Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LM3886

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LM3886

Witam.
    Mam pytanko czy mozna z tej kostki wyciągnąc więcej przy obciązeniu 8ohm niz 50W??
    No bo w notce producenta pisze, że max napięcie zasilające ten układ to +-35 :) przy 8ohm daje to 50W na kostce ;] ale notka to pdf z tej strony http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=36171 może to inny model jakiś tej kości??
    Chciałem zrobić wzmak stereo do kolumn 8ohmowych :) 2x70W minimum :)
    czy jest to mozliwe na tych układach?? LM3886?? bo jakościowo dzwiękowo podobno są o niebo lepsze od TDA ;] tylko ze troche przysłabe
    I jeszcze jedno:) bo niektózy mówią i pisza ze na tych układach można otrzymać od 50 do 150W wydaje mi się to nie prawdą, chyba, że ten układ jest dostępny w kilku wersjach mocniejszej i słabszej, ja trafiłem chyba na tą słabszą, bo dokładnie jego nazwa z tej strony wyzej to: LM3886T O - UKŁAD SCALONY LM3886T 78W PWR AMP.+ MUTE, może zna ktoś mocniejszy?? a może ten opis w tym pdf nizej jest nie od tego układu bo tam wsumie w nim nie ma tego T O :)
    a no i zastanowiła mnie jego cena tu, bo niby normalny LM3886 jest w tej samej cenie co TDA7294 :) a jednak tu jego cena jest duzo większa niz TDA :) i może jednak to nei ten układ o który mi chodzi, może to z tej stronke jest tylko jakaś słabsza jego wersja?? droga i nei warta swojej ceny??

2x70W minimum
    co to za różnica 50 czy 70w ?;]
    Usłyszysz to ?;]
    Jeśli tak koniecznie chcesz mieć więcej mocy przy tych 8R to zmostkuj kości...
    bo niektózy mówią i pisza ze na tych układach można otrzymać od 50 do 150W wydaje mi się to nie prawdą,
    nie zaczyna się zdania od "bo"
    Tak jak mówie - to się nazywa mostkowanie...
    LM ma lepszą jakość od TDA, ale nieco więcej kosztuje, choć te pare zł to żadna różnica tak naprawde...

Skomentuj

no okej :P załozmy ze nie usłysze :) ale ile wydusze z tych kości?? czyli tylko 50W normalnie z jednej przy trafie 24v?? a moge uzyć do niego trafa 2x28v?? albo 2x30v to da po wyprostowaniu 39v z czymś albo w drugim przypadku 42v z czymś :) czy te kości to przetrzymia?? oczywiscie przy obciązeniu 8 ohm ja serio hce wydusic z tego wszystko co sie da bo jakos wydaje mi sie bo mi tak powiedziano ze do kolumn ktore robie :) jednak 70W to minimum:) ale styknie spokojnie więc jak tak widze to 50W w notce producenta tego układu no to zaraz mi sie chce kombinować coś innego :) i wkońcu nie wiem co robić :P

Skomentuj

bo jakos wydaje mi sie bo mi tak powiedziano ze do kolumn ktore robie :) jednak 70W to minimum:)
        jakie to kolumny ?
        możesz wyciskać, ale układ będzie się mocno grzał...
        dobrego chłodzenia będzie wymagał, będzie bardziej awaryjny itp...

Skomentuj

(2x arn150 + sc10n w jednym pudle) to razy 2 :) to moja piersa konstrukcja do tego ten wzmak stereo :) na 2 kosciach LM3886 chcialem ale teraz juz nie wiem :)

Skomentuj

daj po mostku LM ;]
            to tak jeśli tej mocy koniecznie chcesz ....
            ale tak naprawde arn gra nie najgorzej nawet na małej dość mocy, jak tu - po 20 pare W na głośnik ...

Skomentuj

nom oki tak chyba zrobie :) ale bedziesz mi w stanie powiedzieć ile w takim razie bedzie z tego mocy :) 100W?? na kanal?? czy trafo do tego styknie 2x25v 250W

Skomentuj

będzie ze 2 x 120w @ 8R,
                jeśli trafo to toriod to styknie

Skomentuj

hehe zmieniłem zdanie robie jednak stereo na 2x LM3886 wydaje mi sie ze mi styknie 50W na kanal?? (do 2way kolumny z dwoma arn150 w szeregu i jednym sc10n) wkoncu to kolumny tylko :) jak bede robił suba to zrobie aktywnego na TDA 100W :) więc wsumie nie bedzie szło cicho :)

Skomentuj

Z 2xlm3886 powinnienes wyciagnac wiecej niz 2x50W @ 8R jeśli zasilisz go dostatecznei wysokim napieciem :]. Spojz do noty katologowej tam sa wykresy :].

Skomentuj

gummy, będzie właśnie ok 50w ;]
                      weź pod uwagę żę wykresy masz przy stabilizowanym napięciu...

Skomentuj

Jeżeli kolumny mają 4R to kup LM4780 i zrób konfigurację BPA100. 120W 4R sin 0,03% thd przy 2x38V uzas.

Skomentuj

mam pytanko a musze budowac przedwzmacniacz?? do wzmaka czy moge bezpośrednio podac sygnał na wzmacniacz bez zadnego przedwzmacniacza :) no i wtedy miał bym tylko regulacje głośności w zrodle sygnału czyli w moim przypadku na kompie :) można tak??

Skomentuj

daj potka po prostu...

Skomentuj

"jak bede robił suba to zrobie aktywnego na TDA 100W :)"

tda niema 100 w,ma tyle samo (podobnie bardzo) jak lm 3886.
                              ja zasilalem 2x28vac przy 8 ohm i nic sie niedziało złego.

Skomentuj

Zamieszczone przez ALTON
                                Jeżeli kolumny mają 4R to kup LM4780 i zrób konfigurację BPA100. 120W 4R sin 0,03% thd przy 2x38V uzas.
                                Przepraszam, że wcinam się w temat. Możesz przybliżyć tą konstrukcje?

Skomentuj

Szkoda pisać. Użyj Google.

Skomentuj

Aha i nie ma sie co bać o tego lm'a moje jadą na +/- 42V @ 8R i dają radę. Tylko pamiętaj duże radiatory są obowiązkowe przy takim napięciu.

Skomentuj

Prawda jest taka że różnica mocy nie jest wielka, za to dużo bardziej się grzeje...
                                      Wg mnie to nieopłacalne...
                                      Tym bardziej że LM4780 kosztuje 25zł ...

Skomentuj

LM4780 to inaczej 2 lm3886 w jednej obudowie tyle ze koszta są mniejsze.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X