Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naprawa czy kupno nowego wzmacniacza?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Naprawa czy kupno nowego wzmacniacza?

Witam posiadam wzmacniacz philips ah 305
    https://www.hifi-wiki.de/index.php/Philips_AH_305_A
    Problem polega na tym że czasami przestaje grać lewa kolumna czasami prawa a czasami obydwie.
    Delikatne puknięcie lub ponowne właczenie wzmacniacza naprawia ten problem.
    Uzyłem preparatu kontakt pr jak równiez izopropanolu na potencjometry jak rowniez isostaty lecz problem jest nadal.
    Co może byc przyczyna?Czy jest sens oddac do serwisu a może sam mólbym sprobowac jeszcze cos z tym zrobic?
    Posiadam nowe kolumny stx f 130n a zestaw uzywam do ogladania filmów oraz gier komputerowych.
    Czy wzmacniacz Fosi Audio BT10A byłby dobrym wyborem do tych kolumn czy lepszym bedzie TAGA HARMONY HTA-25B V.2 lub Yamaha A-S201?
    Czy inny do tysiaca zł.W przyszłości planuje kupić większe kolumny.

2207413600_1736076662.jpg
    Last edited by Gerald4kk; 14.01.2025, 22:14. Powód: nie wiem jak dodac zdjecie wnetrz wzmacniacza

Szukaj przekaźników od załączania kolumn ew. opóźnienia załączenia.Do wymiany.To samo miałem w denonie,wymieniłem na nowe i spokój.Czyszczenie to strata czasu i efekt mizerny.

Skomentuj

Jak stuknięcie pomaga to może to też być kwestia jakiegoś zimnego lutu, choć jak mam być szczery to nie wiem czy warto wkładać w niego czas na weryfikacje

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
        Jak stuknięcie pomaga to może to też być kwestia jakiegoś zimnego lutu, choć jak mam być szczery to nie wiem czy warto wkładać w niego czas na weryfikacje
        Dlaczego nie warto?Czy do tysiąca kupie lepszy wzmacniacz?

Skomentuj

To wzmacniacz który da się naprawić i nie za miliony. Czy do tysiąca lepszy? Prawie na pewno tak, ale też bardzo prawdopodobne że w razie usterki tylko jedno - pozbyć się. Jeżeli nie musi być "na wczoraj" to napisz na PW.

Skomentuj

Ten wzmacniacz nawet jak był względnie nowy to nie był drogi i takie vintage z dolnej/średniej półki nie jest dziś wiele warte a dokładnie dziś jest warty tyle ile ktoś będzie chciał za niego zapłacić czyli raczej niewiele ....

Szukanie serwisu który będzie chciał go naprawić i nie za wielokrotność jego wartości ... powodzenia

Tam nie ma żadnych porzekaźników, ten wzmacniacz jest tak prosty jak tylko to możliwe ... a niestety jeśli czyszczenie = płukanie/psikanie nie pomoże, to trzeba przełączniki wylutować, rozebrać w drobny mak i przeczyścić, upierdliwa mechaniczna robótka, serwisy RTV nie chcą tego robić bo to czasochłonne, policz sobie kilka godzin dłubaniny po ok min 50zł za godzinę .... jesteś gotów tyle zapłacić za naprawę ?

Pozostaje naprawić samodzielnie albo sprzdać za grosze - kupi ktoś kto kosztu własnej pracy nie liczy i sobie sam naprawi.

Za 1000zł to na pewno kupisz wzmacniacz bez porównania lepszy, może nie w wyglądzie vintage, bo za vintage dziś niektózy każą sobie słono płacić, ale ze 20 lat młodszy i znacznie lepszy to na pewno kupisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez bc_leszcz Zobacz posta
              Tam nie ma żadnych porzekaźników, .
              A to na zdjęciu w prawym dolnym rogu, w przezroczystej obudowie, to wg ciebie co, jak nie przekaźnik?

Skomentuj

Czaruję...
              X