Witam
Mialem (bo tak juz mozna powiedziec) wzmacniacz samsunga MQ-1310A.
Jest to wzmacniacz na 2 koncowkach STK4044XI, ktore daja ok 100W na 8 Ohm.
Siedzi w nim trafo 440W, napiecia jeszcze nie mierzylem ale chyba mozna
wywnioskowac z mocy wyjsciowej.
Tutaj opis usterki, ten akapit mozecie pominac jezeli zalezy Wam na czasie :)
Niestety przychodze pewnego razu do domu i wzmacniacz nie chce wyjsc ze stanu
czuwania (zostawilem go wlaczonego jak zawsze, moze jakies przepiecia byly w domu jak mnie nie bylo), wogole nie raguje na przycisk, swieci sie jedynie lampka STANDBY, przy probie wlaczania z pilota reaguje tak samo na kazdy przycisk na pilocie - albo wogole, albo wariuje diodami, albo beeper ktory byl w srodku przechodzi na piszczenie, czasem slychac przelaczanie przekaznikow (tego od wlaczania zasilania i tego od opozniania wlaczania glosnikow)...wnioskuje ze usterce ulegl ten caly cyfrowy uklad sterowania, rzelaczania zrodel itp, mam nadzieje ze koncowka jest jeszcze dobra.
Przechodzac do sedna nie wiem co teraz zrobic.
Wiecie moze gdzie w internecie znajde serwisowke do niego ?
mam plan zeby z jednego z wejsc podpiac sie bezposrednio pod koncowke mocy.
Drugie wyjscie to wykorzystac te trafo 440W i potezny radiator do budowy czegos
nowego, moze nawet lepiej mono, i co tutaj proponujecie ?
Slyszalem o wzmacniaczach IRKA i JANKA oraz HEXFET, HOLTON (nie wiem czy dwa ostatnie to to samo), gdzie znajde schematy tych wzmaczniaczy ale nie wersji typu 100W
tylko przynajmniej 250W @ 4 Ohm ?
trzecie wyjscie - zastanawiam sie nad zakupem wzmacniacza DIY od ktoregos z forumowiczow lub allegro, porsilbym Was wiec o oferty.
pozdrawiam
Mialem (bo tak juz mozna powiedziec) wzmacniacz samsunga MQ-1310A.
Jest to wzmacniacz na 2 koncowkach STK4044XI, ktore daja ok 100W na 8 Ohm.
Siedzi w nim trafo 440W, napiecia jeszcze nie mierzylem ale chyba mozna
wywnioskowac z mocy wyjsciowej.
Tutaj opis usterki, ten akapit mozecie pominac jezeli zalezy Wam na czasie :)
Niestety przychodze pewnego razu do domu i wzmacniacz nie chce wyjsc ze stanu
czuwania (zostawilem go wlaczonego jak zawsze, moze jakies przepiecia byly w domu jak mnie nie bylo), wogole nie raguje na przycisk, swieci sie jedynie lampka STANDBY, przy probie wlaczania z pilota reaguje tak samo na kazdy przycisk na pilocie - albo wogole, albo wariuje diodami, albo beeper ktory byl w srodku przechodzi na piszczenie, czasem slychac przelaczanie przekaznikow (tego od wlaczania zasilania i tego od opozniania wlaczania glosnikow)...wnioskuje ze usterce ulegl ten caly cyfrowy uklad sterowania, rzelaczania zrodel itp, mam nadzieje ze koncowka jest jeszcze dobra.
Przechodzac do sedna nie wiem co teraz zrobic.
Wiecie moze gdzie w internecie znajde serwisowke do niego ?
mam plan zeby z jednego z wejsc podpiac sie bezposrednio pod koncowke mocy.
Drugie wyjscie to wykorzystac te trafo 440W i potezny radiator do budowy czegos
nowego, moze nawet lepiej mono, i co tutaj proponujecie ?
Slyszalem o wzmacniaczach IRKA i JANKA oraz HEXFET, HOLTON (nie wiem czy dwa ostatnie to to samo), gdzie znajde schematy tych wzmaczniaczy ale nie wersji typu 100W
tylko przynajmniej 250W @ 4 Ohm ?
trzecie wyjscie - zastanawiam sie nad zakupem wzmacniacza DIY od ktoregos z forumowiczow lub allegro, porsilbym Was wiec o oferty.
pozdrawiam
Skomentuj