Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmak z allegro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rezystancja termiczna radiatorów podana jest zazwyczaj przy założeniu powierzchni czarnych i pionowym ustawieniu radiatora. Jeżeli radiator jest zamontowany w ten sposób, że powierzchnia chłodząca będzie pozioma, wówczas rezystancja termiczna wzrasta o ok. 20%, a jeżeli powierzchnia promieniująca nie byłaby czarna lub matowo oksydowana, ale biała, to rezystancja termiczna wzrosłaby o ok. 15%. Tu należy zwrócić uwagę, że radiatory, które są oferowane w różnych kolorach maja też odpowiednio różne rezystancje termiczne.
    No sluchaj w gruncie rzeczy autor strony nie napisal nic. O tym ze jezeli zebra ulozymy poziomo ... to chyba kazdy wie badz wydedukuje.
    Natomiast stwierdzenie
    a jeżeli powierzchnia promieniująca nie byłaby czarna lub matowo oksydowana
    Raczej napewno nie odnosni sie do koloru tylko jest to skrot myslowy do anodyzowania podczas ktorego aluminium (radiator) pokrywany jest cienka warstwa tlenku glinu.
    Wiec stwierdzenie ze czarny lepiej oddaje cieplo jest bez sensu. I lepiej nie malowac akwarelkami radiatora

Skomentuj

Odnośnie tematu,wysłałem zapytanie do sprzedawcy i myślę że szybko będe wiedział na czym ta końcówka jest zrobiona.Po cichu myślę że jest ona do chińskich subów,spotkałem się z takimi-50W RMS,ale może się myle.Jeśli odpowiedź będzie przekonywująca to mam chęc dokonać zakupu i sprzwdzić to cudo.
      PZDR

Skomentuj

Przecież już było powiedziane, że radiatorów nie maluje się zwykłymi farbami, a tak wogule to się ich nie maluje.

Skomentuj

Radiatory są fabrycznie CZERNIONE po to aby miały lepszą zdolnośc odprowadzania ciepła do otoczenia.Ludzie co wy do szkoły nie chodziliście?A z resztą ten post dotyczył innego tematu,no chyba że sie myle.
          PZDR

Skomentuj

Odnośnie tematu,wysłałem zapytanie do sprzedawcy i myślę że szybko będe wiedział na czym ta końcówka jest zrobiona.Po cichu myślę że jest ona do chińskich subów,spotkałem się z takimi-50W RMS,ale może się myle.Jeśli odpowiedź będzie przekonywująca to mam chęc dokonać zakupu i sprzwdzić to cudo.
            Umberto
            Jak byś zakupił to "cudo" to napisz mi czy jest warto to kupić i czy według Ciebie po testach pociągnie to CW 1202C.

Skomentuj

No i kupiłem!Zostało czekać na pake no i próby.Gostek wywija sie od odpowiedzi,najwyraźniej pojęcia nie ma.Ale w między czasie dowiedziałem się że panel do suba 100W plus tylko odcięcie kosztuje 450zł więc chyba warto było zaryzykować.No ale tylko przesyłka dojdzie to się z Wami podziele wrażeniami.
              PZDR

Skomentuj

O czarnym kolorze radiatoró to proponuje wsiąść do czarnego samochodu latem i do białego albo zobaczyc w jakiej koszulce bedzie nam cieplej. Dlaczego asfalt potrafi sie tak mocno nagrzac. Zdolnosc ta jest okreslana miedzy innymi od koloru im ciemniejszy tym wiecej pochłania swiatła które odbija sie od jasnych kolorów w wiekszym stopniu. Toc to zadna fizolofia. A radiatorów od prackó nie czerni sie bo i tak są dość drogie a tam mamy juz chłodzenie aktywne gdzie nie obedzie sie bez wydajnego radiatora.

Skomentuj

Jak ktos nie do końca pozna zjawisko i zaczyna chwalić się swoją wiedzą w tym zakresie to fajne kwiatki powstają.
                  Przykład z kolorami naprawdę sprawia ze zaczynam prace od porzadnej dawki humoru.
                  Radiatory na zewnątrz obudowy maluje sie na czarno wyłącznie ze względów estetycznych, w tym przypadku malowanie farbą powiekszyło by w znacznym stopniu rezystancję termiczną, dlatego sie je anodyzuje gdyż powłoka ma mniejszą rezystancję cieplną. Zwolenników teorii ze kolor ciepły szybciej się ochładza prosze jeszcze raz o wytłumaczenie dlaczego czarny samochód w lecie jest gorętszy od białego. A jesli Panowie nie potraficie wytłumaczyć dlaczego powinno być według waszej teorii na odwrót to radze już nie zabierac głosu w tej dyskusji.

Skomentuj

Panie ditomek "Jak ktos nie do końca pozna zjawisko i zaczyna chwalić się swoją wiedzą w tym zakresie to fajne kwiatki powstają. " dokladnie zgadzam sie z tym stwierdzeniem w 100% niestety tylko to w pana wypowiedzi ma sens. nie bede przepisywal tutaj calych wywodow dlaczego tak sie dzieje ze czernnione galwanicznie radiatory maja nizsza rezystancje cieplna na styku radiator powietrze ale zainteresowanych odsylam do Elektora nr 7/94 gdzie takowe wywody sa. a przyklad z czarnym samochodem jest dobry czarna powierzchnia potrafii szybciej przejac cieplo to prawda jednak potrafii rowniez szybciej go oddac.

