Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uniamp sterownie z pilota, a przedwzmacniacz. Problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uniamp sterownie z pilota, a przedwzmacniacz. Problem

Dzień dobry,

Posiadam Uniamp Irka który działa z potencjometrem Alps na płytce sterowania z pilota. W torze sygnału jest płytka z potencjometrem głośności i wyborem źródła dźwięku.
    Chciałem dodać regulację barwy do tego rozwiązania lecz napotkałem problem.
    Złożyłem prosty układ regulacji barwy na AVT1670 i LM1036. Posiada on jednak reg balansu i głośności.
    Problem polega na tym, że chcę usunąć potencjometr regulacji głośności z tej płytki oraz regulacji balansu.
    W miejsce potencjometrów wlutowałem rezystory 47k ale nie przyniosło to dobrego rezultatu. Jak można ominąć ten potencjometry?
    Jak umieszczę połączenie w kolejności: źródło, płytka lm1036, pot ALPS, uniamp to coś jeszcze mogę regulować. Jednak jeśli jest to w kolejności: źródło, ALPS, LM1036, uniamp to nie da się za wiele regulować.
    Mam na myśli głośność.

Zastanawiam się również nad zakupem:

http://advanceelectronic.pl/pl/p/A-1...y-i-balansu./2
    tylko czy będę mógł w tej płytce z tl072 usunąć balans i regulację głośności?

Last edited by Dj. Stachu; 01.06.2023, 10:15.

A jak konkretnie wlutowałeś te rezystory zamiast potencjometrów w płytkę z LM1036?
    Należałoby dać pełne napięcie sterowania na wejście od głośności i połowę tego napięcia na wejście równowagi.

Z punktu widzenia szumów własnych układu regulatora barwy, sensowniej jest wysterować go pełnym sygnałem i za nim zrobić regulację głośności (wówczas stosunek sygnał/szum regulatora będzie najkorzystniejszy).

Jak włączysz układ z LM1036 za potencjometrem głośności, to zbijasz mu sygnał, a tym samym ograniczasz subiektywny zakres regulacji.

Z układu A-142A można usunąć potencjometry głośności i balansu. Zamiast nich można wstawić rezystory stałe.
    Last edited by tytka; 01.06.2023, 22:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
      A jak konkretnie wlutowałeś te rezystory zamiast potencjometrów w płytkę z LM1036?
      Zworka na 1 i 2 nóżkę nóżka 2 z 3 połączona przez rezystor 47kohm.

Skomentuj

Przy głośności powinno być OK, natomiast dla balansu powinieneś zrobić dzielnik napięcia; np.: 24k między 1 i 2 i drugie 24k między 2 i 3.

edit:

Na schemacie z AVT, nóżka 1 potencjometru to masa, więc dla głośności zwora powinna być między 2 i 3, a pomiędzy 1 i 2 rezystor 47k
        Last edited by tytka; 02.06.2023, 08:10.

Skomentuj

Czaruję...