Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sumator...jak to zrobić... jestem początkujący.... help...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sumator...jak to zrobić... jestem początkujący.... help...

Siemka wszystkim

Odrazu powiem o co biega... mam wzmacniacz 4 kanałowy, i słyszałem ze można jedną pare wyjść "zsumować"mówiąc po mojemu :P
    Chciałbym sobie zrobić mały zestawik 2.1. :P pod jedną pare wyjść podłączyć dwie kolumny a pod dróga pare suba (bez osobnego wzmaka narazie) poprostu pudło i głosnik. I nie wiem jak mam to zrobić... czyli jak "zsumować" te dwa wyjścia ze sobą... Jak byście byli tacy mili i mi pomogli.... bardzo bym był wdzięczny... Jakiś prosty schemacik tak zebym ( wiedział co i jak z czym i do czego ) podłączyc, może jakiś filtr by sie udało mi zrobić :P tylko wytłumaczcie mi to jak dziecku.... co mam kupić, i z czym podłączyć. O ile pamiętam to ten wzmak ma moc 4x60W a z sieci ciągnie 280W :PP

Pozdrawiam i z góry dziękuje !!!

Filipek, to pewnie zwykly stereo z możliwością podłączenia 4 kolumn ;]

Skomentuj

takero, no tak dokładnie :) są 4 wyjścia na kolumny.

Skomentuj

to ze sa 4 wyjscia na glosniki wcale nie znaczy ze masz wzmak 4x ileśtam. bardzo malo na rynku jest 4 kanalowych wzmacniaczy, na 99% ten Twoj to zwykly wzmak dwukanalaowy, tyle ze mozesz podlaczyc 4 kolumny.
        to o co ty pytasz to jest mostkowanie kanalow. jesli chcesz podlaczyc pod dwa kanaly 2 kolummny i suba, musialbys :
        po pierwsze zmienic faze jednego kanalu ( sa dostepne uklady, ale to bedzie wymagalo troche ingerencji w elektronike )

po drugie tak dobrac impedancje glosnikow (stereo i suba) , zeby impedancja wypadkowa dla jednego kanalu nie byla mniejsza od od najmniejszej podawanej przez producenta
        przykladowo, jesli masz kolumny 4R i suba 8R podlaczonego w mostku to wypadkowa impedancja dla jednego kanalu wyniesie 2R ( w przypadku gdy bedziesz stosowal tylko filtr dla suba , a kolumny beda przenosic pelne pasmo) - wiec odpada bo malo ktory wzmak dziala przy 2R

za to w przypadku gdy zrobisz filtry i dla suba i dla kolumn o zblizonej czestotliwosci podzialy, to wtedy wypadkowa impedancja wynioslaby dla jednego kanalu okolo 4R

jesli Twoj wzmak moze dzialac tylko z kolumnami 8R , to juz sprawa jest troche bardziej skomplikowana, bo musialbys miec kolumny 8R i suba 16R.

pozostaje jeszcze sprawa chlodzenia koncowek mocy, ktore byli projektowane na konkretna moc wyjsciowa, jak dasz mostek to podejzewam ze bedziesz musial sie postarac o odpowiednie chlodzenie, minimum to beda wentylatorku na radiatory.

tak ja to widze, mysle ze koledzy bardziej zaawansowani elektronicy tez swoje dorzucą

powodzenia

Skomentuj

djrobo,
          na 99% ten Twoj to zwykly wzmak dwukanalaowy, tyle ze mozesz podlaczyc 4 kolumny.
          Masz racje... da sie coś z tym zrobić... na wyjściu na głośniki jest napisane 8ohm.

[ Dodano: 2006-05-09, 10:13 ]

Taki układ moge zastosować ?

[ Dodano: 2006-05-10, 09:31 ]
          Ludzie pomózcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skomentuj

To co jest na rysunku możesz zastosować, ale do suba aktywnego, czyli ze wzmacniaczem, a pasywnego bez zwrotnicy nie podłączysz (razem z kolumnami) do wzmacniacza stereo. Koszt takiej zwrotnicy prawdopodonie byłby wyższy od kosztu wzmacniacza, więc ja bym się zaczął rozglądać za wzmacniaczem do suba.

Skomentuj

ventor, wiesz co ? najlepiej bedzie jak tego wzmaka sprzedam i kupie coś lepszego... pomysle coś o tym.

