Witam Wszystkich Serdecznie, poszukuję transformatora do starego rafia bo mój buczy i grzeje się . Zmierzyłem że z 230V sieciowego robi 9V DC ale nie wiem jaką ma moc , brak na nim jakichkolwiek oznaczeń . Może ktoś podpowie gdzie kupię taki żeby działał ki w radiu
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Transformator 230V/9V DC
Collapse
X
-
Wszyscy witają serdecznie.
Transformator transformujenapięcie, ze zmiennego (ang. AC, alternating current), na napięcie zmienne, podwyższone albo obniżone, niezmienione (w celu separacji galwanicznej). Zależnie od potrzeb. Trafo, tu rzuciłem żargonem, nie daje napięcia stałego DC (ang. direct current).
Tak więc tak:
- to co buczy jest wewnątrz czy na zewnątrz urządzenia?
- model, firma?
- buczy, bo buczał zawsze, czy dopiero zaczął buczeć?
- popatrz, np. na wikipedii "Użycie kursywy". Punkt polecany.
- posłuchaj ACϟDC. Punkt nieobowiązkowy. Zespół nie rozwikła zagadnienia, ale dostarczy miłych wrażeń. Jeśli pójdzie w gust.
- 1 lubię
-
Nie jestem elektronikiem tylko totalnym laikiem z multimetrem. Do radia prowadzi kabel zasilający który wchodzi w urządzenie wyglądające jak transformator , i to urządzenie w miarę czasu podłączenia do produ buczy po nocy dość głośno , znalazłem na nim oznaczenie TL-48-138, mierząc multimetrem na wyjściu pokazuje 16,5, jak przestawię multimetr na poniar dc to 9
Skomentuj
-
To mamy przyczynę. Buczy, bo każesz mu pracować po nocy.
Hm, TL-48-138, wyskakuje lokomotywa. Widzisz ten transformator? Rdzeń, uzwojenie? Da się go dotknąć? Tylko nie paluchami, jeśli jest zasilony! Czy oprócz transformatora są jakieś elementy, chodzi mi o takie, które z AC robią DC? A multimetr może kłamać. Zrób zdjęcie, będzie łatwiej.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Ciężka robota. Mam na myśli wysłanie zdjęcia na diyaudio.pl. Brawo.
A samo foto... niestety wyjaśnia niewiele. Ciepły? Taki typ. Nie wygląda na przegrzanego.
Kierunki działań:
1. Buczy, bo jakiś element drga, wibruje... Sprawdź, czy lekuchne uderzenie wkrętakiem coś zmienia? Jakieś przesunięcie karkasu (to ten białawy plastik) pomaga?
2. Szukamy transformatora na zamianę. Trzeba potwierdzić, że daje 16,5 V AC, określić moc, dopasować wymiary, umieć wymienić.
3. Szukamy zastępującego zasilacza zewnętrznego dającego napięcie stałe. Tego jest mnóstwo. Ale tak jak wyżej, potrzebne parametry. Będziesz wiedział gdzie podłączyć?
Zapowiada się, że pobijemy Na Dobre I na Złe, albo i Klan.
Skomentuj
-
Spróbuj odczytać dane elementów:
- kondensatora elektrolitycznego, to niebieski walec obok strzałek, które dorysowałeś. Chodzi o jego napięcie dopuszczalne.
- elementu z 3 nogami, przymocowanego śrubką do radiatora, obok kondensatora.
Napięcie powinieneś mierzyć w punktach wskazanych przez niebieskie strzałki.
Last edited by hi-fi; 10.02.2025, 23:45.
- 1 lubię
Skomentuj
Skomentuj