Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz do suba - brzęczenie much w głośniku ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz do suba - brzęczenie much w głośniku ??

Witam.
    Niedawno nabyłem wzmacniacz do subwoofera firmy McVoice pochodzący z aktywnego subwoofera As 10. Moc jaką podaje producent to 180 W rms (zakładam że przy 4 Ohm).
    Do tej pory nie zwracałem uwagi na dziwne dźwięki wydobywające się z głośników, gdyż posiadałem jedynie Alphardy LW 1200. Ale nabyłem Visatona W300S w wersji 8 Ohm i zacząłem się bać o mój głośnik.

Zasadniczo bas wydobywający się z subwoofera jest prawidłowy. Sam wzmacniacz ma regulację odcięcia częstotliwości w przedziale 50-250 Hz. I tu pojawiają się pierwsze problemy. Regulacja jest bardzo dziwna. Albo słychać tylko pomruki, albo subwoofer wchodzi na wysokie tony - przebija się góra. Przypuszczam że filtr dolnoprzepustowy jest marnej jakości.

Druga sprawa to brzęczenie w głośniku. Z odległości nawet mniej niż jednego metra nic już nie słychać, ale gdy przybliży się do głośnika to wyraźnie możne usłyszeć jakieś brzęczenie. Mogę je porównać do brzęczenia muchy, ale w rytm pracy głośnika. Na pewno nie jest to wina głośników. Co moze być przyczyną ?? Dodam że nie pomaga regulacja częstotliwości odcięcia.

mcvoice? wydaje mi sie ze to jest kupa a nie wzmacniacz...

Skomentuj

wszystko jest raczej jednym z aspektów posiadania wzmacniacza wyjątkowo niskiej klasy... :/
      Moc pewnie też grubo przesadzona - podejrzewam że tam siedzi TDA

Skomentuj

To jaki wzmacniacz polecacie dla mojego Visatonka W300S ?? Tamten kupiłem bo było tanio. Sam raczej nie poskładam, ale gdyby mi ktoś zaoferował jakiś solidny i nie za drogi wzmacniacz to może się skuszę. Czy ktoś z Was jest w stanie coś takiego wykonać ??

Skomentuj

tzn ile masz na niego kasy ?
          masz tak naprawde 2 wyjścia:
          -matronix - tanio
          -Irek - dobrze ;]

Skomentuj

matronix tanio? czy ja wiem, 2XTDA mysle ze taniej wyjdze kupic u Irka i dorobic panel samemu i dokupic transformator, no ale to chyba nie do tego glosnika :)

Skomentuj

tda bym nie stosowal wogóle...
              matronixy są na tranach i to zupełnie inna klasa niż tda.

Skomentuj

Kasy będę miał tyle, ze ile ud mi się to barachło sprzedać - 200-250 pln. Ale to i tak nie teraz... Czy jest możliwe uszkodzenie głośnika takim lipnym wzmacniaczem ?? Szkoda by było !!

Skomentuj

Zamieszczone przez mag2211
                  Czy jest możliwe uszkodzenie głośnika takim lipnym wzmacniaczem ??
                  jak na przesterze będziesz jechał lub stałego dostanie na wyjściu to jasne...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    matronixy są na tranach i to zupełnie inna klasa niż tda.
                    czyli glupote zrobilem ze kupilem od irka 2XTDA?,
                    lepiej bylo kupic w matronixie np. WST200P? bo cenowo to w sumie podobnie wychodzi, moze tda pare zł taniej

Skomentuj

więc wg Ciebie scalak typu tda jest lepszy/porównywalny z tranami ? :|

Skomentuj

no to czemu tak polecacie wzmacniacze na TDA skoro za pare zł wecej mozna miec matronixa na tranzystorach,
                        wzmacniacz od irka 2Xtda 120zł + radiator ok 10zł + transformator ok 70 + panel + inne pierdolki ok 30zł razem ok. 230zł(napewno mozna tez ciut taniej), a matronixa o mocy 200W RMS przy 4 ohmach mozna miec za 250...

[ Dodano: 2006-09-10, 18:45 ]
                        mowicie ze jakosc wykonania gorsza, no ale jak ma grac lepiej wiec co za roznica, przeciez zadko sie zaglada do srodka subwoofera

Skomentuj

Irka konstrukcje są niemal pancerne,nawet laik nie ma szans coś uwalić.Natomiast z matronixem swego czasu były pewne jazdy,pożary.Stąd taka a nie inna opinia.

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
                            skoro za pare zł wecej mozna miec matronixa na tranzystorach,
                            te pare zł to w tym przypadku 100zł bo taka jest różnica między matronixem 200w z przesyłką , a panelem na mostku tda zrobionym samemu z wykorzystaniem modułu Irka.
                            te 100zł to w tym przypadku 50% więc niemało, a nie pare zł, tym bardziej żę nie każdy chce lub może tą kase dołożyć.
                            Oba te wzmaki są budżetówkami - nie ma co się oszukiwać, jednak te Irka są profesjonalnie wykonane i zaprojektowane, a matronixy są bardzo amatorskie...

Skomentuj

TDA jest po prostu tani, prosty i maly a dlatego popularny. Jak sie spali to wymienia sie kostke TDA i juz gra a jak Ci sie spali tranzystorowiec to dopiero problem!
                              Moj modul wzmacniacza ma system autowlaczenia o ktorym matronix moze sobie pomarzyc. Wiec jak porownac moduly o zupelnie innych mozliwosciach? Porownaj moj modul z mostkiem TDA z carton audio.
                              Wersja modulu bez przekaznika i trafa czuwania kosztuje tylko 105zl a uklad nadal zachowuje funkcie autowlaczenia/wylaczenia.
                              W planach mam tani wzmak do suba na tranzystorach (ok 150W).

Skomentuj

ja nie mowie ze twoj jest zly, mi sie podoba wykonanie, chociaz jeszcze go nei slyszalem :), tylk ktos tu powiedzial ze tranzystory to calkiem inna klasa, bez porownania z TDA,
                                no ale jak mozna przez nie dom stracic to juz wiem dlaczego te matronixy sa takie "tanie" :)

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
                                  no ale jak mozna przez nie dom stracic to juz wiem dlaczego te matronixy sa takie "tanie" :)

oj juz nie przesadzajcie bo glupoty gadacie....

Skomentuj

to taki zort byl

Skomentuj

Czaruję...
                                    X