androidem. Tak samo słabe rozwiązanie, no i masz na wyjściu hdmi.

Skomentuj

Apple promuje od czasów iPoda słuchanie mobilne i to własnie na urządzeniach mobilnych oferuje najwyższą jakość.
                Polityka firmy jest taka że poza ich ekosystemem ciężko o coś dobrego, raczej się tym nie dzielą.

Próbowałem wyjść przez amanero z iPhone ale nie wycisłem z tego za wiele.
                Może apple TV to jakaś opcja, lecz tam chyba hi-res również nie ma.

Skomentuj

https://support.apple.com/en-us/HT212183 i tu wsio jest co i jak

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                    Apple promuje od czasów iPoda słuchanie mobilne i to własnie na urządzeniach mobilnych oferuje najwyższą jakość.
                    Tak średnio z tą jakością w urządzeniach mobilnych, nawet nie mają dobrego protokołu transmisji bezprzewodowej.

Polityka firmy jest taka że poza ich ekosystemem ciężko o coś dobrego, raczej się tym nie dzielą..
                    To właśnie ta dziwna zamknięta polityka powoduje u mnie blokadę przed ich produktami. Nikogo nie obrażając, ale oferta Apple jest dedykowana dla prostego użytkownika, któremu za całe dobro świata wystarczy znaczek jabłka.

Próbowałem wyjść przez amanero z iPhone ale nie wycisłem z tego za wiele.
                    Może apple TV to jakaś opcja, lecz tam chyba hi-res również nie ma.
                    Widziałem to Apple TV. Fajne urządzenie do oglądają filmów, ale dedykowanego wyjścia na zestaw audio już brak, gniazda LAN brak, więc do strikte słuchania muzyki, to się słabo nadaje.

Szukam dalej .....Może jednak coś się uda znaleźć. Są jakieś wtyczki do "Malinki", Chyba się skuszę na kupno Rasp i testowanie. Tutaj jest przynajmniej ciekawa oferta na dobrej jakości karty muzyczne z wyjście cyfrowym i liniowym.
                    Last edited by czarodziej; 09.02.2023, 13:46.

Skomentuj

A co, airplay jest zły?

Skomentuj

Typowe gadanie osoby której jedyne doświadczenie ze sprzętem apple, to wystawa w sklepie. Czy warto to tak uparcie powtarzać?

Szkoda w sumie nawet tłumaczyć ^^
                        Na tym się robi naprawdę zaawansowane rzeczy, a są branże gdzie to w sumie religia.

Najprostszą opcją, jak ktoś chce bardzo prosto i z dobrym wyjściem audio to: RPi + Moodeaudio + DAC, zwłaszcza że można wypuścić I2C z RPi.

Nowsze urządzenia posiadające USB-C, bez problemu obsługują różne interfejsy, jak RME Babyface, Sound Devices Mixpre, oraz proste DAC jak Fiio E10K, itd.
                        Więc podpięcie się bezpośrednio i porównanie jest możliwe. Za pomocą camera kitu też jest opcja.
                        Last edited by Marcin V; 09.02.2023, 15:21.

Skomentuj

Czaruję...
                        X