Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 100W Hi-Fi !

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 100W Hi-Fi !

Witam!! Mój kolega ma taki problem, złożył wzmacniacz i po podłączeniu napiecia bezpieczniki strzelają i niema pojecia jak go uruchomić !
    Możecie rzucic okiem na ten schemat czy on jest dobry.
    Pozdrawiam :P

[ Dodano: 2006-06-09, 16:32 ]
    A tu link : http://www.elektroda.net/download/dw...iFi%20100W.pdf

Ogólnie nie jest to dobry wzmacniacz. Jezeli wybija bezpieczniki to na 90% przebite są darlingtony BDV,TIP (to co zastosował w aplikacji). Jezeli ubite są tranzystory końcowe momentalnie uszkadza się TDA7250.

Skomentuj

Kolega na elektrodzie napisał ze trzeba tego wzmaka urochamiać bez obciążenia , to znaczy ze trzeba bez głosników odpalić ??

Skomentuj

Jakie jest napięcie zasilające? Poza tym każdy kto miał ten wzmacniacz narzekał że są z nim cyrki. Radze nie przekraczać +-40V ,wogóle to lepiej dać se siana z tym badziewiem.

Skomentuj

NIewiem ale sie dowiem i napisze jakie jest napiecie ale chyba z 40 V niema :)
          Hehe no ale jak chłopak juz w to sie wpakował to juz jakos to trza zrobić !! Prawda . A to co wczesniej pisałem ze wlaczać bez obciazenia to moze byc przyczyną ??

Skomentuj

Witam
            Odpisałem już na elektrodzie , w opisie jeszcze jest błąd : mają być zworki na J1 i J3 , w sumie to trzy razy mi się palił przy załączaniu z podłączonymi głośnikami , w momencie gdy zacząłem go odpalać bez podłączonych głośników nie miałem już z nim problemów , zasilałem go z +/- 40V , dobrą cechą jest to że ma dobre zabezpieczenie przeciążeniowe , do pewnego momentu dajemy czadu póżniej jak nożem uciął aż do chwili gdy zmniejszymy sygnał lub ponownie odpalimy.
            Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
            X