Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewka 1,5mH na 1,2mH ...;/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cewka 1,5mH na 1,2mH ...;/

Witam.
    http://img301.imageshack.us/img301/5882/arvka15xu.jpg
    Ta zwrotke wykonuje, jednakże mam problem pewien... z cewka...
    http://www.f-a-s.com.pl/product.php?id=47 zakupilem ta, a potrzebuje cewke o wartości 1,2mH pytanie brzmi ILE ZWOJÓW ODWINĄĆ?
    Z góry dziękuje:)
    Pozdrawiam

na oko nic nie odwiniesz,
    Porozmawiaj z Questerem to Ci odwinie, nie bedzie z tym zadnego problemu, zresztą sam gdzieś pisał, że z odwinięciem nie będzie problemu

Skomentuj

odwinac to se ja sam odwine...pozatym mam ją juz na chacie więc będę musiał:)
      ale pytam ILE zwojow
      jak to sie wylicza? i czy np ktos robil konkretnie to zestawienie..

Skomentuj

HeatheN, jesli jeszcze Quester nie wysłał cewki, to napisz mu, żeby odwinał

Skomentuj

zwalilem:( teraz to mosze wyzebrac od Questera info ILE ZWOJOW:P odwinac...

Skomentuj

zrób JIGa w najprostszej konfiguracji za 15zł i nie będziesz miał takich problemów później ;]

Skomentuj

Takero moglbys mi wyjasnic o co chodzi z tym JIG?:P

Skomentuj

http://audiomania.info/articles.php?topic=4

Skomentuj

dzieki...
                  ale dla mnie zlozenie zwrotki to wyzwanie, a co dopiero taki JIG:P
                  a pytanie inne http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...1d576be36fcd29
                  ten stx120 ma rozne cewki od 1mH do 1,2mH moze to 1,5mH nie bedzie tak tragiczne?

Skomentuj

ten JIG to pare rezystorów zlutowanych i słownie 2 przełączniki w najprostszej wersji ;]
                    nawet nie musisz wtyczek kupować tylko bezpośrednio kable wyprowadzić ;]
                    całość to 15zł z pudełkiem ;]

Skomentuj

Znajdź sobie wzór na obliczenie cewki wielowarstwowej. Najpierw sprawdź wzorem czy ta farbyczna mniej wiecej się zgadza i wtedy mozna przeliczyć ile odwinąć

Skomentuj

Średnica drutu: 0,8mm
                        Wysokość cewki: 30mm
                        Średnica zewnętrzna cewki: 39mm
                        tylko nie znam jednego...FABRYCZNEJ liczby zwojow..:| a jakos nie przychodzi mi nic do glowy jak to obliczyc...
                        0.08 * D2* N2
                        L = -------------------
                        3*D + 9*le + 10*A

D - średnica [cm]
                        le - długość [cm]
                        A - grubość [cm]
                        N - liczba zwojów
                        http://www.fonar.com.pl/bonus/progra...nwarstwowa.htm

Skomentuj

chyba łatwiej i pewniej będzie zrobić JIGa ;]

Skomentuj

HeatheN, poczekaj aż dostaniesz cewke to sobie ją zmierzysz policzysz zwoje i bedziesz wiedział. Po co ci teraz wiedzieć ile odwinąć skoro jeszcze cewki nie masz ? A jak ja jednak masz to co za problem ilość zwoi policzyć ? Ilość zwoi na warstwe * ilość warstw i juz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                              HeatheN, poczekaj aż dostaniesz cewke to sobie ją zmierzysz policzysz zwoje i bedziesz wiedział. Po co ci teraz wiedzieć ile odwinąć skoro jeszcze cewki nie masz ? A jak ja jednak masz to co za problem ilość zwoi policzyć ? Ilość zwoi na warstwe * ilość warstw i juz.
                              Cewke juz mam, ale ta twoja metoda to jest przyblizona...bo warstwa warstwie nie równa... no nic pokombinuje.

Skomentuj

na każdej warstwie poza ostatnią jest jednakowa ilość zwoi. Wzór powinien sie w bardzo dużym stopniu zgadzać z parametrami cewki gdyż fabryczne cewki są ciasno nawijane i niemalże idealne. Na oko będziesz musiał odwinąć jakieś 3-4 metry drutu czyli ok jedną cała warstwe ale to na oko, lepiej sobie najpierw przeliczyć w końcu to nie takie skomplikowane

Skomentuj

ok jutro policze zwoje, moze jakas mila dusza policzy za mnie ile cza odkrecic:P

Skomentuj

a ja proponuje sie przejsc do najblizszej szkoly gdzie moga miec mostek RLC lub do jakiegos zaprzyjaznionego sklepu...

ja chodze na warsztaty szkolne i jakos dogaduje sie z nauczycielem

Skomentuj

a ja zadam raz jeszcze glupie pytanie A MOZE NIE ODWIJAC NIC:)?

Skomentuj

Czaruję...
                                      X