Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połączenie wejść, połączenie wyjść.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Połączenie wejść, połączenie wyjść.

Cześć.

Czytam forum od dłuższego czasu, ale nie znalazłem tematu, które by to poruszał?

Czy mogę zmostkować wejścia i wyjścia wzmacniacza, tak żeby ze wzmacniacza stereo zrobić wzmacniacz mono, ale o podwojonej mocy?

Czy to dobry pomysł? Czy wzmacniacza szlag nie trafi?

Witaj,w pierwszej kolejności podaj szczegóły co to jest za wzmacniacz,model,markę.W tedy można będzie coś powiedzieć.
    Jaką impedancję miałby mieć głośnik podłączony do tego wzmacniacza ?
    Aby uzyskać mostek z wzmacniacza stereofonicznego (o ile pozwoli on na bezpieczna pracę),będziesz na wejście potrzebował symetryzator który odwróci sygnał jednego kanału,bądź źródło dźwięku symetryczne XLR.
    Głośnik podłączasz pod +L i +R wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez JakobGrab11 Zobacz posta
      Witaj,w pierwszej kolejności podaj szczegóły co to jest za wzmacniacz,model,markę.W tedy można będzie coś powiedzieć.
      Jaką impedancję miałby mieć głośnik podłączony do tego wzmacniacza ?
      Aby uzyskać mostek z wzmacniacza stereofonicznego (o ile pozwoli on na bezpieczna pracę),będziesz na wejście potrzebował symetryzator który odwróci sygnał jednego kanału,bądź źródło dźwięku symetryczne XLR.
      Głośnik podłączasz pod +L i +R wzmacniacza.
      AIYIMA A08 Pro na TPA3255
      Kolumny podłączone do niego miałyby 4 ohmy impedancji.

Acha... no i chyba źle się wyraziłem, bo moim celem nie jest podniesienie mocy tego wzmacniacza - bo w teorii ma jej 3 razy więcej niż potrzebuję, ale chciałbym uzyskać:
      • lepszą separację kanałów (podobno nie jest najlepiej w tym konkretnym modelu)
      • lepszą kontrolę basów / wydajność prądową
      Last edited by dj_flash; 26.02.2023, 20:35.

Skomentuj

Nie wydaję mi się możliwe abyś mógł w jakim kolwiek wzmacniaczu (w tym przypadku w klasie D) połączyć ze sobą dwa osobne kanały w jeden.

Skomentuj

Generalnie same kłopoty z takim rozwiązaniem (ja bym odpuścił), choć bywają modele w których można podłączyć wejścia razem i wyjścia razem. Takie rozwiązanie zaproponował swego czasu Nelson Pass w jednej ze swoich konstrukcji chwaląc się, że nic nie stoi na przeszkodzie osiągnąć 32kW w ten sposób, o ile dobrze pamiętam.
          Miłego.
          Irek_N.

Skomentuj

Ogólnie to na szybko z google - da się. Nawet w nocie układu jest:

10.1 Application Information TPA3255 can be configured either in stereo BTL mode, 4 channel SE mode, mono PBTL mode, or in 2.1 mixed 1x BTL + 2x SE mode depending on output power conditions and system design.

Aczkolwiek obawiam się, że to na etapie projektowym. Ale jak kupiłeś na promo z peppera to tam kolegów specjalistów pytaj

Skomentuj

Czaruję...
            X