Skomentuj

To znaczy że tył amplitunera lub subwoofera jest czarny by lepiej odprowadzać ciepło?
                      Dlaczego nie maluje sie radiatoró wewnątrz urządzeń na czarno?

Skomentuj

hmm tez wzmak nie moze byc na tda7294 chociazby dlatego ze jest zasilany 50v symetryczne a tda7294 wycisnie maksymalnie jak mowi producent 25v +/- czy tak nie jest?

Skomentuj

TDA moze wlasnie do +-50V

Skomentuj

zobaczymy jak przyjdzie co to za cudo :) gosc w emailu nie za duzo chcial powiedziec wiec albo sie niezna albo sciemnia ale za te pieniadze to chyba sie oplaca powiedzial tylko ze wzmak jest na transystorach bipolarnych i ze on nie jest producentem on to tylko sprzedaje :)

Skomentuj

ditomek: dla czego ziemia się kręci, dla czego gwiazdy świecą, dla czego my żyjemy - każdy to wie ale nie umie wytłumaczyć. Jak jesteś takim fizykiem to wytłumacz dla czego kolor czarny nie ma nic wspólnego, albo ma coś wspólnego z lepszym odprowadzaniem ciepła.
                              Jak pamiętam to od zawszze wiedziałem ze kolor czarny lepiej przyciąga fale (jaką może być światło widzialne), a nie ją odbija, ale nigdy się nie zastanawiałem dla czego. Oświeć mnie i nas
                              pozdrawiam

Skomentuj

GRZESIO moze nie przyciąga a pochłania a co do powierzchni styku to juz inna historia po to sie szlifijue radiatory na prockach i daje pasty z dodatkiem srebra lub miedzi by lepisziej( szybciej) odprowadzic ciepło przez to ze pasta wnika w mikroszczeliny zapełniając miejsce powietrza które jest izolatorem a sama pasta przewodnikiem jak dalej nie wieżycie z tym czarnym kolorem to poszukam w ksiązkach mam to w geografii ,chemii ,fizyce.

Skomentuj

Zamieszczone przez ditomek
                                  To znaczy że tył amplitunera lub subwoofera jest czarny by lepiej odprowadzać ciepło?
                                  Dlaczego nie maluje sie radiatoró wewnątrz urządzeń na czarno?
                                  A ile Ty widziałeś urządzeń, że nie widziałeś czarnych radiatorków w środku ?

Skomentuj

Ukasz ja to wszystko wiem z doświadczenia ze tak jest, jedynie nie potrafię wyjaśnić jakie przemiany fizyczne zachodzą i takie tam, bo nie jestem fizykiem i do niczego to mi nie jest potrzebne. A ditomkowi właśnie chodzi o naukową czysto teoretyczną odpowiedź

Skomentuj

NIE no Grzesio spoko rozumiem tylko dziwnie zabrzmialo ze czarny przyciąga fale ale nie ma co patrzec na detale. Czernionych radiatorów nie stosuje sie bo nie są tanie lepiej dac wiekszy czy tam wentylator na małych obrocikach jeszcze ze sterowaniem to juz miodzio. Wszyscy wiemy jak oszczędni potrafią byc producenci.

Skomentuj

W naprawdę Highendowych klockach mozna spotkać czarne readiatory ale uważam ze to raczej estetyka bo nie jest nagminne, zresztą co tu ukrywać duzo ładniejsze niż gołe Al.
                                        GRZESIO, jesteś blisko. Chodzi mi własnie o to ze skoro jestemy za jakąś teorią to powinniśmy ją przynajmniej rozumieć.
                                        Ale załóżmy ze czarny lepiej oddaje i przyjmuje Ciepło, w jakich warunkach można zaobserwować to zjawisko bo zakładając ze ktoś ma takie możliwości to doświadczenie powinniśmy przeprowadzać w ciemni fotograficznej czy może na słońcu w południe?
                                        Skoro zjawisko jest faktem to dlaczego jest tak zadko (a dla mnie wógóle nigdzie) wykorzystywane.

Skomentuj

ditomku: ciężko powiedzieć czy zadko. zrobiłęm zdjecie z szuflady wyciagniętych moich radiatorow i prawie równo mam i jednych i drugich.
                                          Ja bym powiedział inaczej, że zjawisko jest jak najbardziej prawdziwe, jedynie względy ekonomiczne przemawiają za stosowaniem radiatorów nieczernionych. średnio radiator czerniony jest 2 razy droższy.
                                          Zauważ takze że w energetyce w urządzeniach przełaczajacych w prostownikach i wielu innych jednak widać większość zaczernionych radiatorów.
                                          Weź sobie jakiś katalog radiatorów i popatrz na parametry jednych jak i drugich i w takich wypadkach teori nie trzeba znać, bo cyfry same mówią...
                                          Podobnie kierowcy nie muszą znać co się w silniku dzieje, wystarczy że wsiądzie i się przejedzie i wszystko jasne.

PS jak coś przeoczyłem to naprostowania jak najbardziej mile widziane. To powinien być osobny post bo komuś zaśmiecamy temat :P

pozdrawiam
                                          Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X