Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA 7294 - temperatura

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA 7294 - temperatura

Do jakiej temperatury nagrzewa się układ TDA7294.
    Właśnie poskładałem mój pierwszy wzmacniacz na tym układzie i wydaje mi się że coś za bardzo się grzeje. Po około 3 minutach radiator jest dość cieplutki ale nie parzy. Spokojnie można go dotknąć.
    Testowany na LW800 4ohm.
    Zasilany 2x26V-200VA - po wyprostowaniu daje to 2x37V.
    Docelowo ma napędzać 2 głośniki LW800 8ohm połączone równolegle.

Do 150 st. C i się powinien wyłączyć ,ale w zależności od wersji się wyłączy lub pójdzie z dymem :P. Lepiej nie dopuścić do 150 st.
    Daj jakiś wentylator na radiator,pomoże.

pozdro

Skomentuj

Jeśli radiator nie parzy jest jak najbardziej OK.

Miałem kiedyś wzmacniacz na 7294 i po długim głośnym graniu radiatory miały około 100C, z układem nic się nie działo.

Skomentuj

niedawno dałem posta o mostku TDA i tam też była rozmowa o mocnym grzaniu.
        W sumie także zauważyłem że przy dłuższym mocnym graniu radiatory miały 80stC i już nie wzrastało, czyli było stabilnie.
        pozdro

Skomentuj

Osobiscie mam wzmaka na tda z wentylatorkiem ale wlaczam go dopiero na przy bardzo glosnym i dlugim sluchaniu (kiedy oddaje z siebie ok. 70W). Przy normalnej pracy radiator osiaga jakies 60-70 stopni.

Skomentuj

przy tym napieciu na tym obciazeniu osiagasz z niego przeszlo 110W, lekko przeginasz.

Skomentuj

No raczej kolo 90W - spadki napiec w zasilaczu przy max mocy - powiedzmy 5V. Powinien spokojnie wytrzymac.

Skomentuj

Ciekawe a ja myślałem że wzmak grzeje się najbardziej przy 1/2,1/3 mocy a nie przy graniu na full, no chyba że jest przesterowany.

pozdrawiam!

Skomentuj

Ale jak bys spojrzal do noty katalogowej to bys zobaczyl ze przy +/-27V 4ohm najbardziej grzeje sie przy mocy wyjsciowej ok 40W a przy zasilaniu +/-30V max grzania jest juz przy 50W. Wiec jesli u niego zasilanie jest ok +/-33V przy mocnym graniu to max mocy oddawanej w postaci ciepla bedzie przy ok. 60-70W... a to jest juz dosc mocne grzanie. Ale jesli osiaga 80 st.C to jest git. Gdyby mogl gotowac wode na herbate to byloby juz gorzej...

Skomentuj

Właśnie przeglądałem noty katalogowe i chodzi mi o sprawność zależnie od wysterowania.

pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                    X