Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana zakresu niskich częstotliwości we wzmacniaczu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana zakresu niskich częstotliwości we wzmacniaczu

Witam,
    Do niedawna byłem posiadaczem pewnego wzmacniacza, który zasadniczo grał pięknie ale miał niestety jedną wadę która niestety go zdyskwalifikowała w moich oczach. Mianowicie nie schodził na niskie częstotliwości tak jak tego oczekuję, nie było tego uderzenia w momentach. Generalnie barwa instrumentów, gitary basowej czy perkusji była ok ale tam gdzie powinna zatrzęść się podłoga było jedynie tupnięcie nóżką. Czy jest możliwość zmiany częstotliwości granicznych żeby wzmacniacz schodził niżej ale jednocześnie nie zmieniając jego ogólnego brzmienia? Znalazłem na internetach taki sam wzmacniacz z jednym martwym kanałem i może to by była fajna okazja żeby coś z nim pokombinować.

Zamieszczone przez Fittipaldi87 Zobacz posta
    ..... powinna zatrzęść się podłoga .....
    Zatrząść, Fittipaldi87, Żeby zatrząść podłogą wystarczy wymienić ją na elastyczniejszą

Nie jesteś już posiadaczem tego urządzenia? To w czym rzecz?

Wzmacniacze projektowane są "na styk" i niczego konkretnego przeróbkami nie udziobiesz. Wiesz, że o parametrach i jakości reprodukcji dźwięku decydują głośniki?

Skomentuj

Tak, dokładnie to miałem na myśli. Czyli nic nie wskóram przeróbkami? Jeśli chodzi o kolumny to testowałem wzmacniacz z różnymi i było tak samo. Wzmacniacz który posiadałem był w oryginale i nie chciałem ingerować, a mogę mieć za ułamek ceny egzemplarz w którym i tak trzeba grzebać. Jeśli da się poprawić to zejście ja chętnie spróbuję.

Skomentuj

Od dołu nie ma większych problemów. Trzeba zwiększyć pojemność kondensatorów: wejściowego i w sprzężeniu zwrotnym. No i jeśli jest tam jakiś preamp, to tam też pewnie trzeba by zwiększyć kondensatory we/wy.
        Dobrze byłoby sprawdzić jakie pasmo ma teraz.

Skomentuj

Ok, generalnie jestem zielony w tych sprawach i mogę się mylić ale żeby sprawdzić pasma trzeba będzie podłączyć wzmacniacz do oscylatora tak?

Skomentuj

Czaruję...
          X