Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Walek z impedancja ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Walek z impedancja ?

Kupilem wzmacniacz Yamaha AX-870 wszytko super zadowolony ,ale wlasnie dzis zajrzalem sobie w instrukcje roznych modeli Yamah i doszedlem do wniosku ze to perpetum mobile pobieraja mniej niz mialby oddawac w 4 om ,ale zauwzaylem ze w instrukcji RMS minimum output power 20Hz-20KHz jest podda tylko dla 110W / 8 om i 130W / 6 om nie ma tam wzmianki o 4 om , wnowszych modelach jest tak samo z tym ze maja na obudowie z tylu przelacznik impedancji ustawieni 1.= 4-8 om speakers ustawienie 2.= 6-12 om speak. a wiec czy mam rozumiec ze moja Yamah ktora takiego przelacznika nie posiada nie moze pracowac z kolumnami 4 om ,choc aktualnie na takich chodzi ale wiadomo ze bedzie grala tylko przeciazam lekko wzmacniacz w ten sposob , moj kolega mial model AX-750 w ktory jest identyczna sytuacje jak u mnie i rozmawialismy przed miom zakupem i ani razu nie zostal podjety temat ze 4 om nie mozna do niej podpinac nawet chyba wspominal ze mu to kiedy gralo na 4 om , nie wiem pomozcie!!!!
    Czy ten model rzeczywiscie przystosowany jest tylko do min 6 om , bylby to mala porazka :(

[ Dodano: 2004-09-29, 15:10 ]
    jeszcze jedno , w instrukci w opisie Dynamic Power per chanel jest wpomniane o mocy 8/6/4/2 om a takze w Din standard Output Power per Channel (europe mode only) podaja :
    (4 ohms 1 KHZ 0,7% THD)......185W a wiec jak to rozumiec moc DIN i muzyczna podana dla 4 om a RMS nie??

winikało by z tego, że niby wzmacniacz może pracować przy 4 omach, ale czytając co niektóre opisy sprzętu Yamahy w prasie, to wspominają tam że są to produkty znamionowo na 8 omów. Sam nie wiem o co im chodzi, to chyba jakaś dziwna polityka.

Skomentuj

Nie martw sie na zapas jesli wzmacniacz dziala to jest wszystko w pozadku! A zostaw tajemne sztuczki z okreslaniem mocy RMS, DIN, AES, PMPO tym co je wymyslaja.
      Wiekszosc kolumn renomowanej firmy B&W jest 4 omowa mimo ze producent wyraznie pisze ze sa to kolumny 8omowe! Klopot moze byc tylko w przypadku kiepskich amplitunerow.

Skomentuj

czyli podejrzewasz ze wzmacniacz tej kalsy sam by sie wylaczyl jakby bylo cos nie tka podpiete ??
        Wogole to kupuje w tej chwili kolumny duze podlogowki i jestem na etapie wyboru, wiec dobrze byloby miec pewnosc czy powinienem odrzucic modele o impedancji 4 om lub 4-8 om lub 4/8 om , a wziasc pod uwage tylko te 6 i 8 om ?????
        Niepokoi mnie tylko ten napis stylu na obudowie przy zaciskach : speakers A or B 6om MIN oraz A+B 12 om MIN ??? co o tym myslicie , instrukcja wyglada w specyfikacjach identycznie jak model 892 tylko 892 ma ten zasrany przelacznik impedancji w instrukcji takze uwzgledniony ,ale to na koncu w specyfikacjach powinni podac ze wzgledu na niego moc RMS dla 4 om a nie podaja tak jak w mojej hmmm???

Skomentuj

DIN to chyba jakać niemiecka norma, powinieneś poszukać co w niej jest. Może chodzi w niej o wyznaczenie mocy wzmacniacza przy obciążeniu 4 omów?? tak dla porównania z innymi wzmacniaczami, żeby nie było że jedne są mierzone przy 4 inne przy 8 itd... a jeśli wszystko działa to po co się przejmować?
          pozdro.

ps. Chyba tu chodzi o namotanie klientowi w głowie, żeby słuchał porad sprzedawcy w autoryzowanym salonie :)

Skomentuj

no nie dokonca ,wiadomo ze glosniki o nizszej impedancji niz dopuszczala beda chodzic na wzmacniaczu tylko wzmacniacz bedzie bardziej dociazony i bedzie sie bardziej nagrzewal co dla niego nie jest dobre

Skomentuj

Czaruję...
            X