Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odtworzenie zwrotnic ZGC 50-8-44

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odtworzenie zwrotnic ZGC 50-8-44

Cześć,
    mam obudowy do ZGC 50-8-44 do renowacji. Prawdopodobnie użyję oryginalne głośniki czyli GDN 20/40, GDM 10/60, GDWK 9/80/1, które są dostępne bez problemu. Nie mam zwrotnic do tych kolumn. W necie znalazłem schemat z wartościami cewek wraz ze średnicami drutów i rezystancjami cewek. Chciałbym zrobić je od nowa.

Czy mógłbym prosić kogoś o weryfikację czy dobrane przeze mnie cewki dostępne obecnie w handlu będą prawidłowe lub co ewentualnie można byłoby zmienić.

2,5mH -> Jantzen Audio 2,5mH / 0,88ohm / dr.1mm numer: 000-1088
    1,3mH -> Jantzen Audio 1,35mH / 1,92ohm / dr.0,5mm numer: 000-0838
    0,78mH -> Jantzen Audio 0,8mH / 1,40ohm / dr.0,5mm numer: 000-1691
    0,1mH -> Jantzen Audio 0,11mH / 1,14ohm / dr.0,3mm numer: 000-0895
    Załączone pliki

Witam na średnice drutu nie patrz ważna indukcyjność i rezystancja...

Skomentuj

Problem jest jeden - o ile znaleźć cewkę o odpowiedniej indukcyjności to nie problem, to problem jest z jej rezystancją... Te które wybrałem są możliwie najbliżej wartości ze schematu.

Czy w przypadku GDN20/40 mniejsza rezystancja cewki nie będzie korzystniejsza skoro jest włączona w szereg z głośnikiem?

Skomentuj

Myślę że nie wielka różnica rezystancji nie będzie miała wpływu...

Skomentuj

Nie ma co mocno skupiać się na rezystancji. Przecież zwrotnicy nie będziesz zasilał prądem stałym. Ważna będzie reaktancja cewki.

Skomentuj

Czyli tam gdzie cewka jest w szeregu z głośnikiem to lepiej będzie zastosować "im mniejsza rezystancja tym lepiej" a tam gdzie jest równolegle celować mniej więcej w wartości fabryczne? Dobrze rozumiem?

Skomentuj

W porządnie opracowanej pomiarami akustycznymi zwrotnicy rezystancje cewek (nie mówiąc już o indukcyjności) są istotne i nieprzypadkowe; nieważne jest czy są szeregowo lub równolegle włączone.
              Gdybyś nie dostał cewek o pożądanej rezystancji, kup takie o niższej niż wymagana - możesz zawsze włączyć w szereg z cewką rezystor drutowy o mocy np. 5W (10W) i wartości takiej, że zsumowana z rezystancją danej cewki da wynik idealnie zgodny ze specyfikacją zwrotnicy.
              To w wypadku gdybyś chciał bezbłędnie odwzorować schemat zwrotnicy, ale różnice kilku dziesiątych oma nie będą mieć wpływu - w tym wypadku na pewno.

Skomentuj

Czaruję...
              X