Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica - prosze o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica - prosze o pomoc

Witam
    Ostatnio posatnowiłem zbudowć sobie kolumny ale nie wiem jak włączyć zwrotnice. Dokładniej chodzi o to że posiadam dwa głośniki alpharda (nisko - LW80H82 i wysoko tonowy DT-101;może i złomy ale do nagośnienia 10 m kwadratowych wystarczą :)). Oba maja impedancje po 8 Ohm, i tu zaczynaja sie schodki :((. Jeśli połącze je szeregowo będe miał 16 Ohm-owy opór jednej kolumny (troche nie efektownie ), jeśli równolegle będzie po 4 Ohm-y na kolumnie. Tylko na zwrotnicy jest:
    - wejście od wzmacniacza : " + " i '' - ''
    - wyjście na bass: " + " i " - "
    - wyjście na tweeter: " + " i " - "

to jak mam je połączyć rownolegle czy szeregowo z zwrotnicą ?????????

Czy może o to chodzi że jak kupie zwrotnice 4 Ohm to opór kolumny będzie 4 Ohm
    a jak kupie 8 Ohm to będzie już 8??

Troche poplątałem, co nie??

Bardzo prosze o pomoc, z góry dzieki za odpowiedzi
    pozdrawiam NERO

nero-ps, stary nić prostrzego...kup zwrotnice 4 ohm-ową, i podłącz głośniki równolegle. Poprostu plus do plusa, a minus do minusa. to jest proste jak *** :PPP

Skomentuj

nero-ps, chcesz 4 głośniki pod 1 zwrotnice podłączyć ?
      czy może masz 2 zwroty ?

Skomentuj

Dzieki wogóle że sie ktoś zainteresował moją prośbą . THX
        mam do podłączenia dwa głośniki wysoko i niskotonowe pod jedna zwrotnice.

Już mam zwrotnice (40-250W. 4 Ohm) dwukanałową (wysokie + niskie ), Ale czy jak wepne niskotonowy do wyjść (+ i -) na zwrotnicy, i wysokotonowy do wyjścia (+ i - ) na zwrotnicy to jaki będzie opór kolumny?

Takie podłączenie to ani równoległe ani szeregowe (no chyba zę sie myle!!)
        połączenie równoległe rozumiem tak że łącze : :" + "(niskotonowego) do " + " (wysokotonowego),
        a szeregowe to normalnie " + " i " - "
        ale jak głośniki wepne do zwrotnicy (odpowiednio Tweeter i Bass) to co to za połączenie ??

sorka żę katuje Was takimi pytaniami i THX za cierpliwość i odpowiedzi.

Skomentuj

Radze najpierw poczytać arty na stronie głównej :)
          w szczególności te o łączeniu głośników i o zwrotnicach :)
          Nieco lipne to rozwiązanie, ale najpierw połącz głośniki równolegle (patrz arty)
          a potem podłącz niskotonowe pod wyjście dla niskotonowego, a wysokotonowe
          pod wyjście dla wysokotonowego.

Skomentuj

Czaruję...
          X