Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 Nie działa !!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA7294 Nie działa !!

Witam !! Układ grał wszystko wporządku tylko jak dotkłem TDA to zacharczało w głosniku i koniec ale nie jestem pewien czy akurat w tym momencie jak dotkłem wiec nie jestem pewien czy to przez to !
    Objaw jest taki ze jak włącze wzmacniacz to głosnik buczy a jak zmienie faze to głosnik sie wychyla raz w przód raz w tył i buczy sinusoidalnie
    Niema róznicy czy sygnał jest podpiety czy nie !
    Wzmacniacz jest TDA7294 MONO 100W by IREK !!!!
    Co sie mogło spalic ?? Zasilanie jest za kondami równe wynosi około 31.4 V=
    Doradzcie coś !!

przeskoczyla iskierka z palca-naelektryzowany,scalak padl.

Skomentuj

TDA7294 !!

Tez tak podejrzewałem ale czy napewno ??
      Jak sprawdzic taki TDA 7294 np. na których nóżkach, bo pewnie musi byc jakies napiecie albo cos tak ??
      Możliwe ze od konda bo jest tam elektrolit i rozładował sie namój paleci poszło na TDA moze tak byc ale czy to taki objaw będzie jak przełanczam faze raz buczy a jak przełacze o 180stopni to sie wychula i buczy tak sinusoidalnie !!
      ?????????hmmm ??!!

Skomentuj

wychyla sie? stael na wyjsciu,jak spalisz glosnik to daj znac.

Skomentuj

No nie bardzo smieszne to jest !! Nimam pojecia co to moze byc wiec sie pytam a nie puszczam go na głosnik tylko włączyłem na 3 sec, to co jest zrąbane ?? TDA ??

Skomentuj

wymien kostke zapachowa w ubikacji ,jak niepomoze to przeczytaj pierwszy moj post.

Skomentuj

Haaa dowciapniś :)
              No dobra :P Wyminie to TDA7294 jak to bedzie to , to RESPECT :P
              A jeszcze jedno pytanie do radiatora mam podpiąć co mase , skąd ja pociagnąć ??
              Tylko nie z ubikacji ,prosze !!

Skomentuj

Masa sama się podłączy :P jak tylko przykręcisz do radiatora kostke bo obudowa jest połączona z masą.

Skomentuj

na obudowie scalaka(oczywiscie tej metalowej,z tylu ) jest MINUS.
                  odizoluj go od radiatora,a masa sie sama niewezmie z powietrza,ja bym jej poszukal w transformatorze :>

Skomentuj

Heh Tasior, mój błąd :/, oczywiście jest minus, troche późno już ...

Skomentuj

Musisz kostke zmienic. Izolacja podkladkami od radiatora wymagana, jak i pasta silikonowa.
                      Nie pisze sie "dotklem".

Skomentuj

No wiem na szybko pisze :)
                        A co moze byc upalone w zasilaniu pomocniczym jak na nóżkach układu TL 7 i 8 jest 6.68V a nie 12 V ??

Skomentuj

stabilizatory zapewne 7912 i 7812

Skomentuj

a które to sa te stabilizatory ?? Diody zenera te dwie ?? A jest mozliwosc ze mostek jest spalony i daje za słabe napiecie ??
                            Acha i jak sprawdzic diody zenara ?? Jak jest spalona to bedzie buczec na opcji Buzzer ??

Skomentuj

Diody mogą być popalone na zwarcie - wtedy masz zwarcie (i buzer piszczy) we wszytskie strony albo na rozwarcie (miernik pokazuje nieskończoność). Dioda Zenera w kierunku przewodzenia zachowuje sie jak zwykła prostownicza i na mierniku pokaże Ci jakies 600mV a w kierynku zaporowym bedzie więcej, zależy na jakie napięcie jest dioda

[ Dodano: 2006-06-01, 15:21 ]
                              Zamieszczone przez Viper
                              stabilizatory zapewne 7912 i 7812
                              Jeżeli to jest wzmacniacz http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...=tda+7294+irek
                              to na schemacie: http://www.motoman.piwko.pl/sub/schemat.gif
                              można zauważyć ze nie ma stabilizatorów scalonych na napięcia ujemne i dodatnie tylko budżetowe stabilizatory na diodach zenera i rezystorach (zasilają tylko filtr aktywny-mały pobór prądu)

Skomentuj

Czasem gdynie ma polowy napiecia symetrycznego w przedwzmacniaczu, do koncówki mocy dostaja się różne śmieci , nawet stałe (zależnie od aplikacji), więc głosnik lekko szumi, trzeszczy i buczy przy tym niekontrolowanie wyskakując to d przodu to do tyłu. Ciężko jeśli nie masz łyknięte trochę elektroniki. Jesli te śmieci końcówka "nieopateznie" wzmocni bo dostanie prawidłowe zasilanie i nie jest zabezpieczona to pssssss.

Skomentuj

Ze co ??
                                  Bawie sie tym teraz i zobacze a czy napiecie 6.68V moze byc spowodowane spaleniem jakis kondów albo diód czy moze rezystorów ??

Skomentuj

Wszystkiego co wymieniłeś ...

Skomentuj

A mam pytanie jezeli spalił by sie elektrolityczny kondesator to napecvzniał by , wybychł, rozlał ??
                                      czy jak moze sie spalic i nie bedzie nic wiedac ??

Jeden kondensator elektrolityczny który ma miec 4,7uF ma 4,31uF a drugi 4,95uF wskazanie na mierniku zakres 20uF
                                      Czy sa one spalone ?? Czy to od zakresu taka rozbierzność ????
                                      PILNE !!!!!!!!!!!!

Skomentuj

taka rozbierznosc ...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X