Skomentuj

Nie, nie sprzedawaj! tzn jak chcesz to możesz, ale odradzam, bo większość wzmacniaczy jeżeli jest przystosowana do subwoofera to do aktywnego, czyli z wbudowanym własnym wzmacniaczem i właśnie za takim czymś bym sie rozejrzał, np to: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&...vItemDB=itemdb.
                Ewentualnie możesz kupić drugi wzmacniacz stereo, zmostokować go i użyć do suba.

Skomentuj

to takie coś z stxa to lipa jakich mało ;]
                  do suba stosuje się wzmaki do suba,
                  adaptowanie wzmaka stereo nie ma większego sensu i jest średnio opłacalne...

Skomentuj

ventor,
                    takero, no tak, kupić nowy wzmak do suba tez troszke kosztuje. Ja narazie nie mam zbytnio kasy więc musze zrobić cośz tym fantem, zeby coś grało... Ale bede sie zaopatrywał w monety i może coś kupie, albo zamówie u takero, i bedzie gicior
                    Macie jeszcze jakieś pomysły w związku z tym ? (chce sie troszke tym pobawić, pomajstrować) Coś wam przychodzi do głowy ?

[ Dodano: 2006-05-18, 08:49 ]
                    takero, ventor,

A takie cos to co to jest ? jakie to ma zastosowanie ?

http://img125.imageshack.us/my.php?image=25iw.jpg

Skomentuj

jeśli wzmak ma tylko suba napędzać to zrób preampa do suba i daj na wejście wzmaka.
                      Jeśli chcesz napędzać i kolumny i suba to zapomnij czym prędzej o tym pomyśle :)

Skomentuj

takero, A masz do tego jakiś schemacik zebym mógł to sobie sam zrobić... tylko zebym sie połapał o co biega... tak jak napisałem w opisie
                        Zamieszczone przez Filipek
                        Jakiś prosty schemacik tak zebym ( wiedział co i jak z czym i do czego )

Skomentuj

Preampa do suba ?

Skomentuj

Dokładnie, a możesz mi wyjaśnić co to jest tak dokładnie ? to jest przed-wzmacniacz ? dobrze kojaże ? czy sie myle. i co bede musiał w nim zrobić ?

Skomentuj

Tak, to jest przedwzmacniacz, ale przeznaczony do suba, czyli ma filtr dolnoprzepustowy, często z regulowaną częstotliwością odcięcia, przełącznikiem fazy. Oprócz filtra dolno, może mieć tez górnoprzepustowy (subsoniczny) do obcięcią częstotliwości niższych od tych, które głośnik jest w stanie przenieść.

Ten wzmak z stx faktycznie rewelacyjny nie jest, ale chciałem tylko pokazać o co mi chodzi i jak takie wzmacniacze najczęściej wyglądają.

Skoro lubisz majsterkować, to tutaj: http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2897 masz gotowy projekt wzmacniacza na TDA7294. Myślę, że powinno Ci to wystarczyć, chociaz nie wiem czego oczekujesz od suba, ale jest to rozwiąznie raczej tańsze niż gotowy wzmacniacz tej klasy. Poza tym możesz nabrać trochę doświadczenia, a jak wszystko się uda to nie ma nic przyjemniejszego od satysfakcji :)

Skomentuj

ventor, Ile taka płytka kosztuje ?? i ile mnie to wszystko wyniesie ?? tak mniej więcej ??

[ Dodano: 2006-05-18, 21:29 ]
                                a co z tym moim wzmakiem ?? co z nim zrobić tego pre.... coś tam !!!

Skomentuj

Gotowej płytki chyba nie kupisz, tzn. nie wiem czy Irek czasem takich nie sprzedaje, bo w ogóle sprzedaje różne wzmacniacze itp., ale o szczegóły najlepiej spytaj go na PW, bo niestety nie wiem.
                                  Myślę, że w 150zł powinieneś się zmieścić. Najdroższy będzie transformator - około 60zł (www.toroidy.pl).
                                  Twój wzmacniacz zostaje do kolumn, a ten będzie tylko do suba. Preampa już nie potrzebujesz bo jest na płytce wzmacniacza do suba.

Zapomniałem o najważniejszym - zaproponowałem TDA, a nie wiem jaki głośnik masz do tego suba?

Skomentuj

ventor, chciałbym kupić stx'a 32/150/4/ss jak dobrze pamiętam. i jak bede musiałzastosować to wyjście na suba w moim wzmaku... ? Tak, dobrze myśle ?

Skomentuj

Jak masz to możesz przez nie dać, ale nie koniecznie....

Skomentuj

takero, własnie o to chodzi ze nie mam tego wyjścia na suba... musiałbym zastosować ten sumator.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X