Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz Aikido

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedwzmacniacz Aikido

Do kolegów "fachowców od lampowców"
    Złożyłem układ, odpalony działa pięknie. Napięcie anodowe 250 v lampy: wejście 6n1p z prądem ok 4,5 mA, i 6n6p na wyjściu z pradem ok 14 mA. W moim układzie nie chce mi się przerabiać wzmacniacza na typową końcówkę mocy bez potencjometru, a potencjometr przenosić do preampa. Co za tym idzie na razie układ nie ma potencjometru. Und hier ist der Hund begraben. Wzmocnienie całego układu jest ok 15 krotne. W zestawieniu z moim wzmacniaczem (klon e450) zbyt duże. Najprostrzym rozwiązaniem jest wrzucenie dzielnika na wejściu i po robocie, ale czy najlepszym to nie wiem. Może jakies modyfikacje w samym układzie, żeby tak zejść maksymalnie do 6-7 krotnego wzmocnienia bez pogorszenia jakości, bo w sumie na 2 v rms wejściowego ma to ok 0,15 %thd. Jeżeli ktoś coś to z góry dziekuję. Pozdrawiam.

Wrzuć schemat. Oryginalny Broskie czy jakaś mutacja?
    Pomysł uniwersalny:
    1. Zamienić 6n1p na ecc82 (wzmocnienie spadnie o ok. połowę, pamiętać o zmianie nóżek żarzenia)
    2. Wpiąć sprzężenie zwrotne- zmniejszy wzmocnienie dowolnie a przy okazji poprawi parametry wyjściowe
    Last edited by jjurek; 22.01.2025, 18:00.

Skomentuj

e3794117f4e9edeeff6d36cdfbc7b494_1737574365.jpg
      Schemat
      e3794117f4e9edeeff6d36cdfbc7b494_1737574365.jpg

Skomentuj

https://diyaudio.pl/i/22739/e3794117...1737574365.jpg

Skomentuj

Nie groma nie umiem wstawiać obrazków inaczej niż link do galerii.

Skomentuj

Wymień wszystkie lampy na ECC82, 6sn7 (mu=ok. 17) lub ostatecznie 6n6p ( mu= ok. 25). Będziesz miał najmniejsze mozliwe wzmocnienie bez innych kombinacji. 6n1p ( prawie ecc88) ma wzmocnienie napięciowe ok.30- dużo. Najmniejsze wzmocnienie miałbyś z lampami 6080 ale to prądożerne olbrzymy. Ustaw prądy dla każdej lampy i będzie OK. Tańsza opcja ( jeśli nie masz w szufladzie potrzebnych lamp ) to sprzężenie.
            Last edited by jjurek; 22.01.2025, 20:56.

Skomentuj

W szufladzie mam tylko 6n2p. Muszę porównać charakterystyki. A sprzężenie to chyba ktoś by musiał mi podpowiedzieć jak to zrobić. Pozdrawiam

Skomentuj

Już widzę, że 6n2p się nie nada.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                  Już widzę, że 6n2p się nie nada.
                  Bo to ruski odpowiednik ecc83- mu ok. 100. Co do sprzężenia- obejrzyj schemat np. Matisse preamp.

Skomentuj

No dobra ogarnięty temat. 3,3 kOhm od wyjścia do siatki lampy wejściowej zminiejszyło wzmocnienie do 6 krotnego. Co jeszcze lepsze poziom THD zmniejszył się do 0,04%. Dzięki za podpowiedzi. Tematu nie zamykam bo może jeszcze jakieś pomysły się urodzą. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                    X